Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stojí lidé o mobilní přístup k datům?

20.11.2002, Petr Hájek, článek
Stojí lidé o mobilní přístup k datům?
Mírně šokující výsledky ankety na výše uvedené téma provedené v Americe přinášejí stručné, leč natolik překvapivé závěry, že nad nimi jistě nejeden manažer musel potají uronit slzu...
Z celého průzkumu plyne jednoznačný závěr - zdá se, že Amerika nepotřebuje bezdrátový přístup k datům. Průměrný uživatel po něm totiž nijak netouží.

Jelikož 99% lidí jezdí z i do práce autem, málokdo má možnost sledovat cestou miniaturní displej, neřku-li něco smysluplného dělat. Odesílat emaily a surfovat po webu se smartfounem nebo PDA během cesty metrem zde prostě málokoho zajímá. Většina lidí se také shodla na faktu, že bezdrátový přístup k emailu a dalším webovým službám je poněkud neohrabaný a neefektivní.

No, každopádně se musí nechat, že psát delší texty na smartfounu bez stylusu je docela únavné.

Většina lidí zde uvažuje o smartfounech asi takto: "Díky téhle malé hračce mě má můj šéf na dosah 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, což není zrovna žádoucí."

Za další, je všeobecně zažitou konvencí, že průměrný člověk si zde radši 20-30 minut počká, než se dostane do práce nebo domů, kde může pracovat s webem v klidu a o poznání pohodlněji.

Opravdu zajímavé od "pokrokové" Ameriky. Však to někteří zahraniční kolegové ironicky komentovali, zda se Amerika např. nechce zbavit dalších "zbytečných" novinek a vynálezů, jako je například penicilín nebo kolo.

Osobně jsem toho názoru, že výrobci mobilní techniky a PDA určitě přijdou na nějaký jednoduchý trik, jak i toho nejlínějšího Američana přinutit koupit smartfoun - vždyť by třeba úplně stačilo přestat vyrábět konvenční GSM stroje a celý svět by musel chtě-nechtě pěkně upgradovat.

A jaká je situace v Asii a v Evropě? Tak to si netroufám ze své nekompetentní pozice bez faktů posoudit, ale řekl bych, že docela určitě nebude horší.