Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Také MediaTek Dimensity 9400 dle Geekbench 6 v MT testu poráží Apple A18 Pro

Včera, Milan Šurkala, aktualita
Také MediaTek Dimensity 9400 dle Geekbench 6 v MT testu poráží Apple A18 Pro
Apple už svůj nový mobilní procesor A18 Pro představil, konkurence se na něj chystá se Snapdragonem 8 Gen 4 a Dimensity 9400. Zatím se zdá, že oba konkurenti sice nepřekonávají jednovláknový výkon Applu, daří se jim to ale ve vícevláknovém.
Poslední roky jsme tu měli (a bohužel stále máme) až nesmyslné závody ve výkonu mobilních procesorů v telefonech. Vysoký výkon je sice pěkná věc, problémem je ale vysoké zahřívání a spotřeba, což se odráží v nižších výdržích na baterii. Apple už tento závod opustil a jeho procesory A18 a A18 Pro s jen 6 jádry dávno nevyhrávají benchmarky ohledně vícevláknového výkonu. Nadále však jsou jeho výkonná jádra tak silná, že drží první příčky v jednovláknovém výkonu.
 
To se nedávno ukázalo v uniklých benchmarcích Qualcommu Snapdragon 8 Gen 4, kde Qualcomm dosáhl v benchmarku Geekbench 6 ve vícevláknové verzi testu o 20 % vyšší výkon než Apple, novější data ale ukazují dokonce 25% náskok. V jednovláknovém ale Apple stále vedl o nějakých 5 %, ale i zde novější data ukazují nižší hodnoty pro Apple, tedy že má asi jen 2% náskok. Připomeňme, že procesor Qualcommu by měl mít frekvenci cca 4,3 GHz u dvou výkonných jader Cortex-X925 a 2,8 GHz u středních Cortex-A725 (úsporné modely řady A5xx tu vůbec nejsou). A nyní se nám do hry dostává i MediaTek Dimensity 9400.
 
MediaTek se ale podle posledních informací trochu umravnil a s takty to nepřeháněl. Jedno jádro Cortex-X5 běží na 3,63 GHz, trojice výkonných jader Cortex-X4 pak běží na snížené frekvenci 3,3 GHz a ani tento procesor nemá úsporná jádra A5xx. Jejich roli zastupuje čtveřice jader Cortex-A725 na taktu 2,4 GHz. Některé zdroje ale mluví o taktech 3,63+3,3+2,1 GHz.
 
V uniklém benchmarku měl tento procesor jednovláknový výkon pouhých 2889 bodů, což je hluboko pod 3236 bodů Snapdragonu (-11 %) a necelých 3300 bodů Applu A18 (-13 %). 8 jader má ale výhodu nad 6 jádry Applu, takže není až tak překvapivé, že Dimensity 9400 dosáhl vyššího výkonu než Apple. Jeho 8833 bodů překonává A18 a A18Pro se zhruba 8000 body o 10 %, nicméně na Snapdragon, jehož úniky hovořily o výkonu lehce přes 10 tisíc bodů, mu stále dost chybí, a nabídne o cca 12 % nižší výkon.
 
Je pochopitelně nutné připomenout, že jde jen o výkon z jednoho benchmarku a jednoho zařízení, takže je tato data třeba brát s rezervou. Např. u A18 naměřené výkony létají zhruba v 7-10% rozmezí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.