Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sun neoficiálně potvrzuje zprávy o Intel Dunningtonu a podává další informace o architektuře Nehalem

26.2.2008, Jan Vítek, aktualita
Sun neoficiálně potvrzuje zprávy o Intel Dunningtonu a podává další informace o architektuře Nehalem
Společnost Sun na svých stránkách nejspíše omylem zveřejnila roadmapy týkající se procesorů Intel Xeon Dunnington a Nehalem, které v minulém měsíci získala od Intelu. Dunnington dle nich bude intelovský 45nm procesor se šesti jádry a má...
Společnost Sun na svých stránkách nejspíše omylem zveřejnila roadmapy týkající se procesorů Intel Xeon Dunnington a Nehalem, které v minulém měsíci získala od Intelu. Dunnington dle nich bude intelovský 45nm procesor se šesti jádry a má nahradit procesory Xeon Tigerton, což jsou dvě dvoujádra vyrobená 65nm procesem.



Dunnington je prezentován jako první Core 2 Duo procesor se třemi dvoujádrovými jednotkami, které budou moci využít 16 MB sdílené L3 cache a každá bude mít také vlastní 3 MB L2 cache. Je zde tedy jistá podobnost s AMD Barcelona, avšak každé její jádro má vlastních 512 kB L2 cache, zatímco Dunnington ji bude sdílet mezi dvěma jádry.



Od nových šestijáder se také očekává pinová kompatibilita s procesory Tigerton (socket 604) a spolupráce s již zaběhnutým čipsetem Clarksboro (Intel 7300). Dunningtony mají dle prezentace přijít v druhé polovině tohoto roku.



Zpráva se také zmiňuje o procesorech Nehalem - nástupcích Penrynů. Podobností je zde mnoho - 45nm proces výroby, SSE4 instrukce, čtyři jádra (u Nehalemu se ale mluví i o nativních 8 jádrech), ale novinkou bude QPI (QuickPath Interconnect), která bude znamenat začátek konce FSB sběrnice. Čeká se také na další krok - integrování paměťového řadiče do jádra procesoru, což společnost AMD využívá již od roku 2003 a ruku v ruce s tím tříkanálová komunikace s DDR3. Dle velmi brzkých předpokladů a simulovaných benchmarků má Nehalem zvýšit výkon oproti Penrynům v plovoucí řadové čárce více než dvojnásobně.

Zdroj: DailyTech
reklama