Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.5.2000, Zdeněk Michálek, zpráva
Windows Me, nástupce W98, řeší i tento problém.
Lucifer666 | 30.5.200011:40

Moje Win95 OSR2.5 mi nabihaj za o neco kratsi dobu - cca. 23-25 sec. - autoexec.bat a config.sys jsou samozrejme vyhozene pryc. Takze povazovat za uspech nabeh WinM. za 30 sec. se mi zda silne scestne. Nechapu proc MS konecne neudela system s FUNKCNIM suspend-to-RAM/suspend-to-DISK ! Pak by mohl byt nabeh systemu srovnatelny s nabehem televize-radove jednotky vterin a pocitac pripraven k praci.

Odpovědět0  0
W.I.F.T. FT W97 | 28.5.200020:12

Tak ja bych taky prispel svou troskou do mlyna (a ze se to tu mele jak v snad v zadnem jinem clanku)...
Na Windows Millenium Edition (tedy WinME) cekam uz docela dlouhou dobu. Po (ze vsech stran to slysim) nevyvedenem Windows 98 Druhe Vydani jen cekam, ze vyjde treti vydani. Ze se toho M$ zhostil tak, ze z toho udela rovnou dalsi Windows me tak trochu ... asi netesi, na druhou stranu jsem tak trochu rad, ze to bude zase neco jineho. To, ze se M$ rozhodl udelat vedle Windows 2000 jeste taky v podstate o krok zpet jsouci Windows Millenium Edition, ukazuje zrejme na to, ze si M$ uvedomil, ze Windows 2000 asi nebudou ze zacatku uplne pro kazdeho (mezi nami - me se na nich nelibi jeste ale naprosto vubec nic a v nejblizsich mesicich - mozna letech je nehodlam pouzivat - prominte, ale system, ktery pro instalaci vyzaduje 1 GB placu na disku, z toho tedy mu budiz k dobru, ze vyuzije jen asi 700 mega, ale z toho je zase asi tak pulka uplne k nicemu - tim myslim adresar DLLcache a swapovaci kravu - navic vyzaduje hardware pomalu jako nedavny nadupany server - tak to jako dekuju nechci). Taky me trosku stve, ze o tom nik
de na M$ strankach (nebo na nejakem podobne duveryhodnem zdroji - doufam, ze jsem to moc neprehnal) neni ani pismenko, ze neco takoveho bude a jake to bude apod... zkratka nemuzu nikde najit o WinME informaci (uplne mimochodem - WinME - to zni tak trochu jako ... vyslovte to foneticky - VinMí - budto "vyhraj mě" nebo snad "Uoknuj mě!" - jako "ukamenuj mě" - zkratka ty Wokna nas kompletne zavali... :-)))
Jeste, nez neco povim k clanku, trochu se zastanu Windows 98 Druhe vydani: Tak, jako slysim ze vsech stran, ze to je nestabilni, padaci, zkratka je to horsi, nez lepsi, tak me Windows 98 SE drzi jak zebracka ves ve vlnenym svetru. Mam to nainstalovany na svym stroji - jeho popis muzete nalezt na me strance (je zverejnena dole) - a muzu vam uprimne rict, ze samo o sobe to ne a ne spadnut - a kdyz uz tomu pomaham, tak to se musim hodne snazit, aby neco zbuchlo - mam to nainstalovany s podporou ACPI, vypinam Windows bezne tlacitkem Power, vypaluju, situju, i USB jsem zkousel - bez problemu - zkratka nevim, cim to je....

Ted tedy konecne trochu k clanku:
1. Vylepsene PnP - no, o tom jsem slysel, ze to scanovani PnP zarizeni je mozne jak povolit tak zakazat - no, pro ty, co maj stabilni stroj (nebo nejlepe zaplombovany vyrobcem - fuj, k tomu bych se nikdy nesnizil), tak to se hodi... uvidime - osobne si myslim, ze to by mohl plus byt.
2. KILL CONFIG.SYS a AUTOEXEC.BAT - no, tak z tohohle ja osobne mam smisene pocity. Ja totiz AUTOEXEC i CONFIG potrebuju. Mam totiz udelany dualni bootovani - kdyz pri startu Windows necham system normalne bez obtezovani najet, najede klasicky GUI a tak .. zkratka Windows. Kdyz ale pri startu zmacknu F8 a neco si vyberu (cokoliv, nejcasteji "Jen system MS-DOS", aktivuje se mi automaticky i menu v CONFIG.SYSu, ktere se totiz deli na Windows (bez ovladacu) a MS-DOS 7.1 (ovladace pro CD-ROM, pamet, v AUTOEXECu pak mys, MSCDEX, inicializace zvukovky a tak dale....) - zkratka jeste pouzivam MS-DOS. Pokud by tedy bod 2 znamenal uplnou eliminaci MS-DOSu, tezce bych to nesl (a asi bych WinME zavrhl). Stale jeste pouzivam programy, ktere ke sve praci vyzaduji ciste a jen MS-DOS a Windows nehodlaji v pameti ani videt.
3. 3 soubory registru - no, doufam, ze jeho editace, sprava a hlavne struktura nebude cinit problemy programum, ktere bezpecne funguji na Win9x - to by jako neklaplo - jinak pokud to bude fungovat spravne, at si udelaji souboru trebas 10 (no, to snad ani ne...)
4. HIMEM a SmartDrive soucasti IO.SYS - hehe, za chvilku se nam na systemovou disketu moc diagnostickych programu asi nevejde :-))) Ne, ted vazne - pokud to nebude prilis na ukor konvencni pameti (tedy tak, aby se dali stale pouzivat nejake DOSove programy) - tak proc ne - zase asi by bylo dobre, kdyby se to dalo nejak potom hodit do UMB, popr. jeste vejs - to vse pochopitelne za predpokladu, ze vedle WinME bude jeste existovat nejaky ten MS-DOS (treba 7.2 nebo 8 - to je jedno).
5. Vylepsena podpora detekce media - tak tohle teda prilis nechapu, resp. tak jak to chapu, se mi to jevi jako pokroucena zhovadilost - ja jsem nikdy nezazil, ze by si Windows pri startu na sitovce vybirali, jestli pojede sit po koaxialu nebo twisted-pairu, zkouseli to ci ono ... pokud se nepletu, tak me proste sitovka po startu (tedy pri POSTu) nadetekuje koaxial a potom, kdyz nabehnou Windows a ovladace, to proste jede na detekovanem mediu - nebo opravdu Windows pri startu BNC konektor vypnou, zapnou nefunkcni RJ-45 a po chvili, kdy tam nemuzou nic najit, zapnou zase BNC a tam kdyz neco najdou, tak se to teprv rozbehne???? No to by bylo teda dost sileny.... BTW - ja mam drivery pro sitovku primo z Windows - chytli sitovku samy bez dalsich ovladacu nebo tak... pravdou je, ze nabeh myho pocitace trva taky asi 30 sekund, ale to je urychleny mym 13.6 GB hard diskem, kterej lita jako blesk - mimochodem kamosovi na 20.5 GB IBMku nabehnou Windows po zapnuti (presneji tedy od okamziku, kdy zacnou startovat) za 10 s
ekund - protoze tam nema sitovku :-)))

Nyni zkusim zareagovat na jiz dosle prispevky ctenaru:
FarNhaM: No, na stabilitu jsem taky zvedav. Mimochodem - co je System Restore? To je ve WinME?
Hardcore: Ze to jde i bez WinME? :-))))
Libor Ch.: Taky reseni - hned ho jdu aplikovat (BTW - vyrok ucitele fyziky se mi moc libi - pozdravuj ho ode me a rekni mu, ze nase matikarka na gymplu mela perfektni "rymovacku" na to, kdyz student zacal neco vysvetlovat slovem "Kdyz...":
"Kdyz kdyz kdyz
chytili mys
dali ji do klece
ona tam chcipla."
Tomas F.: Jak rika Mad Killer - to je hibernace a to je na uplne jinou debatu.
Martin C.: Asi tak :-)
Karel V.: viz to, co jsem napsal Tomasovi F. BTW - hibernace je sqela vec (obzvlast pokud to umi hardwarove sam motherboard), ale rozhodne bych netvrdil, ze tudy vede cesta.
Mad Killer: Nemam, co bych dodal... :-)
Networ: Tak tenhle prispevek se mi moc libi - jednoduchy vtipny - a pekna tecka. Ja osobne stroj vypinam, protoze ho mam ve stejny cimre, kde spim, a - koukni se na moji sestavu na my strance - rad bych upozornil, ze mam v systemu celkem 5 veci, ktere rotuji, z toho 4 jsou libovolne vetraky a 1 je HDD - ja bych pri tom neusnul (a to nemluvim o me druhe - lepsi - polovicce).
Inu, to by snad stacilo, ne? (taky vam to tak pripada, ze jsem moc ukecanej?

W.I.F.T. FT W97

Odpovědět0  0
networ | 27.5.200010:47

Nic pro ty, co počítač nevypínají.

Odpovědět0  0
Mad Killer | 26.5.200023:12

Jo to o cem muvite se treba u Windows 2000 naziva hybernace, no ale to neni start systemu. Ze ulozite obsah pameti na disk a pak ho nactete to je sice skvela vlastonst v clanku se mluvilo o spusteni pocitace a ne o probuzeni ktere mate vy namysli.

Odpovědět0  0
Karel VYDRA | 26.5.200018:37

Na našem firemním notebooku (Acer, Celer 300) nabíhají Windows 98 za 10 s.

My ho totiž nevypínáme, dáváme pouze příkaz "SUSPEND TO HDD".
Patrně bude mít větší odběr, než vypnutý, ale při "PROBUZENÍ" několikrát "zachroupe" a můžu dělat, kde jsem včera skončil. Patrně svérázné, ale účinné pochopení "STAND-BY".

Některé typy AOpen-ek jsou také obdařeny schopností uložit rozdělanou práci na HDD. A já si myslím že "tudy vede cesta".

Odpovědět0  0
Martin Cupal | 26.5.200017:02

Už bylo na čase, aby s těma woknama něco udělali.
Když to bude fungovat tak jak má bude to super!

Odpovědět0  0
tomas fuk | 25.5.200016:01

No. ja mam W2K a startuji mi za 8 vterin na v soucasne dobe podprumernem pecku (K6-2, 64 MB RAM), samozrejme z Hibernace, takze se zarizeni "temer nehledaji a temer neinicializuji".
Nyni uz pouzivam jen a jen hibernaci, pokud zrovna nespadne celej system. To se pak startuje asi minutu.

--tz

Odpovědět0  0
Libor Chocholaty | 25.5.200012:01

staci uvest pevnou IP adresu a je po cekani.
Jak rikal muj ucitel fyziky na gymnaziu: Zasmali se zbrojnosi a dosadili do vzorce:-)

Libor

Odpovědět0  0
Hardcore | 25.5.200011:51

Mam W98 a za 30s mne nabehnou taky i se siti (sice na trochu nadprumnernym komplu) a instalovat zase dalsi Mrkvosofti produkt neee diky

Odpovědět0  0
FarNhaM | 25.5.20009:09

Mel jsem tu moznost vyzkouset snad vsechny Buildy tohoto systemu... a i pres to ze to byly bety, bylo tam spousta veci, ktere padly aniz by k tomu mely duvod. Dalsi vec, ktera se mi v nich stala bylo to, ze mi samy od sebe smazaly pulku adresare Windows a podruhe cely Root... NEBYLA to chyba HW ani SW byla to proste jen chyba Windows ME...

PS.: System Restore je zase jednou sqelej Microsofti napad...

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.