Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starlink díky novým satelitům spouští i textové služby SMS

4.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Starlink díky novým satelitům spouští i textové služby SMS
Muskova společnost Starlink spouští nový druh služeb. Nové satelity přináší totiž další funkčnost, a to podporu pro textové služby SMS. Zákazníci tak s její pomocí mohou posílat textové zprávy.
Starlink byl vždy službou, která neměla nahrazovat běžné datové spojení, ale měla především nabídnout cenově mnohem přijatelnější možnost internetu tam, kde se jiní nehrnou, nebo kde ho případně nabízí za velmi vysoké částky a se špatnou kvalitou. Další novinkou je podpora pro posílání SMS kdekoli na světě díky novým typům satelitů s funkcí Direct to Cell. I zde jde ale opět o službu, která nemá nahrazovat běžné funkce operátorů. Smyslem je pokrytí základním mobilním signálem tam, kde je neefektivní nebo nemožné stavět BTS, a tedy tam není vůbec žádný mobilní signál.
 
 
V současné situaci využívá velmi široké paprsky s rychlostí max. 7Mbps na celý tento paprsek, takže to stačí nanejvýš pro posílání SMS zpráv. Sám Musk tak na Twitteru říká, že to nemá vůbec soutěžit s tradičními nabídkami operátorů, ale být řešením pro ty oblasti, kde vůbec nejsou. Hlasové volání a internetové datové přenosy budou následovat až v následujících letech. Službu zatím poskytuje ve spolupráci se společností T-Mobile v USA.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.