Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tchaj-wan říká, že díky TSMC jsou ve výrobě čipů před Čínou technologicky o 10 let popředu

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Tchaj-wan říká, že díky TSMC jsou ve výrobě čipů před Čínou technologicky o 10 let popředu
Čína se snaží dohnat TSMC, Samsung i Intel v oblasti výroby čipů. Přešla sice na 7nm výrobní proces, nicméně tchajwanský ministr si myslí, že díky TSMC mají před nejlepšími čínskými firmami stále 10 let náskoku.
Poté, co se více rozhořela obchodní válka mezi USA a Čínou, což si odskákala např. společnost Huawei, která ztratila přístup k moderním "západním" čipům, si musí Čína vyrábět spoustu čipů sama. Nemá však přístup nejen k nejmodernějším procesorům, ale také ho nemá k nejmodernější strojům pro jejich výrobu. Zde se používají produkty nizozemské společnosti ASML, které u posledních generací výrobních procesů přešly na technologii EUV. Ta Číně nadále chybí, ačkoli nedávno ohlásila, že dosáhla 7nm technologie i bez EUV.
 
Cheng-Wen Wu, ministr v National Science and Technology Council (ministerstvo pro vědu a technologie), na otázku, zda rozborky čínských telefonů Huawei Pura 70 s čínským procesorem napovídají, že je Čína technologicky jen 3 roky za TSMC, vyslovil pochybnosti, že by byla tak blízko. Vzhledem k tomu, že v příštím roce TSMC zahájí 2nm výrobu, vidí rozdíl mezi Čínou a Tchaj-wanem spíše tak na 10 let. Zde připomeňme, že TSMC zahájilo 7nm výrobu ve skutečnosti před 6 lety, nicméně je nutno také zvážit, na jaké technologické úrovni je 7nm proces u TSMC a na jaké úrovni je 7nm výroba čínského SMIC.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.