Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Supermasivní černé díry prý mohou nakonec umrtvit své galaxie

4.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Supermasivní černé díry prý mohou nakonec umrtvit své galaxie
Uvnitř drtivé většiny známých galaxií se ukrývá supermasivní černá díra, která je svou gravitací drží pohromadě. Otázka ale je, zda takové objekty nakonec své galaxie nesterilizují tak, že se v nich přestanou tvořit nové hvězdy.
Jako obvykle jde o nový výzkum, který přináší nové otázky, a to tentokráte z University of California Santa Cruz. Je dobře známo, že supermasivní černé díry tvoří srdce galaxií, jež svou gravitací drží pohromadě, a to je samozřejmě i případ objektu Sagittarius A* uprostřed Mléčné dráhy. Jeho hmotnost byla odhadnuta na 2,6 ± 0,2 milionů Sluncí, a to v oblasti o velikosti jen 120 astronomických jednotek. Je tak zřejmé, že jde o supermasivní černou díru, která se tu a tam nakrmí hvězdou, ovšem nám jde o to, že má také přísun prvotního materiálu, z nějž se hvězdy kolem tvoří. 
 
spirální galaxie M31, aneb známá Andromeda
 
Tvorba hvězd je na svém vrcholu v mladých galaxiích a poté se postupně zpomaluje, až se zastaví. To je proces, v němž mají dle astronomů z UC Santa Cruz hrát hlavní roli právě supermasivní černé díry. 
 
Hvězdy se tvoří především z mračen chladného mezihvězdného vodíku (plus helia a prachu), který není rozprostřen zcela ideálně a rovnoměrně, takže se vlivem gravitace shlukuje do protohvězd. Ty nakonec narostou tak, že v sobě zažehnou fúzi, anebo skončí jako hnědí trpaslíci, jimž se to kvůli nedostatku materiálu nepovedlo či snad dokonce ještě menší objekty. 
 
Když nakonec galaxii dojdou zásoby potřebného materiálu, hvězdotvorba v nich ustane a dle UC Santa Cruz se na tom podílejí velké černé díry s jejich výtrysky horkých plynů z pólů, jež vypuzují chladný plyn z galaxií pryč, jak tvrdí Martín-Navarro se svým týmem na základě dat z Hobby-Eberly Telescope Massive Galaxy Survey. Ten zkoumal různé galaxie a na jejich základě postavil model sledující formování nových hvězd, což spojil s pozorováním černých děr různých velikostí. Objevil vztah přímé úměry mezi velikostí černých děr a tempem umírání galaxií. 
 
představa o okolí supermasivní černé díry v galaxii NGC 3783
 
Existují také galaxie se srovnatelnou hmotou tvořenou hvězdami, ale různými černými děrami, v jejichž případě umírají rychleji a v mladším věku ty, které mají svou hlavní černou díru masivnější. Studie to pouze naznačuje a je samozřejmě možné, že samotný důvod je jiný a oba faktory, čili rychlejší umírání galaxie a větší černé díry uprostřed nich, jsou jen jeho projevy. 
 
Co se týče Mléčné dráhy, ta už také není žádná mladice a hvězdotvorba v ní už začala zpomalovat své tempo. Za několik miliard let se tak z ní pravděpodobně stane hvězdný hřbitov jako z mnoha jiných. 
 
Zdroj: Extremetech