Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnání Windows Mobile s Palm OS

14.9.2007, Pavel Bureš, článek
Srovnání Windows Mobile s Palm OS
Plánujete koupi PDA a stále nevíte, pro který operační systém se rozhodnout? Potřebujete organizovat čas, či posílat emaily a nevíte, který bude splňovat vaše nároky? Pak právě pro vás je určen seriál, ve kterém proti sobě postavíme Palm OS a Windows Mobile.
Kapitoly článku:
Webovému prohlížeči integrovanému ve Windows Mobile jsme se na stránkách Světa PDA již věnovali, šlo však o starší verzi, která byla součástí WM 2003SE. PIE obsažený ve Windows Mobile 5 je však v zásadě stejný, proto doporučuji nenechat si starší článek ujít.




Po spuštění webového prohlížeče obsaženého ve Windows Mobile 5 se automaticky načte domovská stránka, jejíž adresu můžete v nastavení programu změnit. URL jako takové však není možné zadat, jen lze aktuálně zobrazenou stránku nastavit jako domovskou. V horní části aplikačního okna se nachází adresní řádek, vpravo od něj najdete zelenou šipku pro potvrzení napsané adresy. Stylus však do ruky vzít nemusíte, adresu je možno potvrdit Enterem na QWERTY klávesnici, u přístrojů bez "velké" klávesnice lze použít střed D-Padu.




Výchozí nastavení zobrazení

Po zadáním správné adresy se ve spodní části obrazovky objeví panel s progress barem ukazujícím, jak velká část stránky je již načtena. Vzhledem k tomu, že většina webových stránek není (alespoň co se šířky týče) pro kapesní zařízení přizpůsobena, máte v Internet Exploreru na výběr ze třech režimů prohlížení. Většina uživatelů nejspíše sáhne po módu One Column, který upraví stránku tak, aby nebylo nutné posunovat do stran.


Fullscreen

Scrollovat je možno samozřejmě pomocí posuvníku umístěného v levé části obrazovky, Pocket Internet Explorer lze ovládat také tlačítky – šipkami nahoru a dolů se posunujete po celých stránkách.




Zobrazení: desktop

Zobrazení: jeden sloupec

V menu PIE si uživatel může vybrat jednu z pěti velikostí písma. Během několika měsíců používání PDA s Windows Mobile 5 jsme nenašli stránku, u které by byl text při nastavení nejvyšší velikosti fontu příliš malý.

Kromě velikosti textu je možno vybrat, zda má PIE načítat stránku s obrázky nebo bez nich.

Oblíbené stránky je možno ukládat, nechybí ani možnost třídění do složek. Zajímavou funkcí je odeslání odkazu na právě prohlíženou stránku, a to jak přes SMS či MMS, tak i libovolným e-mailovým účtem.




Oblíbené

Nastavení zabezpečení



Historie

Nastavení není obsáhlé, kromě možnosti vymazání historie a uložených souborů zde najdete jednu podstatnou věc, a to volbu kódování. Nejspíše budete mít "z výroby" nastaveno kódování západoevropské, to ale při brouzdání po stránkách z českých luhů a hájů nevadí, naprostá většina se zobrazí s korektními znaky. Pokud by tomu náhodou nebylo, lze přepnout na kódování jiné, např. středoevropské, a to na Windows či ISO variantu.




Majitelé PDA s VGA displejem a Windows Mobile 5 nebudou z Pocket Internet Exploreru příliš nadšeni, neboť se program nechová tak, jak by měl. Místo toho, aby prohlížeč plně využíval VGA displeje, pracuje pouze s rozlišením 240 x 320 bodů, které přepočítá na 640 x 480 (z 1 bodu se tak stanou 4). Tohoto chování si na čistě textových stránkách nevšimnete, ale při zobrazení obrázku je již patrné. Řešením kromě přechodu na Windows Mobile 6 a zakoupením jiného browseru (např. NetFrontu či Opery) může být instalace programu ozVGA či aktualizace vašeho stávajícího systému. Někteří operátoři a výrobci PDA distribuují v posledních verzích WM5 ROMek Internet Explorer umožňující pracovat v režimu vysokého rozlišení a dosáhnout tak stejného efektu jako např. s programem ozVGA.



Závěr


Pokud budeme chtít bez předsudků srovnat Blazer obsažený v Palm OS a Pocket Internet Explorer z Windows Mobile 5, bude třeba vzít v potaz specifika obou systémů. Mnoho lidí zajímá, jak dlouho se webový prohlížeč v kapesním počítači spouští. V tomto ohledu jsou na tom oba rivalové přibližně stejně. Doba spouštění PIE však může být prodloužena na cca 1 – 2 vteřiny tím, že současně běží více programů.

Co se uživatelského rozhraní týče, jeví se nám o něco lépe Blazer. Díky jeho horní liště s je možno přímo z hlavní obrazovky aplikace provádět nejzákladnější úkony (aktualizovat stránku, vrátit se zpět atp.) aniž by bylo třeba vstoupit do menu jako u PIE. Prohlížeč ve Windows Mobile má přiřazenou funkci Back na levé softwarové klávese, ale pro další funkce jakými je třeba aktualizace stránky je již třeba vstoupit do menu.

Při srovnání stability je na tom lépe Blazer, protože se nám nepovedlo najít takovou webovou stránku (z těch běžně používaných), která by způsobila jeho ukončení nebo restart PDA. U Pocket Internet Exploreru se v minulosti často stávalo, že se ukončil při zobrazování Seznamu. To dnes již neplatí, ale tu a tam narazíte na stránku, jež by prohlížeč ve Windows Mobile "rozhodila" do té míry, že se ukončí.

Pocket Internet Explorer umožňuje stahovat také soubory, jen u některých instalačních CAB souborů pro PDA je místo stažení začal program otevírat a zobrazovat jako webovou stránku. I tak je ale stahování na Windows Mobile vyřešeno ke spokojenosti velké části uživatelů, můžete si zvolit umístění pro stahovaný soubor a také to, zda se má po stažení otevřít.

Blazeru sice CABy nevoněly vůbec, ale EXE instalační soubor programu pro Windows XP na paměťovou kartu nakonec uložil. Je třeba ještě zmínit, že v Palm OS můžete ukládat jen na kartu, do vnitřní paměti dostanete jen PDA a PRC soubory.

Obou prohlížečům musíme vytknout absenci tabbed browsingu (tj. prohlížení v panelech jako má např. Opera) a také chybějící propracovaný správce hesel, který by si pamatoval přístupové údaje k mailu, do oblíbených e-shopů atp.

Doufám, že jsme vám poskytli dostatek relevantních informací pro rozhodování. Pokud bychom měli vybrat vítěze, stal by se jím Pocket Internet Explorer, který podle nás splňuje více kritérií než konkurenční Blazer.

V úplném závěru našeho srovnání se můžete podívat, jak vypadají stejné stránky v Blazeru a jak je zobrazí Pocket Internet Explorer.







www.idnes.cz

Škoda Fabia Combi Scout



www.studna.cz


Studna - detail produktu