Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Studenti z MIT navrhují misi k asteroidu Apophis

12.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Studenti z MIT navrhují misi k asteroidu Apophis
Asteroid Apophis je dosud řazen mezi potenciálně nebezpečné, i když dle aktuálních informací je riziko jeho srážky se Zemí velice nízké. Je ale jisté, že proletí velice blízko a to je příležitost k tomu, abychom se o jemu podobných tělesech dozvěděli víc.
Apophis byl objeven teprve 19. června 2004 a bylo spočítáno, že dne 13. dubna 2029 se s pravděpodobností 1:60 srazí se Zemí, což bylo později upřesněno na ještě více nepříjemných 1:37 a hrozilo, že je skutečně velice reálné, aby se to stalo a my se mohli "těšit" na explozi o síle 850 megatun TNT. To je šestnáctinásobek termonukleární bomby Car, což je dosud nejsilnější odpálená jaderná zbraň, čili při dopadu do obydlené oblasti by šlo o veliký problém. 
 
 
Nová měření dráhy Apophisu ale srážku už téměř vylučují, i když zpřesňují, že má minout Zemi jen ve vzdálenosti něco přes 35 tisíc kilometrů. To je méně než desetina vzdálenosti Měsíce od Země, takže půjde o skutečně velice blízký průlet. 
 
Studenti MIT nyní pod vedení dvou zkušených profesorů (Richard Binzel, planetární vědy a Jerome C. Hunsaker, aeronautika a astronautika) chtějí po NASA vypravit misi, která by mohla sledovat tento asteroid s průměrem až 325 metrů a hmotností 20 milionů metrických tun. 
 
Mise by byla unikátní v tom, že by mohla vůbec poprvé sledovat těleso, které proletí tak blízko kolem Země, že ta výrazně ovlivní jeho dráhu. Výsledná sonda by také dopodrobna prostudovala samotný asteroid Apophis, a to jeho povrch, velikost, složení, hustotu a rotaci. Případná sonda by musela k asteroidu startovat nejlépe už v srpnu 2026, aby se s ním setkala v březnu 2028 a poté jej následovala na cestě k Zemi i dále a až roku 2033 by ukončila svou misi. 
 
Studenti už svou studii přednesli inženýrům a vědcům z NASA, kteří jim svou zpětnou vazbou pomohou na ní dále pracovat, aby později mohl být přenesen řádný návrh pro vypravení nové mise. Nicméně Lindley Johnson (NASA Planetary Defense Officer) uvedl, že studenti udělali velký kus práce a připravení konečného návrhu už nebude vyžadovat tolik pozornosti. 
 
Je třeba dodat, že své mise k Apophisu zvažují také evropská ESA a rovněž Čína. 
 
Zdroj: Astronomy