Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Take-Two zabili populární modifikační nástroj pro GTA V

19.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Take-Two zabili populární modifikační nástroj pro GTA V
Take-Two Interactive použili dvě slovíčka, která autoři modifikací a všemožných úprav autorsky chráněných materiálů vůbec neslyší rádi. Jde o příkaz cease&desist, který nařizuje, aby svého počínání ihned zanechali, nebo...
Modding série Grand Theft Auto je dnes velice populární kratchvíle pro lidi, kteří se nechtějí spokojit s tím, co pro ně připravili samotní vývojáři. V tomto případě se s ním setkáváme už od dílu Grand Theft Auto III, který využil tehdy nový 3D engine a mnohem rozsáhlejší svět než předtím. Tento engine umožnil modifikace, ale studio Rockstar nenabídlo žádné příslušné nástroje, a tak se o to komunita modderů postarala sama. 
 
 
Jeden z nejpopulárnějších nástrojů pro vytváření modifikací je OpenIV, který je opravdu silný umožňuje docílit změn v samotném herním systému a změnu obsahu. S jeho pomocí byla vytvořena třeba modifikace Vehicle Cannon, čili pistole, která "střílí" auta. Můžeme tak běhat po městě a bavit se chaosem, který způsobují auta vysílaná do provozu vysokou rychlostí. 
 
OpenIV je tak velice oblíbený nástroj, a není tak divu, že rozhodnutí Take-Two zakázat jeho využívání vyvolalo přímo revoltu mezi hráči. Znamená to totiž nejen zamezení využití samotného nástroje, ale také okamžité znepřístupnění stovek již vytvořených modifikací. Take-Two k tomu říkají, že jejich rozhodnutí nevyplývá z toho, že by byli proti modifikacím, ale z toho, že OpenIV narušuje Grand Theft Auto Online.

V jejich vyjádření se píše, že nejsou proti modifikacím týkající se hry pro jednoho hráče, ale OpenIV bohužel umožňuje vytvářit takové, které umožní zasahovat do světa GTA Online, čímž jsou ovlivněni všichni připojení hráči a někteří toho zneužívají. Rozhodnuti jsou s komunitou jednat o tom, jak by mohla pokračovat ve svých aktivitách, aniž by to mělo negativní dopady. 
 
Nicméně toto vysvětlení řadě lidí nestačilo a ti namítají, že OpenIV je zaměřen čistě na singleplayer a nechápou, jak by mohl ovlivňovat průběh hraní v GTA Online. A pokud snad v této verzi potřebujeme hrát jako s prominutím magor využívající různé triky a podvody, rozhodně k tomu nikdo nepotřebuje OpenIV. 

Take-two už poznali odezvu hráčské komunity na Steamu, kde zůstala jen pětina z 23 tisíc hodnocení hry GTA V z posledních 30 dní pozitivních.