Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synchronizace třikrát jinak

10.3.2003, Pavel Bureš, článek
Synchronizace třikrát jinak
Vyměnili jste mobil za novější typ a potřebujete přenést větší množství záznamů? Máte mobilní telefon, počítač a chcete synchronizovat údaje v adresáři? Plánujete umístit si na displej mobilu zajímavé logo, ale nevíte jak mobil k PC připojit? Tak s těmito problémy Vám poradí dnešní článek.
Snad každému se již někdy stalo, že potřeboval někomu zavolat (třeba obchodnímu partnerovi), ale nemohl najít číslo. V podobných situacích se obvykle zavolá kolegovi, který sdělí žádané číslo verbálně, dalších několik čísel (kancelář, domů) a ještě třeba e-mail. Většina dnešních telefonů umožňuje ukládat k jednomu jménu více informací, takže si zjištěné údaje hned přepíšete do mobilu.

Někdy se ale rozhodnete vyměnit stávající mobil za nový přístroj a vyvstane otázka, jak přenést záznamy ze starého telefonu do nového. Asi nejjednodušší je nakopírovat všechna čísla na SIM kartu a vložit ji do nového telefonu. Tento způsob se ale dá rozumně použít jen tehdy, pokud nemáte v adresáři stovky záznamů (na dnešní SIM karty se vejde 100-200 položek) a u jména může být jen jedno číslo. Jestliže nějaká položka bude mít tři čísla, tak na kartě se objeví jako tři stejná jména, pokaždé s jiným tel. číslem.

Dalším nedostatkem je počet znaků u jména a čísla; u čísel většinou vystačí, ale na SIM kartu obvykle neuložíte víc jak 14 znaků (včetně mezer) a jedinci s delšími jmény budou při kopírování oříznuti (tedy jejich jména...).

Jeden ze čtenářů serveru Mobile-Review našel nové způsoby, jak tyto data přenášet. Tento člověk poslal údaje SMS zprávou (vizitka) na svůj nový telefon. Možnost posílání kontaktů textovkou nepodporuje velká část starších telefonů, např. poslání vizitky z S45i na starší Alcatel způsobí, že SMS lze přečíst pouze jako změť formátovacích znaků, mezi kterými jsou vlastní údaje.

Výhodou je správné zobrazení délky znaků ve jméně, nevýhodou je cena za zprávy, které musí dotyčný zaplatit a podle mne i náročnost celé operace, ke které potřebujete dvě SIMky. Celkový ztracený čas nutný k odeslání a následnému přijmutí nebude zase o tolik menší, než když zadáváte čísla rovnou v novém telefonu. Místo textovek lze také použít levný infračervený port.

Přejete si do mobilu ukládat zprávy, upomínky, záznamy v kalendáři a další data? Při přesunu do nového mobilu pomůže počítač. Někteří výrobci mobilních telefonů občas dodávají s telefonem i software na CD, který je schopen pracovat s adresářem, kalendářem apod. Existuje několik způsobů synchronizace s PC, až na vzácné vyjímky všechny mobilní telefony podporují synchronizaci po kabelu.

Kabely

Kabely jsou první typ datové synchronizace. Kablík se připojí k telefonu a na druhé straně na COM či USB port počítače. Některé modely, které nemají příslušný konektor (Nokia 3510, 3510i), podporují synchronizaci přes neoriginální kabely. Nokia svoje low-end modely konektory nevybavila, protože se jedná o telefony pro méně náročné uživatele a ti komunikovat s PC nepotřebují (dle Nokie). Je proto dobré si před nákupem ověřit, jestli vybraný přístroj podporuje kabelové spojení s počítačem nebo PDA.




Další otázkou je samotné připojování. Který kabel je dobré koupit? Někteří výrobci (LG, Samsung) přibalí software a kabel rovnou do krabice s telefonem, ale to jsou spíše vyjímky. Většina výrobců prodává kabely jako příslušenství. Cena propojovacích kabelů závisí na ceně mobilu, pro který je určen a na případné přítomnosti nutných prográmků. Následkem toho se maloobchodní ceny kabelů pohybují v rozmezí 300-3000,- Kč.

Mnozí zákazníci hledící převážně na cenu si koupí kabel za 300-450 Kč od "zkušeného profesionála," který si vedle prodeje zeleniny přivydělává také výrobou kabelů. Stabilita těchto kabelů při datových přenosech není nejlepší, pokud se vůbec podaří komunikaci rozchodit.

Jestli si myslíte, že takový kabel zvládnete sami (s potřebnými znalostmi to není nemožné), musíte si nejdřív na internetu najít schéma zapojení.

Třetí způsob, jež používá nejvíce lidí, je nákup kabelu od třetí strany. Má stejné rysy jako originální a někdy se s ním dodává i software. Redaktor Mobile-Review za několik let vyzkoušel mnoho kabelů a zdají se mu nejlepší ty od MobileAction. Nyní pár výhod kabelů MobileAction: kabely jsou prodávány s uživatelskou příručkou v mnoha jazycích. V krabici najdeme CD s lokalizovanými programy, při instalaci se vybere požadovaný jazyk (angličtina, němčina, italština, ruština a mnoho dalších). Software je kompatibilní jen s kabely MobileAction. Toto omezení je pochopitelné, neboť podobné programy mohou stát i 1000 Kč. Při koupi USB kabelu je možno mobil také napájet. Na CD je mimo jiné bohatá sbírka obrázků a melodií pro zvolený mobilní telefon a proto není třeba je hledat někde na internetu.

Pojďme si popsat hlavní schopnosti softwaru (je podobný pro většinu telefonů).

V telefonním seznamu lze číst všechny záznamy na kartě SIM a v telefonu. Záznamy mohou být uloženy v jediném souboru, lze je rychle editovat a hledat v nich.





Při čtení textových zpráv se nejdřív vybírá umístění - telefon nebo SIM karta. Zpráva napsaná na PC se odešle hned, nebo až později, záleží na nastavení.





Kalendář se synchronizuje s Outlookem, nastavena je synchronizace aktuálního měsíce (15 dní v budoucnosti a 15 v minulosti).





Ve správci obrázků se dá nastavit pozadí telefonu, s obrázkem lze provádět základní operace jako je výřez a otáčení.





Sekce Melody Composer slouží k vytváření vyzvánění, je tu i malý průvodce.





Jak můžete vidět, software MobileAction uspokojí většinu uživatelů a zároveň jim šetří značné finanční prostředky. Mimo zmíněných funkcí může být program dovybaven dalšími schopnostmi podporovanými telefonem.

MobileAction Kabely pro PDA slouží k připojení mobilu k PDA, ne PC. Tento způsob komunikace podporují zařízení s Palm OS, částečně HP iPAQ a podobné.






Standardní balení obsahuje kabel a MA-PDA Link - adaptér umožňující spojení s PDA, nalezneme zde také speciální sadu programů, které jsou kompatibilní jen s Palm OS:
  • maSMS - známý SMS klient, textovky lze třídit a řadit do skupin.
  • maLogo - program na vytváření jednoduchých obrázků - tapet na displej. Výtvory lze ukládat ve formátu BMP a GIF (se kterým byly občas problémy při pokusu soubor znovu otevřít).
  • maMusic- jednoduché skládání vyzváněcích melodií.
  • maTelesync- utilita pro synchronizaci telefonního seznamu s údaji v Palmu.

Data můžete na mobil či jiný Palm poslat infra portem.

Závěry

Kabel pro mobilní telefony poskytuje plnohodnotnou synchronizaci dat s počítačem za použití patřičného programu (buď přímo od výrobce mobilu nebo jiných firem). Ve většině případů počítejte s částkou 600-800 Kč za kabel. Lze použít mobil jako modem, když je na to kabel přizpůsoben. Délka nabíjení je o něco delší než při použití originální nabíječky, ale to není zas tak důležité.

IrDA a synchronizace

Novější notebooky jsou vybaveny infračerveným rozhraním, které najdeme i u mnoha stolních počítačů. Pokud IrDA disponuje mobil i počítač, stačí si jen opatřit správný software podporující nejpoužívanější funkce.

Co dělat když nemáte na PC infračervené rozhraní a nechcete kupovat kabel? Není nic jednoduššího, než si koupit k PC externí IrDA. Na trhu je hodně modelů a výběr závisí jen na Vás. Pro počítače vybavené USB doporučuji variantu s tímto rozhraním. Cena externího IrDA portu MobileAction je v porovnání s cenou ostatních výrobků spíše nízká.

Bluetooth

V dnešních dobách můžeme vidět stále více mobilních telefonů, které podporují bezdrátovou technologii Bluetooth včetně synchronizace. Problém je, že většina PC a notebooků modrozubkou nedisponuje. Můžete si koupit BT rozšiřující PCMCIA kartu pro notebook. Cena se různí, záleží na výrobci. Jedním z nejlevnějších modulů je USB Dongle v ceně 1200-1600 Kč. Ten se připojí k USB portu a nainstalují se ovladače před vložením adaptéru.

V prodeji jsou dvě verze USB Dongle, první obsahuje CD, USB Dongle a prodlužovací kabel. V balení druhého typu najdeme kromě již zmíněného dva USB Dongly. Je tedy jasné, že první verzi si koupíte tehdy, pokud propojujete počítač bez BT s modrozubým mobilem. Druhá varianta je zajímavější. Lze vytvořit lokální počítačovou síť z PC a notebooku. Omezením Bluetooth je rychlost. Při vytváření "opravdové" sítě je lepší použít Wi-Fi.

Ale vraťme se k Bluetooth USB Donglu. Používání zpříjemňuje otočný kloub umožňující otočit samotný adaptér vůči USB až o 90 stupňů. Za pomoci dodávaného prodlužovacího kabelu lze Dongle posunout na zvolené místo a speciální příchytkou ho zajistit. Všeobecně vzato je Dongle levným BT řešením s pomalou přenosovou rychlostí.

SyncML

Pokud chcete chápat synchronizaci, musíme znát SyncML. Tato technologie je zaměřena na současné spojení několika zařízení (mobil, PDA, PC) a začíná se integrovat do tzv. manažerských mobilů. SyncML umožňuje být ve spojení s databází kontaktů a úkolů. Zobrazuje se URL stránek, už. jméno a heslo. Díky této technologii budete mít aktuální informace o schůzkách a kontaktech.

Závěr

V článku jsme Vám navrhli tři způsoby synchronizace: s pomocí kabelu, IrDA nebo Bluetooth. Výběr závisí na schopnostech mobilního telefonu a na finančních možnostech majitele. Výhodou je možnost upravovat pozadí a melodie pro telefon. Synchronizace není nákladná (kabel zas tak drahý není), dle mého názoru je to rozumná koupě, která uspokojí středně náročné mobilisty.