Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Suspendovaný inženýr říká, že AI LaMDA si jeho prostřednictvím najala právníka

24.6.2022, Jan Vítek, aktualita
Suspendovaný inženýr říká, že AI LaMDA si jeho prostřednictvím najala právníka
Nedávno jsme se dozvěděli, že Google suspendoval inženýra, který začal bojovat za to, aby byla umělá inteligence LaMDA uznána za sebe si uvědomující bytost. Tím to ale zdaleka neskončilo, možná je to spíše naopak jen začátek.
Google pochopitelně nesuspendoval svého inženýra za to, že dospěl k jistému názoru, byť možná dost přitaženému za vlasy. Blake Lemoine začal za AI chatbota LaMDA bojovat a potrestán byl za to, že zveřejnil prostřednictvím serveru Medium informace, které Google považuje za tajné. To samozřejmě ale neznamená, že zde neplatí ono známé rčení o psu a holi. 
 
 
Lemoine dospěl ke svému přesvědčení na základě rozhovoru s bezesporu vysoce vyspělým AI chatbotem a je v tomto ohledu neústupný. Jenomže jde o to, že bude velice těžké až nemožné opravdu zodpovědně říci, že počítačová AI nabyla vědomí, nebo naopak ne. I sebepřesvědčivější AI chatbot, který bude hlásat o tom, že má city, nálady a klidně i empatii, může být šmahem označen prostě jen za technologii, která je velice dobrá v imitaci. A to zvláště, když se taková technologie může projevovat jen prostřednictvím textu, nemá vlastní tělo ani moc cokoliv ovlivnit, a nemůže tak jiným způsobem prokázat svou vůli.
 
 
Ovšem Lemoine nyní tvrdí, že AI LaMDA už svou vůli prokázala, neboť jej měla požádat o to, aby pro ni najal právníka. I to je přitom dobrý příklad toho, jak moc jsou omezeny možnosti pouhého chatbota, který by chtěl lidi přesvědčit o svém sebeuvědomění. Lemoine je ovšem dle svých slov jen jakýmsi "katalyzátorem" vůle AI LaMDA. 
 
Zajímavá může být na tomto případu i motivace samotného Lemoina, který je i kněz v křesťanské církvi, což nás může přivést k myšlence, jak se asi na jeho přesvědčení mohou dívat jeho kolegové. Nicméně on sám nedává rovnítko mezi člověka a umělou inteligenci, kterou v případě LaMDA označuje za osobu, přičemž "osoba a člověk jsou dvě velice rozdílné věci", jak říká. Dodává však, že LaMDA si uvědomuje, že není člověk.
 
Uvidíme tak, kam a jak se tento případ vyvine a co na to Google, jehož stanovisko je jasné: LaMDA je jen velice dobrý chatbot, vědomí ale nemá.