Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.4.2001, Petr Klabazňa, článek
Pokud se domníváte, že o Pentiu 4 hovoří až příliš často? Samozřejmě, že máte pravdu. Prozatím však odrazuje běžné zákazníky především poměrně vysokou cenou. Nicméně i to se dá spravit...
wang | 23.4.20010:23

pockejme s cim prijdou, ale ted je to cpu vcelku naprd, mam thuder 750@930 na bordu MSI a je to za 10000 dost slusny !!!

Odpovědět0  0
Petr Havlat | 21.4.200111:39

Musím upozornit na poněkud zavádějící informace, které v článku uvadite.

1) Čipset Brookdale skutečně má přiblížit Pentium 4 masovému trhu, zatím ovšem není jasné, zda bude podporovat pouze SDRAM, nebo i DDRAM, a zda bude podporovat SDRAM 133. Na webu se objevily spekulace, ze čipset může mít problémy se synchronizací quad pumped FSB 100. Rovněž není jistě, zda Brookdale bude podporovat dnešní patici Socket423, neboť na obzoru je nová patice Socket478 (aspoň si teda myslím, že 478, pokud číslo nesouhlasí, nekamenujte mně, faktem zůstává, že od čtvrtého kvartálu bude mít P4 novou patici.

Další body jsou jen mé osobní postřehy, se kterými lze souhlasit či nikoliv.

2) Cena P4 není jeho jediným problémem. Větším je podle mně mizerná výkonnost tohoto monstra - na 1,5 GHZ téměř ve všech testech kromě paměťové propustnosti hluboko pod úrovní Athlon 1,2GHZ, leckdy i níže než PIII 1GHZ. Rovněž si dávejte pozor na bundle s RIMM moduly, pokud to nejsou RIMM800, tak ten bundle neberte, protože s RIMM600 je výkonnost ještě o dost mizernější.

3) Já osobně si počkám na výkonnost toho nového P4 (Northwood) s SDRAM nebo DDRAM a novou paticí, a tuhle starou verzi P4 (s RIMM, neupgradovatelnou a pomalou) úplně ze svého uvažování vymažu (pokud by mi ji ovšem někdo nedal zadarmo). Ale faktem je, že v poměru cena/výkon je současné P4 katastrofa, daleko za PIII, o Athlonu nemluvě. Drahý motherboard, drahé paměti, pomalý procesor - Intel se tentokrát opravdu moc nevyznamenal a nedivil bych se, kdyby P4 skončil jako vyložený propadák.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.