Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Technologie, které nepřežily desetiletí: 1.díl

14.1.2010, Petr Štefek, technologie
Technologie, které nepřežily desetiletí: 1.díl
Dnes se podíváme na technologie a společnosti, které neuspěly v konkurenčním prostředí uplynulého desetiletí s staly se námětem na dnenšní článek. Pokud vašeho favorita na neúspěšnou technologii ve článku nenajdete nezoufejte, další díly budou následovat.
PDA bylo poměrně dynamicky se rozvíjejícím odvětvím a výrobci se často předháněli o to, kdo představí lehčí, výkonnější a úspornější PDA. Takže klasika. PDA nicméně odumřelo na úkor chytrých telefonů a handheldů, takže dnes se jedná o mrtvé zařízení bez možnosti vzkříšení.

První vlaštovky v oblasti PDA patřily trochu překvapivě společnosti Apple, která má inovace ráda. Jejím prvním produktem byl v roce 1992 Apple Messagepad, ten ale nikdy nedosáhl masového úspěchu. Proti Apple a jeho Messagepadu stála U.S. Robotics se svým Palmem, který však nastoupil na trh až o celé 4 roky později. Nicméně se narozdíl od Messagepadu opravdu prosadil.



Palm se stala značkou číslo jedna po celém světě a data do ní převážně hustili byznysmeni, kteří do té doby museli spoléhat maximálně na svůj papírový diář. Oproti poslednímu modelu Palmu ale nebyl papírový diář tak „cool“. Microsoft se rychle chopil příležitosti a uvedl pro PDA svůj operační systém Windows for Pocket PC. Na trhu se zabydlela řešení od takových velikánů jako HP nebo Compaq. Válka o trh začala, ale nikdo netušil, jak krátký bude mít průběh.

Obě konkurenční řešení, tedy ta založená na Palm OS a Windows for PPC, bohužel nedisponovala GSM konektivitou, což nutilo uživatele nosit sebou klasický mobilní telefon. Všechno to synchronizování a otravování se dvěma zařízeními vedlo k tomu, že v roce 1996 Nokia uvedla na trh svůj první komunikátor, který se ovšem od PDA značně lišil. Každopádně to znamenalo jisté prolnutí obou světů a začátek konce PDA, jak jsme ho znali. O několik let později přišlo na trh BlackBerry a stalo se jakýmsi nepsaným firemním standardem.



Nástup chytrých telefonů přišel až o několik let později a začaly přímo konkurovat PDA s operačním systémem. Výhody PDA pro běžnou práci v terénu ovšem stále převažovaly, neboť chytré telefony (rozuměj smartphone) ještě zdaleka nebyly tak chytré jako dnes. Mezi největší výhody PDA patřila podpora Wi-Fi, Bluetooth nebo práce s běžnými typy souborů jako na stolním PC (PDF, DOC, XLS atd.). Mezi další přednosti patřily velké barevné aktivní obrazovky a možnost přehrávání videa nebo audio výstup. V následujících letech se obliba PDA začínala snižovat stejnou měrou, jakou se zlepšovala funkcionalita a rychlost chytrých telefonů.



Dnes jsou PDA de facto mrtvá záležitost, ale přesto dnešní telefony ještě v některých ohledech tyto zařízení nedotáhly. Vývoj smartphonů jde samozřejmě kupředu opravdu rychlým tempem, a tak to, že co nebylo možné tento měsíc, bude ten příští nastupujícím standardem. Dalo by se říci, že se oba světy prolnuly a z každého se nakonec zachovalo to nejlepší.

Dnešní nejmodernější telefony, jakými jsou HTC HD2 nebo Nokia N900, dokáží již splnit vše, na co si jen vzpomenete. Jejich cena je ale opravdu závratná, tedy alespoň u nás. PDA se dnes na trhu již téměř nevyskytují, a pokud ano, tak například u výrobce HP, který se snaží ospravedlnit jejich vysokou cenu také vysokou funkčností. Ve světě chytrých telefonů a plnohodnotných notebooků vážících pod 1kg již není pro tento produkt místo. Podržme tedy minutu ticha za odcházející PDA.

Zdroje: 3dfx.cz, X-bit labs, Wikipedia