Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Statistiky Pugetu: Ryzeny více poruchové než Core 13G a 14G, nejhorší byl Core 11G

7.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Statistiky Pugetu: Ryzeny více poruchové než Core 13G a 14G, nejhorší byl Core 11G
Celý svět nyní řeší nestabilitu procesorů Intel Raptor Lake. Společnost Puget Systems má ale vlastní statistiku, která ukazuje zajímavé skutečnosti. AMD je na tom ještě hůře a nejhorší byly procesory Core 11. generace.
Nestabilita procesorů Intel Raptor Lake je poměrně dlouhou kauzou, která by za pár dní snad mohla mít řešení v podobě nového mikrokódu. Společnosti ale možná také přinese nejednu hromadnou žalobu. Firma Puget Systems, která vyrábí různé počítačové sestavy, má ale poněkud jiná čísla. Podle svých slov vždy dbala na co nejlepší stabilitu, a tak nepřistoupila na hru odemčených limitů a podobně, nýbrž u svých počítačů sama ladila stroje tak, aby běžely v rámci oficiálních specifikací, někdy dokonce nastavovala i konzervativnější hodnoty.
 
Statistiky firmy nicméně ukazují něco, co by spousta lidí při nynější kauze nestabilních procesorů Raptor Lake asi nečekala. Zdaleka nejporuchovější nebyly procesory Raptor Lake (Core 13. a 14. generace), ale Rocket Lake (Core 11. generace). U nich byl největší počet špatně fungujících kusů, které odhalili během stavby sestav. Novější Raptor Lake je o trochu lepší, má však zvýšené množství poruch v provozu (tedy u zákazníka), což platí především o Core 13. generace, který je v oběhu delší dobu.
 
Co ale pro mnohé bude možná zarážející, i když pokud jste četli náš minulý článek na toto téma, tak asi ani tolik ne, je vysoká poruchovost i u procesorů AMD. Zatímco Core 13. a 14. generace díky konzervativnějšímu nastavení vykazovaly cca 2,5% poruchovost (dohromady poruchy při stavbě sestavy i následném běhu u zákazníka), Ryzeny 5000 a 7000 v tomto překonávají dokonce 4% hranici. Zejména Ryzeny 7000 jsou častěji vadné už od výroby a Puget zde zaznamenal okolo 4 % chybových procesorů a jen malé desetinky procent problémů nastaly u zákazníků. Naopak Ryzen 5000 měl okolo 2,5 % problémů od výroby a další 2 % nabral během svého života.
 
Procesory AMD tak u Pugetu vykazují asi o 2/3 až 3/4 více poruch než procesory Core 13. a 14. generace. Víme však z minulého článku, že AMD má větší problémy se spolehlivostí u modelů se dvěma CCD, tedy u 12 a 16jádrových modelů. A právě tady může být zakopaný pes. Puget nabízí pracovní stanice, které mají na výběr Ryzeny 7700X, 7900X a 7950X, tedy asi většina sestav bude právě s oněma dvěma více poruchovými modely, čímž se tato statistika nedá plně vztáhnout na celou řadu Ryzenů 7000. I tak se ale ukazuje, že AMD na tom s poruchovostí není bohužel v některých případech zásadně lépe.
 
Tragédií byly ale již zmíněné procesory Rocket Lake. Ty mají smutné prvenství a překonají jak Core 13. a 14. generace, tak i Ryzeny 5000 a 7000. Při stavbě sestav bylo vadných hned 5 % a u zákazníků umřelo dalších více než 2 %, což celkovou chybovost vyhnalo přes 7% hranici. Přesnější grafy si můžete prohlédnout na stránkách Pugetu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.