Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sun představuje svůj první blade server pro čtyřjádrové Opterony

24.9.2007, Jan Vítek, aktualita
Sun představuje svůj první blade server pro čtyřjádrové Opterony
Společnost Sun Microsystems využívá dostupnosti nejnovějších procesorů AMD Opteron (Barcelona) a představuje nový Sun Blade X8440 Server Module a dále také další server (2U) se čtyřmi sockety rovněž pro nové Opterony, jenž bude k dispozici...
Společnost Sun Microsystems využívá dostupnosti nejnovějších procesorů AMD Opteron (Barcelona) a představuje nový Sun Blade X8440 Server Module a dále také další server (2U) se čtyřmi sockety rovněž pro nové Opterony, jenž bude k dispozici do konce roku. Oba systémy využijí firemní OS Solaris.


Sun Blade X8440

„Naše inovativní konstrukce systémů v kombinaci s nativní čtyřjádrovou architekturou AMD tvoří ideální platformu x64, která je optimalizována pro výkon, spravovatelnost a energetickou účinnost,“ řekl John Fowler, výkonný viceprezident Systems Group společnosti Sun Microsystems. „Naše nové systémy postavené na čtyřjádrových procesorech AMD Opteron a podnikových funkcích systému Solaris opět potvrzují technickou zdatnost Sunu v navrhování systémů pro vysoce výkonné výpočetní aplikace, virtualizaci a řešení webové vrstvy.“



Do budoucna chce Sun využít Barcelony v řadě rackových a blade platforem, kam patří Sun Fire X4600 M2, X2200 M2, X4100 M2 a X4200 M2 a navíc Sun Constellation System, jenž se staví v Texas Advanced Computing Center (TACC) – Univerzita Texas v Austinu. Jeho kapacita se bude počítat v petabytech a má se také stát jednou z nejvýkonnějších platforem světa. Zdokonalit se mají také díky novým procesorům virtualizační řešení Sunu, které mají zastavit nekontrolovatelné rozrůstání serverů a tím udržet na uzdě pořizovací náklady i prostředky na energii.

Sun Blade X8440 nyní využívá 3GHz procesory AMD Opteron 8222 a do konce roku bude k dispozici se čtyřjádrovými Opterony 8300. Každá serverová deska může hostit až 128 GB paměti a je vybavena šesti rozhraními PCI Express s propustností 192 Gb/s. Dále podporuje technologii AMD Dual Dynamic Power Management, což umožňuje, aby jádra a řadiče procesorů pracovaly na odlišném napětí v závislosti na zátěži. Tento server také na Solarisu 10 a kompilátoru Sun Studio 12 vytvořil se čtyřmi Opterony 8222 rekord v osmivláknovém standardizovaném testu SPECompM2001. Jeho cena začíná na 12.785 USD. Pro další informace můžete využít link na zdroj článku.

Zdroj: Sun