Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sun a IBM spojí síly proti HP

20.8.2007, Pavel Boček, aktualita
Sun a IBM spojí síly proti HP
Dva velcí hráči na serverovém trhu, IBM a Sun Microsystems, spojí síly proti dalšímu - společnosti Hewlett-Packard. Předseda Sunu Jonathan Schwartz to označil jako „vyčerpávající spolupráci,“ která „otřese serverovým trhem v základech.“...
Dva velcí hráči na serverovém trhu, IBM a Sun Microsystems, spojí síly proti dalšímu - společnosti Hewlett-Packard. Předseda Sunu Jonathan Schwartz to označil jako „vyčerpávající spolupráci,“ která „otřese serverovým trhem v základech.“ Prvním společným projektem bude adaptace systému Solaris od Sunu servery IBM. Znamená to, že zákazníci IBM, kteří používají servery se Solarisem budou moci přejít na servery IBM beze změny operačního systému.



Jako prvních se změna bude týkat serverů série „x,“ na kterých momentálně běží systémy Windows a Linux. IBM však hodlá Solaris zavést do všech systémů, hlavně do mainframů, které IBM po léta zajišťují stálý odbyt. Výhoda pro zákazníky v tomto bude možnost použití další řady softwaru. To je i součástí strategie Sunu pro pozvednutí společnosti expanzí na trh se softwarem (nedávno Sun uzavřel dohodu s Googlem, který bude distribuovat kancelářský balík StarOffice). „Náš pohled je ten, že když naše produkty budou dostupné na více platformách, setkáme se s více zákazníky a dá nám to více možností,“ řekl Schwartz.



V současnosti je ve válce IBM s HP. Oba mají podíl necelých 30 % serverového trhu; Sun naopak soupeří s Dellem, kdy oba mají asi po jedenácti procentech. „Doufejme, že to je začátek toho, co může být silnějším, kooperativnějším balíkem nabídek mezi našimi dvěma společnostmi,“ řekl William Zeitler, hlava hardwarového obchodu v IBM. Spojení jako IBM-Sun, kde společnosti na jedné frontě spolupracují a na druhé válčí, jsou poměrně častá, ale analytik Bob Djurdjevic z Annex Research si myslí, že takové spojení mezi IBM a Sunem může být předzvěstí budoucí akvizice Sunu větším a starším rivalem. Při takovém scénáři by společnosti nabídly kompletní sortiment serverů a softwaru a spojily by vlastní výzkum a vývoj mikročipů příští generace. „Nevím, jestli je to v plánu a jestli o tom společnosti vůbec mluvily,“ říká Djurdjevic. „Než ale začnete utíkat, chcete chodit. A než chodíte, plazíte se a toto může být právě ta doba plazení.“ dodává.

Zdroj: Physorg