Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Symantec: Útoky na domácí počítače jsou stále vážnější

26.9.2006, Jan Vítek, aktualita
Symantec: Útoky na domácí počítače jsou stále vážnější
Zpráva společnosti Symantec hovoří o prvních měsících roku 2006, kde se prý ukazuje zvyšující se riziko napadení domácích počítačů za účelem získání osobních a finančních dat. Tyto útoky jsou také vedeny s větší precizností a důrazem na...
Zpráva společnosti Symantec hovoří o prvních měsících roku 2006, kde se prý ukazuje zvyšující se riziko napadení domácích počítačů za účelem získání osobních a finančních dat. Tyto útoky jsou také vedeny s větší precizností a důrazem na smazání stop a znemožnění nalezení pachatele.


Podle Symantecu je nyní 86% veškerých útoků zaměřeno proti domácím počítačům, čímž se také zvětšuje podíl útoků za účelem okradení majitele počítače. 69% těchto útoků využívá chyb v prohlížečích internetových stránek a poštovních klientech, což přímo zvyšuje i počet těchto chyb (dle záznamů Microsoftu, Mozilly a Apple). Nejvíce chyb má na triku stále Internet Explorer, ale je pravda, že na tento prohlížeč se zaměřuje 47% útoků, zatímco na Firefox 20% a zbytek na ostatní prohlížeče. Na druhou stranu, Microsoftu trvá v průměru devět dní, než vypustí update odstraňující chybu v zabezpečení. Apple patche vydává za 5 dní, Opera za 2 dny a Mozilla v rámci jednoho dne.

Microsoft tedy ztrácí na pohotovosti u prohlížečů, ale zase se 13 dny vede tuto disciplínu mezi operačními systémy. Slova Symantecu potvrzují i ostatní antivirové společnosti, jako například Panda Software, podle níž jsou dnes útoky více specifické a zaměřené na určitý cíl, tedy již ne tolik na plošné rozšíření. Zaznamenáno bylo prudce zvyšující se číslo trojských koňů, jež s 64% pohodlně předhání červy, zatímco ještě před rokem to bylo přesně opačně.

Zdroj: TGDaily