Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD od OCZ zrychlují

11.8.2009, René Pfeifer, aktualita
SSD od OCZ zrychlují
OCZ spolu s dodavatelem řadičů Indilinx pracují na novém firmwaru, aby byla jejich SSD spolehlivě rychlá po dlouhou dobu. Ptáte se co je k tomu vede a jak toho chtějí docílit? OCZ Vertex s řadičem Indilinx Vězte tedy, že od uvedení na trh...
OCZ spolu s dodavatelem řadičů Indilinx pracují na novém firmwaru, aby byla jejich SSD spolehlivě rychlá po dlouhou dobu. Ptáte se co je k tomu vede a jak toho chtějí docílit?


OCZ Vertex s řadičem Indilinx

Vězte tedy, že od uvedení na trh se technologie solid-state disků potýká s pozvolnou degradací výkonu v důsledku způsobu zápisu dat do NAND buněk. Jde zejména o záznam do již obsazených buněk. Jak se na disk data postupně zapisují, mažou, přesouvají nebo nahrazují, přibývá buněk s obsahem zbytkových bloků dat, která můžeme nazvat "odpadní". Když se pak mají takové bloky nahradit novými daty, musí disk nejprve starší data přečíst, vyhodnotit a pak je teprve může přepsat. Jak jistě uznáte, tento proces zabere více času než zápis do prázdných buněk.


OCZ 120 GB Vertex

OCZ ve spolupráci s Indilixem vydalo prozatím beta verzi nového firmwaru (ver. 1585), který tento problém řeší tzv. "backround garbage collection", tedy "sběrem odpadních dat na pozadí". Nová funkce umožňuje disku provádět samostatně reorganizaci a čištění odpadních dat bez zásahu operačního systému a to v době, kdy je disk v nečinném režimu (idle). V závislosti na míře zaplnění daty a délky doby v nečinném režimu tedy bude váš disk sám schopen se uvádět do "původniho" stavu a navracet svůj výkon k hodnotám nového.

Předběžné testy prvního vzorku 120GB Vertex SSD s novým firmwarem (např. na Hot Hardware) ukázaly, že by to mohlo fungovat. Doufejme, že výrobce dokončí a implementuje finální verzi co nejrychleji.

zdroj: hothardware.com a tomshardware.co.uk