Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Standard 802.11n konečně certifikován

14.9.2009, Jakub Doležal, aktualita
Standard 802.11n konečně certifikován
Rodina bezdrátových standardů 802.11 se nyní rozrostla o nového člena s označením 802.11n, jehož vývoj trval dlouhých sedm let. Bezdrátové sítě jsou zejména v ČR ve velké oblibě a v současné době se alespoň v každé druhé „online“ domácnosti...
Rodina bezdrátových standardů 802.11 se nyní rozrostla o nového člena s označením 802.11n, jehož vývoj trval dlouhých sedm let.


Bezdrátové sítě jsou zejména v ČR ve velké oblibě a v současné době se alespoň v každé druhé „online“ domácnosti nachází Wi-Fi router. Momentálně používané standardy 802.11b/g (2,4 GHz) a 802.11a (5 GHz) mají již svá nejlepší léta za sebou a nutně potřebovaly svého nástupce. V době kdy se ke slovu dostává HD obsah, jsou jejich rychlosti naprosto nedostačující. Nejspíše z důvodu snadné orientace používali výrobci hodnotu přenosové rychlosti 54 Mbit/s, avšak pouhé spojení dvou zařízení a kontrola doručených packetů zabrala půlku této rychlosti.

Nové „nko“ nabídne oproti svým starším sourozencům vyšší rychlost a větší dosah. Základem úspěchu je využití technologie MIMO (multiple-input multiple-output). Většina nových routerů vybavených 802.11n tak bude mít minimálně dvě, spíše tři antény. Přenosová rychlost se pohybuje na teoretickém maximu 300 Mbit/s, avšak i zde je potřeba počítat s reálnou rychlostí zhruba na poloviční hodnotě. Souhrnné informace o celém standardu najdete v článku Petra Stránského.



Na závěr se vybízí otázka, proč trval vývoj celého standardu tak dlouho? Dle organizace IEEE, která má na starosti vytváření těchto standardů, stojí za zdržením nekonečné hádky společností Atheros a Broadcom. Neschopnost najít společnou řeč tak vyústila v průtahy celého certifikačního řízení na dlouhých sedm let.

Zdroj: TCM