Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Superpočítač Blueice od IBM bude zkoumat globální změny klimatu

6.11.2006, Jan Vítek, aktualita
Superpočítač Blueice od IBM bude zkoumat globální změny klimatu
National Center for Atmospheric Research (NCAR) již brzy dostane nový superpočítač od IBM, který využije pro výzkum změn globálního klimatu a jejich dopadu na lidskou společnost. Dále bude počítač také použit pro klasické účely předpovídání...
National Center for Atmospheric Research (NCAR) již brzy dostane nový superpočítač od IBM, který využije pro výzkum změn globálního klimatu a jejich dopadu na lidskou společnost. Dále bude počítač také použit pro klasické účely předpovídání počasí a šíření požárů v přírodě. Blueice s výkonem 12Tflop (biliónů operací v plovoucí řadové čárce za sekundu) má být k dispozici v průběhu měsíce února.


IBM Bluesky

Výpočetní výkon zajistí 872 dvojjádrových IBM Power5+ procesorů taktovaných na 1,9GHz. Počítač tedy bude asi 4x výkonnější než starší Bluesky, jehož nahradí. NCAR má nyní k dispozici výpočetní sílu 15Tflop, na kterou se skládá právě Bluesky a sesterský superpočítač Bluevista (rovněž od IBM). Dle Toma Engela, počítačového specialisty z NCAR, má po Blueice následovat v roce 2008 druhá fáze, kdy si NCAR přidá do portfolia další superpočítač s výkonem 57Tflop.



"Blueice dovolí NCARu lépe modelovat atmosféru a tím zlepšit přesnost předpovídání změn klimatu," řekl Engel. Blueice bude uzpůsoben do deseti racků o velikosti ledničky, z nichž každý spotřebuje 40kW elektrické energie, což je dohromady zhruba stejně jako u výpočetně daleko slabšího Bluesky. Součástí bude operační paměť o velikosti 9,2TB a 150TB úložný prostor na pevných discích.

Zdroj: itWorldCanada