Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Studenti vytvořili baterii, která získává energii z rostlin

5.10.2007, Milan Šurkala, aktualita
Studenti vytvořili baterii, která získává energii z rostlin
Studenti Massachusetts Institute of Technology vyvinuli nový zdroj elektrické energie. Nový druh baterie by mohl být velmi dobře použitelný v oblastech, kde je elektrická energie vzácná a k jejímu získání se používají například autobaterie...
Studenti Massachusetts Institute of Technology vyvinuli nový zdroj elektrické energie. Nový druh baterie by mohl být velmi dobře použitelný v oblastech, kde je elektrická energie vzácná a k jejímu získání se používají například autobaterie nebo solární články.



Microbial Fuel Cell (MFC) je vlastně plexisklový válec v jehož útrobách jsou květiny, stará tráva, listí a podobné biologické látky v kapalném stavu. Samotnou elektrickou energii produkuje bakterie, která se živí celulózou v těchto látkách. Oproti podobným konceptům (např. Sony) však v tomto případě není katalyzátorem platina, ale zatím blíže nespecifikovaná látka (studenti se nyní pokoušejí získat patent, zatajení je tedy logické).

Výhodou má být cena, jež může činit pouze $2. Bohužel nynější verze produkuje jen velmi málo energie, nabití jedné baterie do mobilního telefonu by zabralo půl roku. Díky nízké ceně je možno tyto články spojovat a dosáhnout poměrně levně většího množství energie. Odhaduje se, že další vývoj může zvýšit produkci elektřiny až 100× násobně.

Zdroj: www.pcpro.co.uk, www.tgdaily.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.