Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Synology představilo nový NAS DiskStation DS723+, který sám o sobě podporuje jen dvě diskové jednotky, ale díky rozšiřujícímu modulu jich může pojmout až sedm. Máme tu procesor Ryzen a možnost rozšíření až na 10Gbps.
wattar (72) | 13.1.20238:10
Když chci pořádnou NAS, zaměřím se na QNAP. V dnešní době by měl být základ 2,5GbE port­(y­) a nikoli 1Gb, Synology je v těchto věcech stále o pár let pozadu.
Odpovědět0  0
gorgussien (10) | 17.1.202314:17
Pořádná NAS je o HW? Neřekl bych. Už má QNAP adekvátní sw jako náhradu za AB4B? Umí HA?
Odpovědět0  0
wattar (72) | 17.1.202315:35
SW možnosti ­/ vlastnosti jsou u QNAPu obecně v širším měřítku a QTS5 ­/ QuTS hero5 jsou taky vymazlené systémy.
QNAP má HA v profi řešení aktiv­­/aktiv s dual řadiči a toto umí navíc fungovat v síti samostatně, bez potřeby serveru. Do HA typu aktiv­­/pasiv nešli, protože tam dochází ke ztrátě dat, než se obnoví komunikace v rámci druhé NAS. Pokud je potřeba synchronizace v reálném čase v dostupných NASech, pak je k dispozici SnapSync při použití QuTS hero ­­(ZFS aplikační OS­­). Obdobu ABB mají, např. co se týká serverů, tak je to Hyper Data Protector, tam má přibýt i funkce pro klasické PC a klasické servery, nejenom pro ty virtuální ­­(toto info jsem slyšel na setkání na konci loňského roku, kde QNAP měl výstavku­), pro cloudové prostředí je to pak aplikace Boxafe atd.
Bezvadná je i aplikace MARS pro komplexní řešení zálohování a obnovy Fotek Google nebo WordPressu ­(MARS je fakt, ale fakt parádní utilita­). QuTScloud je další důležité SW řešení, jenž Synology taky nemá, a tak dále…
Odpovědět0  0
gorgussien (10) | 17.1.202317:31
Takže obdoba AB4B pro stanice­/servery­/linux­/NASy zatím stále nic. Syno nasazeno na 20 pobočkách na NASech za 7kKč, už se zaplatilo. Má umět ­(až bude umět­) ten Hyper Data protector obnovit z backupu na holé železo celou stanici­/server? Případně ten backup rozjet ve virtuálu?
Co to je HA v profi řešení?
Nejde mi o hate, ale od jakého modelu vejš?
Nedávno jsem uvažoval o změna na Qnap kvuli HW, ale nepřesvědčil mne kvuli SW.
Odpovědět0  0
wattar (72) | 17.1.202321:32
Hyper Data Protector ­- těžko hodnotit, ještě nikde nejsou konkrétní informace, každopádně spuštění backupu na QNAP Virtualizační stanici by byl bonbón na dortě.
HA active­-active má řada ES, viz QNAP web. https:­/­/www.qnap.com­/cs­-cz/
Odpovědět0  0
gorgussien (10) | 18.1.202316:36
Právě proto jsem zůstal u SYNO. A hlavně obnova z NASu na holé železo za 2 minuty klikání a 20 minut kopírování.
Odpovědět0  0
gorgussien (10) | 18.1.202316:44
K tomu HA ­- chápu to tak, že Active­/pasive nedělají a active­/active mají řadu ES, která začíná na 300kKč?
Odpovědět0  0
wattar (72) | 18.1.202317:15
Obecně jde zálohovat zadarmo fyzická zařízení různými způsoby, třeba použitím veeam agenta apod. To že to v Hyper Data Protectoru zatím není si myslím není až taková překážka v porovnání, kdy jinak převažuje QNAP HW a SW oproti Synology.
ES řada je profi enterprise s dvěma fyzickými řadiči s režimem active­-active, jenž funguje v síti samostatně, je celkem logické, že to nebude stát pár korun.
Pro nižší ­(levnější­) segment se doporučuje real­-time SnapSync mezi dvěma NASy, kde uživatel nepřijde o data tak, jak je to v případě použití režimu active­-passive.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.