Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Superpočítač Constellation od Sunu čeká na Barcelony

28.6.2007, Pavel Boček, aktualita
Superpočítač Constellation od Sunu čeká na Barcelony
Společnost Sun chce na superpočítačové konferenci v Drážďanech předvést svůj nový model Constellation. Na konferenci bude také stanoven aktualizovaný seznam pěti set nejvýkonnějších počítačů světa. Od minulé aktualizace, která se konala...
Společnost Sun chce na superpočítačové konferenci v Drážďanech předvést svůj nový model Constellation. Na konferenci bude také stanoven aktualizovaný seznam pěti set nejvýkonnějších počítačů světa. Od minulé aktualizace, která se konala před půl rokem, byl na prvním místě Blue Gene/L od IBM. Společnost nyní nachystala také aktualizovanou verzi Blue Gene/P, jejíž výkon má být přes jeden petaflops.



Sun si pro Constellation zvolil čtyřjádrové procesory AMD Opteron s jádrem Barcelona, jelikož věří, že budou výkonnější než konkurenční čtyřjádrové Xeony 5300. Čeká však na jejich dodání, což právě rozhodne o tom, kdo bude pro další půlrok na čele nejvýkonnějších superpočítačů světa. Constellation má údajně se svými 131 072 jádry dosahovat výkonu 1,08 petaflops.

Constellation je zaměřena právě proti IBM Blue Gene /P, jelikož díky tomu, že tento superpočítač je doposud nejvýkonnější, tak IBM vede s 47,8procentním podílem na trhu superpočítačů. Stroje od Sunu však mají výhodu v založení na běžně dostupných produktech – od x64 procesorů přes Blade servery a Fire x4500 úložiště po systémy jako Solaris či Linuxové distribuce. Počítače od IBM jsou vyráběny na základě speciálně produkovaných komponent. Vše však záleží na tom, jestli AMD opravdu dodá Barcelony včas, jak slibuje.

Zdroj: PC World