Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.11.2005, Jan Vítek, článek
Jednotlivé komponenty počítačů díky svým vysokým taktům, otáčkám a technologii na samé hranici použitelnosti, vyžadují stále účinnější chlazení a vše napovídá tomu, že bude hůř. Proto se podíváme na stav PC chlazení dnešních dnů a nastíníme si i budoucnost.
Martineaweasdas | 17.7.200822:18
neznáte RoHS ­(Restriction of the use of Hazardeous Substances­) ?????
Prosím okomentujte tento příspěvek...
koukněte sem:
http:­/­/www.rohs.cz­/

Teď když kupujete nové součástky, třeba grafika tak tam je napsany RoHS.Zatim jsem to videl u grafiky asus a u notebooku asus.Ale má to cimdal vic veci ! A bude jich pořád víc jak se jedná o HD4870 a GTX280 obe se vyrabeji v RoHS
Odpovědět0  0
Matej22 | 25.5.200818:36
Podla mna by to malo smerovat k pasivnemu chladeniu. Moj nazor je, ze pasivny vodnik je lepsi ako akykolvek ventilator. Ano je drahsi a tazsi lenze je vykonnejsi, tichsi a je pasivny ­(pokial tam je dostatocne velky pasiv­).
Pasivne chladenie netoci akykolvek prach co by som povedal je velke +. Kedze sa tam nic netoci ­(pri vodnikovy tak cerpadlo­) tak sa na nom pomaly nema ani co pokazit.
Ja by som urcite nesiel cestou ventilatorov ale pasivneho chladenia.
Odpovědět0  0
konvoj | 25.5.200823:45
dovolim si lehce oponovat.zcela pasivni chlazeni vysoke ucinnosti narazi na nutnost mit chemicky cernena zebra ­(ne elox­),aby stoupla emisivita povrchu z A=0,2 u hliniku na A=0,9 u cerneneho..tim padem ti vyjde alfa_zareni vyssi A­-krat. to je jedna vec..druha vec je tloustka newtonovy mezni vrstvy..pokud chces chladit jen pasivne a s maximalni moznou ucinnosti,musi byt zebra od sebe 2xtloustka newtonovy vrstvy = 2x3,7mm=7,4 mm.
Neznam chladic,ktery by to dnes takto zohlednoval.musel by byt pomerne velky,stejne jako jakykoli pasiv pro vodnika.
podle me je cestou krome nahrazeni rotacnich ventilatoru ­"iontovymi­" ventilatory a pokud pouzivat rotacni ventilatory,pak cele chlazeni optimalizovat pro nizke otacky ­(cca 500 otacek­) tim padem je dobre mit zebra daleko od sebe, dala by se urcit optimalni vzdalenost pri prutoku vzduchu chladicem ze znamych vzorcu.na dnesnich chladicich me zklamavaji az na nektere chladice firmy scythe male mezery mezi zebry a tim padem nutnost pouzivani ventilatoru s vyssim statickym tlakem a tim padem i otackami.
Odpovědět0  0
CyBeR2007 (1) | 3.9.200710:41
Tak tohle je narez. Schvalne jsem si precetl opravdu cele tema... Johny, nepochopim, proc tu cele tohle resis, jelikoz jedy tu vzdy byly, jsou a budou ­(to, ze o nich jeste nevime neznamena, ze tu nejsou­). Ventilatory prach samozrejme viri, ale pochybuji, ze zrovna jedna vec prehlusi ty ostatni ­"hnusy­", ktere denne dychame. Je sice pekne, ze se tohle cele resi, ale bohuzel zustava otazkou ­"ma to cele vubec reseni?­". Neni to cele jen dalsi moznost, jak si mohou dalsi a dalsi vedci nahrabat a pritom resit nesmrtelnost chrousta? Stejne, jako se dari nektere jedy eliminovat, dari se je jinde zase tvorit a nikoho to nezajima ­(nebo spis v nekterych pripadech ­"nekoho to nezajima­", protoze mu z toho tece do kapsy­). Nechci pusobit nijak pesimisticky a nebudu se tu ohanet clanky, protoze verim, ze kdo ma kapku rozumu a zamysli se nad touto problematikou, nemuze dojit k jinemu zaveru. Verim, ze jsou lide, co tenhle problem opravdu resi a snazi se posunout svet k lepsimu, o to horsi je, ze je jejich prace casto marena pokusy jinych. A ted k diskuzi samotne. Vetsina zmienych reseni je uzitecna, ale podle me jedine uspesne aplikovatelne je ono posledni, bez pouziti pevnych castic. Jelikoz prozatim jako jedine vyrazne eliminuje negativni vliv prachu a jeho nanaseni na soucastech ­(ted mam na mysli soucasti aktivne se podilejici na chlazeni­).
Odpovědět0  0
iSLK | 20.11.20069:57
Zdravym Vas pani, mam 2pojmy k rozobranie:

1.chladenie
2.tichy chod PC

Riesenie:
Premiestnil som PC za zelezo­-betonovu stenu cca 20cm, a je vyriesene­(navyse miestnost v ktorej sa PC nachadza je ­"schodiste do pivnice­"..t.j. o chldenie hlavne v jar­-jesen­-zima je postarane­(OC funguje maximalne­), a hluk ventilatorov...., nepocujem nic,ani HDD ked tika, takze zapojte hlavy a zacnite vrtat :­)

Ake kabliky som predlzoval :
monitor je predlzeni o cca 70cm,
USB predlzovaci kabel+napojene na HUB DVDRW+Keyboard+Mys+Volant+.... :­)
vyvedene kabliky na zapnutie PC+Reset+diody­(HDD+Power­)

A to je vse :­), prejem tichy a neruseny chod :)
Odpovědět0  0
mx.payne | 18.7.200612:48
Dobrý den, chci se zeptat, zda se dají někde sehnat samotné heat­-pipe trubičky. Pokud nepočítám možnost si koupit chladič s heat­-pipe a trubičky z něj odebrat. Je možné si je podomácku vyrobit? Prosím poraďte.
Odpovědět0  0
Numa 1 | 25.10.200618:25
podomácku si je asi nevyrobíš, protože je v nich speciální kapalina s nízkým bodem varu, která se změní v páru a když se zas ochladí, tak je to zas kapalina, a tak to de furt dokola, takže si myslim že požadovanou kapalinu jentak neseženeš
Odpovědět0  0
Wero | 21.12.20060:13
co zkusit Diethyl ether bod varu 34.6 °C ­(307.75 K­)dříve byl v lékárnách
Odpovědět0  0
konvoj | 25.5.200823:37
nejde o kapalinu..tou je ve vetsine pripadu voda,aceton,nebo etylalkohol,jde o to,ze doma tohle nikdo nevyrobi,aniz by mel tak nizkou ucinnost,ze by to asi ani nemelo smysl..vyrobni postup je na takhle jednoduchou vec extremne narocny na cistotu a na dodrzeni vsech podminek,jak jsem psal uz nahore.
Odpovědět0  0
mackoj | 25.4.200620:59
An electrostatic precipitator ­(ESP­), or electrostatic air cleaner is a particulate collection device that removes particles from a flowing gas ­(such as air­) using the force of an induced electrostatic charge.

Electrostatic precipitators are highly efficient filtration devices that minimally impede the flow of gases through the device, and can easily remove fine particulate matter such as dust and smoke from the air stream.

Smoke ­- cize aj najmensie ciastocky prachu. A je to fakt jednoduxe.
Odpovědět0  0
mackoj | 25.4.200617:49
Na dokonale odstranovanie praxu sa pouzivaju jonizacne komory. za vetrakom ktory vhana vzdux do case ­- v case musi byt pretlak. Je to jendoduxe zariadenie ­- 2 dosky oproti sebe na ktoryx je iste napatie ­- vysoke. Dokonale vycistenie vzduxu, jemny prax je pritahovany elektrickym polom. Pouziva sa to aj v priemysle na filtrovanie plynov vypustanyx do ovzdusia na pozadovanu hodnotu. Samozrejme filtre treba sem tam cistit a aj komoru ­- ma hladke steny cize nie je s tym problem a garantujem ze takto vybavena case ani po roku neuvidi ani ciastocku praxu. Texnologia existuje len profesionalne riesenie je drahe. Pre domaceho kutila by ani toto nemal byt problelem len treba dobre izolovat dosky od case a case dobre uzemniv v blizkosti zariadenia najlepsie medenym tenkym plexom ­- pasovy vodic. Odporucam pozriet si clanky o vzduxotexnike v priemysle a o filtrovani vzduxu, pretoze pouzitie filtra nie je jedina a uz vobec nie najlepsia cesta ako sa zbavit prachu. Alebo pouzivajte pocitac v clean room cize ziadne koberce ziaden textil ziadne matrace postele zaclony nic take, a ideal by bol keby aj vase oblecenie bolo bezprasne ako sa len da. Neuveritelne veci robi poloha PC ci je polozeny na hrubom ­- vysokom plysovom koberci ktory ma 15 rokov alebo ci je na stole v miestnosti s tvrdou podlahou. Budem rad ked dostanem mail na tuto temu.
Odpovědět0  0
boguš | 5.6.20061:12
... no je sice pravda že to funguje, ale označit to slovem dokonale bych si netroufl. Spíše bych řekl, že je to docela učinné, ale dokonalé nikoli. Hodně záleží narychlosti prouděni atp... To že se to použivá v průmyslu je pravda, ale jak sám píšeš. Na dodržení limitů. Ne na dokonalé odfiltrování ....

Každopádně je podle mě nejlepším řešením přetlaková skřín s jední vháněcí větráke nebo i dvěma opatřenýma zvrchu nepapírovými sáčky do vysavače firmy Swrill. Jak jsem již uvedl v přispěvku výše .... Rvát si do skřidě nějaký vysoko napěťový ionizátor .....
No ještě mě napadá zabalit kom do igelitu. Nechat jen díry na větraky tam a zpět a ty odfilrovat ... :)
Odpovědět0  0
Miguello | 5.1.200618:03
To si snad děláte srandu !!! Vysvětlím jednoduše:
CFM je počet kubických stop za minutu. 1 stopa = přibližně 30cm = 0,3m. Pokud se u větráků uvádějí m3, uvádějí se ne za minutu, ale za hodinu. Takže:
1 CFM = 30cm*30cm*30cm = 27000cm3­/minutu, když to vynásobím 60ti ­(páč hodina má 60 minut, že­), tak dostanu 1620000cm3­/hodinu.
1m3­/hodinu = 100cm*100cm*100cm = 1000000cm3­/hodinu.
CFM v metrech je ještě přehlednější: 1 CFM = 0,3m*0,3m*0,3m = 0,027m3­/minutu. Když to vynásobím 60ti ­(páč hodina má 60 minut, že­), tak dostanu 1 CFM=1,62m3­/hodinu.
Samozřejmě to není úplně přesně, protože jsem stopu zaokrouhlil na 30cm, i když je to o něco malinko víc.
Každopádně 1 CFM je víc než 1 m3 a ne naopak, navíc ještě v tak šíleným nepoměru ­(viz 1m3 je 27 či dokonce 35,3 CFM­).
A na závěr ­- nejsem matfyzák, ale právník a na tohle jsem přišel pouze díky tomu, že vím co znamená CFM a nebyl jsem línej spustit kalkulačku. Zrovna totiž hledám nový co nejtišší větrák, který by zároveň neplácal jen tak naprázdno, ale taky tahal dost vzduchu a potřeboval jsem porovnat 2 stejné ceny, ale 1 se uváděl v CFM a druhý v m3­/hodinu.
Příště neblbněte lidi. Nazdar. Miguello
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 5.1.200620:40
aha, tak za predchozi reakci se omlouvam, myslime samozrejme to same

1CFM=1.696m^3­/hod, o tom neni sporu

priste prosim reagujte primo do vlakna diskuze, at je to jasne, myslel jsem, ze to je k clanku
Odpovědět0  0
Petak69 (19) | 3.11.20050:54
Již nějakou dobu se snažím zjistit, jak fungují různé chladiče s heatpipes v obrácené poloze. Je možné, aby se kapalina ­"skrz síťovou, nebo houbovou strukturu­" vracela zpět i proti přitažlivosti země? Všichni tvrdí, že ano, avšak toto video s Freezrem http:­/­/www.jarkad.cz­/freezer­/video_freezer.zip ukazuje opak. V řadě případů je část trubiček vedeno shora dolů a to i u pasivů, které jsou standardně v PC vodorovně. Nebo že by existovaly rozdíly mezi trubičkami?
Odpovědět0  0
Potoo | 3.11.20051:13
Že by kapilární elevace? Proč se u stromu voda dostane až do nahoru do koruny? A že to jsou mnohdy nějaký desítky metrů proti gravitaci.
Odpovědět0  0
Petak69 (19) | 3.11.20052:02
Jasně, jinak to ani být nemůže ­(i když ta voda musí vzlínat asi pěkným fofrem­). Mně se spíš jedná o praktické zkušenosti. Teorii jinak chápu. Že by to tedy na tom videu byl místo AC Freezra ňákej šmejd?
Odpovědět0  0
avk | 3.11.20059:06
a procak odpalil alebo ano ? :­) lebo to tak vyzeralo
Odpovědět0  0
Petak69 (19) | 3.11.20059:38
zkus to :­) stačí položit bednu na bok
Odpovědět0  0
john.don | 3.11.200513:13
Heatpipe prý fungují v jakékoliv poloze.
Divil jsem se tomu, ale prý to tak je.
Ostatně na grafikách všemožných výrobců jsou heatpipe všelijak zkroucené.
Tak to asi tak bude.
Odpovědět0  0
Petak69 (19) | 3.11.200517:25
Právě. Často bývají všelijak zkroucené. Já tomu taky samozřejmě věřil dokud mi kámoš nepustil to video :­-­) No asi si budu muset horký trubičky koupit sám a prubnout to :­)
Vidím to na Sonic Tower.
Odpovědět0  0
wex (5) | 8.11.200519:33
Kapilární elevace u stromů funguje jen do jednoho metru nad zem. Pak se voda dostává nahoru pomocí podtlaku.
Odpovědět0  0
dd@dd.cz | 3.11.200511:30
To video je fakt zajimave, ale jsou mi na nem divne 2 veci:
1. Nezatizeny procak ma s freezerem 56 C? To je nejak moc ­- ze by mel uplne brutaslne pretaktovano ... zvyseni Vcore apod?
2.Ochrana procaku vypla procak az u 108C ... to uz je prece moc, ochrana ma reagovat uz od 80 nebo 90 C , ne?
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 3.11.200517:39
Dle mě je to na bázi tlaku ­- v místě s vyšší teplotou je vyšší tlak, který ­"se předává­" i do části chladnější, čímž dochází k přenosu energie.
Odpovědět0  0
X-COM (73) | 3.11.200518:11
Tohle je obchodni teorie toho principu, na něm není patrné, jestli platí i proti gravitaci: Technologie heatpipe je založena na principu uzavřené trubice, kde na jejím ­"teplém­" konci je kapalina s nízkým bodem varu, která se zahřívaním začíná vypařovat a v plyném skupenství stoupá na ­"chladný­" konec, kde kondenzuje a po stěnách trubice se vrací v kapalném skupenství zpět. Při ohřevu kapaliny je odpadní teplo z čipu použito na změnu skupenství a ta pak v podobě horké páry putuje na opačný konec, který je nutné chladit na teplotu při které pára zkondenzuje. A tady vysvetleni principu z SHW: Heatpipe je měděná trubička s houbovitou strukturou, která obsahuje kapalinu. Tato kapalina se v místě kontaktu s procesorem prudce vypařuje a putuje na opačný konec trubičky, který je chladnější ­- tam opět kondenzuje a vzlíná zpět. Právě díky houbovité struktuře funguje heatpipe jakýmkoliv směrem, tedy i proti gravitaci.
Odpovědět0  0
Petak69 (19) | 3.11.200518:40
To je všechno moc krásný, jenže zatím jedinej člověk, o kom vím, že to opravdu vyzkoušel, je ten na videu a ten zrovna předvádí pravý opak ;­-)
Odpovědět0  0
X-COM (73) | 3.11.200519:09
Tak, kdo má heatpipový chladič, směle do díla, chytněto comp a otočte ho.
Odpovědět0  0
wikina (115) | 4.11.20052:09
Budte vsichni uplne v klidu, skutecne to funguje diky kapilarnimu vzlinani a to v jakekoliv poloze s nepozorovatelnymi rozdily v ucinosti. Dosud sem pouzil nekolik desitek ruznych H­-P chladicu v x kusech. Nejcastejsi poloha H­-P je, aspon u mne, vodorovne. Vesmes chladic ala FREEZER kolmo k MB, ktera je v MIDITOWERU ­(svisle­) a HP na VGA chladicich soubezne s deskou grafiky.
Bavil sem se na CEBITU primo se zastupci od AVC a tu vodu ve vakuu potvrzuji. Hodne lidi tomu nechce verit ale je to tak.

Jinak moc pekny clanek, akorat bych trochu opravil ty, desitky let omilane, recicky o spolehlivosti kluznych, kulickovych a ted jeste keramickych a RIFLE & spol.lozisek.
Delam servis PC asi tak 12 let a porad mi vychazi, ze jediny lozisko, ktery bylo a je stale tichy a vydrzelo do ted je kluzny lozisko. Musi se ale poradne namazat kvalitnim mazivem pri vyrobe nebo aspon hned zpocatku pri montazi...tech je ale malo. Mozna nekdo znate­/mate poctivy 80mm fan, ktery ma kluzne lozisko zašpuntovane gumovou zatkou a uvnitr je poradna zasoba oleje. Kulickova loziska jsou vetsinou asi taky nasucho hlavne u mensich ventilatoru a uz behem prvni hodiny muzete slyset silny narust nezdraveho hluku. Je fakt, ze narozdil od spatneho kluzneho loziska se zase ale aspon nezastavi, ikdyz jsou posmrti.
Doted sem nepochopil RIFLE lozisko. Zadrou se uplne stejne rychle jako normalni, ale nejdou rozdelat, takze nejdou namazat. Vtipne. Mam jich tu krabici...
Keramicke lozisko je vlastne takova finta, jak jako zamezit opotrebeni hridele vent. v kluznem lozisku. Proste nahradili tu hridel z oceli cimsi asi keramickym. Bohuzel zapomneli poradne namazat TO LOZISKO! takze se zadrely vsechny do tydne... diky SAPHIRE... na VGA RADEON 9600 napriklad.
Sem zvedav jake mate vy zkusenosti....napiste :)
Odpovědět0  0
john.don | 4.11.200510:10
jojo..prostě to funguje.
Ovšem různých heatpipe je asi 6 základních typů.
To málo kdo ví, že není jen jeden ale víc.

(3 základní povrchy a 3 různé kapaliny vevnitř.­)

Mají různý povrcht. Tedy povrch vevnitř :­)­)
Někde jsou takové drážky a někde taková řekl bych až ,,porézní­" ,,hmota­".

Třeba je možné, že zrovna nějaký typ heatpipe nefunguje ve všech polohách.
Ovšem rozříznutím heatpipe se zničí.

:­)­)
Takže až někdo bude mít hodně zbytečnejch peněz, ať koupí tak 10­-20 různejch chladičů a vždy 2x :­) a rozřízne je ­- zjistí materiál a přenosové médium.

Pak ať to sem nahlásí :­)­))
Odpovědět0  0
Malinm | 4.11.200510:56
.. no joooo ... plno teoretickejch kecu ... copak se nenajde nekdo, kdo zkusi otcit skrin a sledovat pri tom teploty??? nekdo s chladicem s heatpipes samozdrejme.... jinak k tem teoriim, ten snizeny tlak uvnitr hraje urcite taky svoji roli !!
Odpovědět0  0
wikina (115) | 4.11.200512:07
malin: mozna to mas moc malinkejma pismenkama...pisu, ze sem zkusil snad vsechny polohy ;­-D a nepozoroval sem zadny rozdil...je to dost prakticky? Ano, to ­"vakuum­" udela to, ze voda zacne varit driv...gravitace zustava ;­)
John.don: co mam ja zjisteno, vsechny H­-P maji navrat media zajisten huste pletenym medenym nebo mosaznym materialem ala opleteni na koaxech. A v praxi se pry pouziva vyhradne voda. Netusim jake drazky mas na mysli...hlavne netusim jak by dokazaly vracet kapalinu zpet ke zdroji tepla...mas nejaky link nebo foto?
Odpovědět0  0
Malinm | 4.11.200512:38
.. foto jsem videl... v prurezu... byla tam but neco jak ta sitka, co jsi psal, ale taky takova jakoby houbicka s vetsima porama... zkusim to najit...
Odpovědět0  0
wikina (115) | 4.11.200512:58
jj, jedna fotka je i tady v clanku...je totam patrny....taky sem jednu sprznil...byla tam husta sitka v nekolika vrstvach a uprostred byla asi 1,5mm dutina na transport pary. Celkem mela z venku H­-P prumer asi 8mm a med byla tak 0,8­-1mm.
Odpovědět0  0
konvoj | 25.5.200823:35
kluci prvni o tom prectete nejake knizky..heatpipe a termosifonu je cela rada podle ucelu,rozsahu teplot atd. pro chlazeni se pouziva medenych heatpipe se sintrovanym medenym wickem ­(nevim jak se to preklada,cetl jsem spoustu knizek,ale vsechny v anglictine­). vykonnost heatpipe je urcena zejmena cistotou vsech casti­-odplynovana med, odplynovana voda,redestilovana,atd..cely proces plneni je striktne dan a vse je cisteno asi 5x nez dojde k uzavreni. pokud vyrobce nektery z kroku preskoci,aby heatpipe chladic stal mene ­(velmi pravdepodobne­) neni problem usoudit,ze nebudou mit HP plnou ucinnost. fyzikalne lze dokazat a je to experimentem prokazano,ze kapilarni elevace pro heatpipu pro normalni teploty 0­-100°C je asi 420 mm.to by melo na jakekoli pocitacove chlazeni stacit.vyjadruji obavu,jestli vyrobci pocitacoveho chlazeni nedelaji nekde low­-cost zalezitost,ktera by vykonnost HP snizila,jako je treba pouziti mene cistenych tekutin,pripadne neodplynuji ci malokrat vymyvaji medenou trubku po sintrovani vnitrni vrstvy ­(tusim ze se vymyva asi 6x­).
Co se freezera tyce,jsem si celkem jisty,ze je postup,ktery je uveden napriklad v Dunn, Reay ­- Heatpipes ­(vynikajici material­) osizeny,aby mohli dosahnout nizke ceny.sam freezera mam,ale zda se mi pofiderni casova konstanta HP pri vypnutem fanu pri zatezi..

pro vsechny rypaly­-chlazeni se venuju tretim rokem, studuju strojni fakultu, o HP se aktivne zajimam druhym rokem a termodynamicke deje jsou soucasti me diplomky..
Odpovědět0  0
Invin | 6.11.200511:09
jeste bych doplnil, ze se opravdu prevazne pouziva voda nebo slouceniny vody­-argonu nebo ruznych alkoholu. A kapilarni sila pusobi jakymkoliv smerem...kdyby si nekdo myslel, ze heat pipe byl ­"navrzen­" jen pro moderni PC, tak upozornuji, ze tepelne trubice se pouzivaji uz desitky let v prumyslu :)
Odpovědět0  0
Lehce pouceny uzivatel | 11.11.200523:03
No jasne, o vetrak s kluznym loziskem se staci pravidelne starat. Tj. rozebirat a cistit a mazat. Ale starost musi bohuzel zacit uz u noveho vetraku, jeste nez ho date do bedny. Co jsou schopni nekteri vyrobci pouzit k namazani je naprosto neuveritelne, ve spouste pripadu mam pocit, ze jediny olej, ktery ten vetrak kdy citil, byl v motoru kamionu, co ho prevazel mezi sklady.

Jinak za tech 15 let bych mohl vadnymi vetraky vytapetovat. Vubec nejvic me desi vetraky na grafickych kartach. To uz snad ani neni zoufalstvi, to jsou predem planovane zmetky. Chapu ze na deskach s PCI sloty to jeste nikoho moc nezajimalo, ale kdyz kouknu na PCI­-E, tak je mi z tech konstrukteru na bliti. I prumerna grafarna zabere 3 sloty ­(vidte panove ala Albatron a fronta dalsich­), ponevadz kvuli vetrakum ­(a jeste mizernejm­) se okolo grafarny uz nic nevejde. A pokud nahodou ano, tak je to chlazeni na dve veci. Typicky u tech zravejsich grafaren je videt, jak vyrobce premysli o tom, jak je zabalit do kila hliniku ale zaridit to pokud mozno tak, aby to bylo placaty jako kreditka. Kdyby mysleli mozkem, tak by stacilo na vsechno pasivni chlazeni. Na rozmery krabice to zas tolik nezere. Nerikam ze by to bylo levny, ale nemusel bych resit, jak udelat krabici s dobrym vykonem a par diskama, aby si u ni clovek nepripadal jako na kombajnu.

Typickym prikladem vyrobniho zmetku ­(podle meho nazoru­) byl ­(no on jeste i je­) treba Microstar KT6­-Delta. To je furt kecu a problemu ze na tom nechodi sit. No mozna si staci polozit ruku na chipset a pochopite. Ono se to pri 80 stupnich az moc dobre nemaka. A podrzte se ­- na chipsetu je pasivni chladic a tudle teplotu to ma po par minutach kdyz ta deska lezi na stole ­- ne v krabici. V krabici muzete delat co chcete, a proste to neuchladite!!! Ale myslim si, ze resenim NEJSOU tricitky vetraky ­(videl jsem snad i mensi ­- no fakt­) co maji 7000 otacek ­(to ma pomalu moje rozbrusovacka, nebo ne?­) a uz pri zapnuti jsou jak vysavac i v zavreny bedne, nehlede na to, ze prezijou asi tak prvni tri mesice, nez jsou na odpis. Pritom by stacilo jen trochu premyslet a udelat takovym soucastkam trochu prostoru. Tady bylo jediny reseni utrhnout ten pasiv, preorganizovat karty a prilepit na ten chipset nizkoprofilovy vetrak. A najednou sit chodila v pohode. Takovych prikladu bych mel asi nepocitane.

Asi uz je nejvyssi cas zamyslet se nad pouzivanymi technologiemi a prestat delat drahe topne spiraly, jinak to asi dopadne tak, ze bedny budeme mit v garazi a misto chlazeni ­(jez nahradi brutalni kompresor z lednice v kombinaci s kapalnym dusikem­) se budou vymyslet zpusoby, jak zapojit DVI, USB, FW a dalsi hracicky na vzdalenost 25m v pouzitelne kvalite a rychlosti. Co treba klavesnice a mys s integrovanym wifi portem a vlastni IP adresou :o­). Treba to vsechno zmutuje a budou se prodavat kotle, primotopy a prutokove ohrivace, ktere mimo jine budou fungovat jako domaci pocitace. Zkusim ten napad prodat Prothermu, treba po tom skocej :o­))
Odpovědět0  0
Ossis | 20.11.200520:55
Tak náhodou MSI KT6V deltu a pasiv na nb je maximálně vlažnej.
Odpovědět0  0
Petak69 (19) | 3.11.20050:31
Vždy, když lepím chladič na CPU, zabývám se myšlenkou, jestli v tom tenkém filmu teplovodné pasty nezůstanou uzavřeny vzduchové kapsy, ale zatím jsem nepřišel na to, jak se tomu vyhnout. Nejspíš je to prkotina ­(pořad lepší než bez pasty­), ale řeší to někdo z vás i jinak, než jen zavrtěním chladičem na procesoru?
Odpovědět0  0
john.don | 3.11.200513:04
No aby se toto pokud možno nestávalo, je potřeba !!lehce!! potřít pastou jak chladič tak i cpu. Následně pak vrtěním chladiče na procesoru vytlačit prebytečnou pastu.

Ovšem tento problém za tebe vyřešil jak Intel tak AMD.
Rozvaděč tepla je dostatečně velký aby nebyl potřeba nějaký krkolomný postup.
Odpovědět0  0
john.don | 3.11.200513:11
Tenhle problém jsme řešili jednou v dávných dobách u jednoho serverového procesoru.

Tento problém řeší zmíněné leštění chladiče.
Když se v chladiči zespoda dobře vidíš, tak je ok.

Postup byl následující:
Vyleštit chladič ­- chladič vyrobený na zakázku v té době stál 4500, jeho speciální vyleštění stálo 1000kč a !!PRĚLEŠTĚNÍ!! procesorů!! stálo dalších 8*500,­-.

Protože v té době se ještě běžně neprodávala pasta na CPU.
Byl použit nějaký druh hodně tekuté silikonové substance v ceně 1500 dovoz z Německa.
Dodal si to zákazník.

Postup na nesení byl nahřátí chladiče a zakápnutí styčné plochy.

Výsledkem bylo snížení teploty všech CPU o 15 stupnů.

Nojo. Ale kdo by se s tím dneska prděl že :)
Odpovědět0  0
Petak69 (19) | 3.11.200518:00
Já ani tak neměl na mysli mikroskopické bublinky v drsném povrchu, ale spíš velké bubliny v pastě, kterou ač se snažíš sebevíc, nikdy nenaneseš rovnoměrně. Vždy ti vzniknou malá údolí, které v sobě bubliny uzavřou. Tady asi pomůže jedině nanést pastu tak, aby její nejsilnější vrstva byla právě uprostřed a vrtěním se vytlačila do stran.
Každý doporučuje nanášet pastu rovnoměrně, ale já si imho myslím, že to není právě nejlepší způsob. Samozřejmě ta vrstva musí být co nejslabší. Ale asi je to fakt prkotina.
Odpovědět0  0
john.don | 4.11.200510:04
Hele pokud použiješ tekutější pastu, tak to dost eliminuješ.
Pokud použiješ tužší, tak tam těch bublinek bude asi víc.

Než bublinky by tě víc mělo zajímat jak ta pasta mění svoje vlastnosti :­)
Bílá pasta docela dlušně degraduje :(
Odpovědět0  0
Petak69 (19) | 4.11.200512:31
Tak to máš recht :­-­)
On ten prášek zrovna dvakrát dobře teplo nevede.
Odpovědět0  0
Brad Pitbull (15) | 6.5.200619:04
"Tenhle problém...u JEDNOHO serverového procesoru.­"
"!PRĚLEŠTĚNÍ!! PROCESORŮ!! stálo dalších 8*500,­-"
Odpovědět0  0
boguš | 5.6.20061:03
... no já si myslím, že pokud naptřeš obě plochy pastou a pak je na sebe přilepíš vznikne ješte vice bublinek než kdyby si dal tu pastu jen na jednu stranu. Proč si to myslím. Tím že je natreš obě vzniknou dva povrchy které jsou hodně nerovné. Nikdy tu pastu nenatřeš stejně jako absolutně klidnou vodní hladinu ... :­) ale že je nerovná, resp. podstatně nerovnější než plocha procáku se asi shodneme .... Dále. Teď si představ, že nerovnost onoho povrchu je v podstatě to že jsou na něm místa s vyšší a místa s nišší nadmořskou výškou .. :­) chápeš. A tím že takto dva hrbolaté povrchy na sebe přiložíš, a protože ony nerovnosti nejsou svými přesnými dopňky a naše lidská ruka ikdyby dopňky k sobě byly, tak je nikdy nepřiloži tak přesně, aby dosedly bez jakýchkoli bublin, čiže vytlačili všechen vzduch. Jednoduše, ony nerovnosti a notná vysoká viskozita materíalu pasty, uzamkne díky těmto nerovnostem vzduch .. tedy vzniknou vduchové bublinky. Je sice možno je trochu eliminovat oním vrtěním, ale podotýkám jen trochu, protože díky viskozitě materiálu sice čast bublin odejde, ale ty co jsou např. před vrtěním uprostřed se roztáhnou ke krajů, nicméně tam zůstávají .... je to asi tak jako kdybys si zkusil na neklidnou vodní hladinu ve vaně položit silonový saáček . nikdy ho tam nedáš tak aby pod ním nezůstal vzduch. Proto mám lepší řešení. Doprostřed procesotu nebo chladiče to je jedno ... prostě pouze na jednu styčnou plochu přesně doprostřed dej větší nebo veklou kapku oné pasty. NEroztírej Nejlepší je pokud si zachová čím jak nejpravidelnější kulovitý tvar. Zde jsou lepší pasty s větší viskozitou. Poté vezmeš onu druhou část styčné plochy a pomalu rovnoběžne se styčnou plochou první začneš přikládat. K čemu dojde. Tím že je kapka uprostřed a má kulovitý tvar a ty druhou styčnou plochu přesně v její prostředku přiložiš na vrchol této kapky, stane se druhá styčná plocha tečnou oné kapky rovnoběžnou se styčnou plocou první. A protože je tečnou, tzn. dotýká se právě v jednom bodě, není zde prosor pro vduch­-vzduchové bubliky. No a pomálým dotlačením obou ploch k sobě, pomalu pasta rovnoměrně vyplní celou plochu spoje .. a bez bublin. Jen je třeba dát pasty trochu více, aby se pasta dostala až do krajů a přebytečnou pak setřít. Prakticky je to stejné jako pokusit se ponořit balon do vody tak, aby pod ním zůstaly bubliny .. a to nejde. Samo že by to šlo na podobném principu i jinak. Nanést pastu a kraj a přiklápěním z oné strany zajistit vytlační pasty na celou plochu .. ale podle mého je to s kapkou jednoduchší .... tak snad má teorie neupadne v zapomění ... :)
Odpovědět0  0
t.kalina@mujbox.cz | 5.11.200517:09
Nevím jestli to tu už někdo nepsal, ale nejlepším spůsobem nanášení pasty je malý množství pasty, na procesor i pasiv a nasledně například přes čistý igelitový sáček, to kvůli nečistotám, prstem pěkně rozleštit. A s chlazením není problém...:)
Odpovědět0  0
Jiří Mrázek. | 2.11.200523:06
Ahoj, potreboval bych vedet... vyrobci udavaji proud vzduch v CMF a ja si nedokazu predstavit jakej je to objem da se to nejak prevest na cm­/dm­/m krchlovejch?
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 2.11.200523:19
1 CF = 28316,85 cm^3
Odpovědět0  0
john.don | 3.11.200512:58
Lol to si každej dokáže snadno představit těch 28316,85cm^3 :­)
To si představí :­)­)­)­)
Ne vážně. 28316,85cm^3 si těžko někdo představí.

Zkusím to já :­)­)­)

Kapacita plic je myslím asi cca 6 litrů vzduchu. ­(8 u sportovců­)
Tedy 6000 cm^3

A 1 CF bude asi 28litrů.
Takže když za minutu 5x pořádně foukneš na chladič, budeš se chovat jako ten větrák.

Ale to není důležité.
Například měď předává teplo daleko hůře do vzduchu než hliník.
A to i když má měď lepší tepelnou vodivost­/kapacitu.
Je to prý způsobeno daleko větší plochou hliníku :­)­)

Pokud vezmeš 1*1cm měděnej plech, bude mít daleko menší plochu než 1*1cm hliníkovej.
Pokud to změříš šuplérou, tak to furt bude stejně, ale hlíník má nerovnosti.
Prostě to není 2d ale 3d.
Měď ­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­- a Hliník ­-.­-´­-.­-´´­-_­-

Navíc se na mědi vytváří oxid který dále mění povrch ­- jako by ho zvrásňuje.

U styčné plochy chladič­/cpu je lepší ideální kontaktní plocha.
Takže měď. Navíc potřebuješ to teplo rychle odvést.
Takže měď.

Ale na odevzdání je lepší hliník.
A stříbrný hliník má o 30% menší schopnost odváděď teplo do vzduchu než černý hliník.
Tj.eloxovaný

(pokud ho natřeš tlustou vrstvou černé barvy, nejedná se o eloxování :­)­)­)

Takže chladič na kterém je větrák s x CFM a druhý se stejným větrákem,
mohou mít řádově několikanásobně jinou účinnost.
Odpovědět0  0
john.don | 3.11.200513:01
Myšleno na hliníku.
Tento oxid se dá vytvořit i uměle tj.eloxování. ­(doufám že si to ještě pamatuju dobře :­)­)

Na mědi se sice také vytváří oxid ­- měděnka, ale její schopnosti odvádět teplo do ovzduší mi nejsou známé.

Odpovědět0  0
void | 4.11.200514:07
LOL, synku, eloxovaný hliník je matně šedý. Černé barvy se dosahuje povrchovou modifikací po eloxáži, i když v jednom roztoku. Dokud plácáš kraviny, které jsou tvými názory, nebudu je komentovat. Nechci si ničit játra s každým omezencem, se kterým se setkám. Ale pouštět technické bludy a bláboly lidem, kteří mají k problematice z různých důvodů dál, to je zločin. Představ si, že ten člověk ti ty kecy zbaštil a teď je bude šířit dál. Tohle je sice banalita a každý, kdo má mozek v hlavě a trochu technické vzdělání ho vyvede z omylu, nicméně u složitějších principů tímto způsobem dojde k mystifikaci obrovského počtu lidí. Jako na potvoru se totiž tyhle nesmysly šíří jako požár. Ovšem, ty stejně nic složitějšího než černý eloxovaný hliník nevymyslíš, takže jsem si vlastně zase prasil játro zbytečně.
Odpovědět0  0
konvoj | 25.5.200823:52
ta plocha,to jsi spadl z visne takhle popisovat fraktalni dimenze materialu :D no nevadi..proste mikroskopicke nerovnosti povrchu maji vliv na emisivitu materialu i na odvod tepla vedenim.
co se tyce tve vety ­"Například měď předává teplo daleko hůře do vzduchu než hliník.­" neni to zas tak pravda,rozdil je asi 20% coz neni zas tak zavratne.
eloxovanim hliniku nedosahnes niceho,hlinik pro zvyseni emisivity na A=0,9 potrebujes chemicky cernit ­(prosim,ne elox!­)
stribrny hlinik ma A=0,2,cerneny ma A=0,9,coz zase neni o 30% mensi schopnost stribrneho hliniku odvadet teplo :D
navic resis emisivni slozku koeficientu alfa,coz je soucinitel prestupu tepla do okoli a ten je dan obalovou plochou povrchu chladice,tj, povrch kvadru,ktery bude mit stejne rozmery jako zebrovana cast ­(napriklad 100x120x50 mm­). resit emisivni slozku u rozestupu zeber 2mm je hloupost.
prvni trosku cist a potom poucovat..doporucuji precist aspon patocku­-vykonova elektronika,svazek 1.
Odpovědět0  0
Jiří Mrázek. | 3.11.200519:46
Takze 1 CFM = 28,3m>3??takze vetracek ktery ma teoretickou ­"prostupnost­" vzducu cca 80CFM ma teda ­"prostupnost­" 2264m>3 to se mi nezda...aby to zvladal vetracek 8x8...
Odpovědět0  0
Ghx | 3.11.200519:52
Hodne zaokrouhlene: 1m3 = 27cfm Neni to presne, ale pro predstavu to staci.
Odpovědět0  0
john.don | 4.11.200510:02
Já nevím :­)
Jen jsem přepočítával hodnotu od Orala :)
Odpovědět0  0
nilnilseptium | 4.11.200512:04
To je ale hodne zaokrouhlene. 1 m3 je totiz 100x100x100 cm3 a ne 100 cm3 => 1 m3 = 35.3 cfm
Odpovědět0  0
peťan | 2.11.200520:13
jo dotaz, není RPM rotation per minute , jako rotace ­(otáčky­) za za minutu ???? nechápu, proč revoluttion ????
Odpovědět0  0
emsid (45) | 2.11.200521:18
neni
Odpovědět0  0
john.don | 2.11.200522:11
Nojo. Taky jsem si myslel ­(až do teď­) že to je Rotation Per Minute.
Ale pak jsem otevřel googla a napsal: define:rpm

A fakt to je Revolutions Per Minute.
To jsou věci.
Odpovědět0  0
dd@dd.cz | 3.11.200511:24
Joj, jsou to veci ... uz vidim nejaky cesky preklad navodu u nejake vrtacky ­- ­"Nas vyrobek dosahuje vykonu 15 000 revoluci za minutu ­" :­-)
Odpovědět0  0
john.don | 3.11.200513:14
Nojo. Prej to Revolution Per Minute pochází z dob vinilovejch desek.
Hm. V té době to byla samá revoluce :­)­) tak se nebudu divit :­))
Odpovědět0  0
boguš | 5.6.20060:31
... vyjel jsem si to ve slovníku:

revolution:1. revoluce
2. převrat ­(např. ve vědě ...­)

takže od té dvojky by se to dalo jakštakš obhájit, prostě ta vrtačka má 15000 převratu ve věde za minutu .. :)
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 5.6.20061:11
Tak to bych doporucoval zmenit slovnik, aby to vypadalo treba nasledovne:

revolution>
1. revoluce
2. prevrat
3. otacka­/obratka
4. obeh­/obezna doba
Odpovědět1  0
boguš | 5.6.20061:16
pravda ... asi je starý nebo co ... ale ja myslím, že stačí RPM a všichni ví o co go ... ... jinak jsem se tady i pobavil, s tou vrtačkou to bylo dobré ..
Odpovědět0  0
Gordon__ | 9.12.200619:15
revolution = revoluce, ale taky obrat nebo otacka
rotation = rotovat nebo rotace

pokud se bavime o otackach za minutu tak imho revolutions, ne rotations
Odpovědět0  0
qwe | 2.11.200518:40
vysavat prach vysvacem muzete, ale musite vse uzemnit
stribrna pasta snizi teplotu cpu oproti bile asi o 1­-2 stupne
PCB skutecne existuje, ale jedovaty prach v podani johnadona je nesmysl
Odpovědět0  0
john.don | 2.11.200520:10
Ježiš. Další chytrej.
Klikni na ty odkazy co jsem nahodil.

To není nějaký můj výmysl ale výmysl Eu, Ek, ČR a všech vědců.

Je to jako že kouření způsobuje rakovinu.
Nevím proč nějaký trotlové hulej a nechcípnou.
A chcípnou chudáci co jsou s nima v kanclu a dejchaj to.

Takže když chceš říkat, že je to nesmysl tak napiš:
PCB skutečně existují ­- množné číslo ­(a to jsem cizinec­) a jedovatý prach v podnání vědců na světě je nesmysl, já jsem daleko chytřejší než současní vědci.

Protože já nic o jedovatém prachu netvrdím.
Pouze reprodukuji to co říká vláda, zákony a vědci.
Odpovědět0  0
John.don | 2.11.200511:46
Mimo snad ASUSu a Intelu, používají všichni výrobci poněkud nešetrné materiály.
Slyšeli jste někdy pojem PCB ? No inu není to označení jen pro desku na kterou se dávají součástky.

PCB je zaké zkratkou pro Polychlorované bifenyly. Cituji: PCB vyvolávají onemocnění jater, poruchy krevního oběhu, únavu, prodlužují těhotenství a způsobují reprodukční problémy. Smrtelné otravy zatím nebyly zaznamenány.

http:­/­/bezjedu.arnika.org­/chemicka­-latka.shtml?x=319920

Navíc v tom prachu v PC je zřejmě i nějaké olovo, rtuť a zřejmě i nějaké toxiclé látky.
Na rozdíl od běžného prachu se s tím Vaše tělo neumí vyrovnat.
Prach se normálně vyloučí. Protože lidé­/zvířata jsou na prach zvyklá.
Jenže naše tělo různé jedy PCB nezná. A tak se Vám to v tělě hromadí a ukládá.
Kouření hadr.

Hodně zábavy s rakovinou Vašeho tlustého střeva Vám přeje J.D.

PS: Komentovaný postřeh co na to říká Praha město

o počítače a jiný elektrošrot

Vyřazené počítače a další elektronická zařízení obsahují mimo jiné kadmium­(uhuhuuum ňam ňam kadmium­), rtuť­(není dobrá na teplotu­) a polychlorované bifenyly­(áá rakovinka a mutovaný děti s 8 ručičkama...montování compů jim půjde od ruky­), jde tedy o nebezpečný odpad­(tento odpad je nebezpečný i když to ještě není odpad­), který nelze odkládat do sběrných nádob na směsný odpad ani do kontejnerů na objemný odpad. Tyto odpady lze odevzdat ve sběrných dvorech hlavního města Prahy.
http:­/­/www.praha­-mesto.cz­/­(44lyp355dkpzan45clhoib45­)­/default.aspx?ido=3869&sh=­-1271680293
Odpovědět0  0
John.don | 2.11.200511:55
Nechci nikoho strašit. Rozhodně ne.
Ale měli by jste vědět co máte vlastně na stole.
A kromě výkonu P4 na 4ghz se koukat i na spotřebu aby jen procík nespálil 160watů.
A také na to, aby jste nechcípli k vůli šetření na nějakou hnusnou nemoc.

Dobré chlazení je třeba vodník, protože ten nevíří prach.
Televize je OK, pokud nebudete oblizovat přímo tištěný spoj, protože nemá větrák a většina prachu se v ní usazuje. Ale v compech jsou obvykle vetráky ta ty ten hnus foukají do vzduchu.

Nešetřete, nekupujte jen ten najnabušenější nejlevnější počítač.
Zkuste koupit takovou mašinu aby jste ještě nějakou dobu žili :­)
V nemocnici jsou doktoři a sem tam jezděj ožralí.
Tak bycha, aby Vás nějaký ožralý doktor nepřejel v nemocnici, až půjdete na chemoterapii s tou rakovinkou ze šmejdskejch dílů :­)­)­)­)

Čím míň společnýho s doktorama, tím líp.

Lepší bušit v práci kačky nežli čumět na stříkačky.

App. někteří výrobci se asi teď přestanou dovážet do EU.
Protože EU má směrnici na jedy v compech a od roku 2006 se to nějak začne monitorovat.
Odpovědět0  0
dd@dd.cz | 2.11.200512:54
Ehm ... co ja vim, tak PCB se uvolnuje primym kontaktem s nejakou kapalinou, proto PCB se uvolnuje treba kdyz dite cumla plastove hracky. Kdyz na ten plast dosedne suche zrnicko prachu, tak tezko muze do sebe natahnout PCB ­(nebo ve zcela zanedbatelne mire­).

Spise se z ruznych umelych materialu uvolnuji jine plynne latky ­( napr. formaltedyd­) a ty uz jsou docela hnusne, ale zase se to uvolnuje uplne ze vseho, at uz je to svetr, pracka, nebo treba pocitac.

Ze by ale prach z pocitace­/televize byl nejak extra toxictejsi nez treba prach, co je za radiatorem, to jsem jeste neslysel ... i kdyz mu ze pohltit treba ty plynne vypary a po case se vyfouknout ven ... hmmm. Ale zase ty plyny jdou s tech spotrebicu­/nabytku apod stejne ven samy ­(i bez vetraku­) takze to snad takovy rozdil neni. Nebo je?

Jinak zajimalo by mne, na co se v PC pouziva kadmium nebo rtut ­- je to soucast nejakeho materialu­/laku­/soucastky a ktere?
Odpovědět0  0
dd@dd.cz | 2.11.200512:59
Jo, ten jsem precetl ten odkaz o PCB ... pisou ,ze se dostava do ovzdusi pri pozaru, jinak je ve vode nerozpustny, pouze v tucich. Takze aby se to nachytalo na prach, tak je treba, aby ten prach byl mastny. Ale zase mastny prach lepi a to silne, takze je mala sance, ze se z pocitace­/televize dostane ven. Pokud teda je prach v domacnosti vubec mastny.
Odpovědět0  0
jesper (66) | 2.11.200513:30
No absolútne s tebou súhlasím.
Apropo JOHNE.DOHNE, ty urputný zástanca ASUSU, by ma zaujímalo, akože ktorým výrobcom dosiek a spotrebnej elektroniky tá EÚ klepne po prstoch. Vieš, ono je to zatiaľ bohužial o peniazoch. Je to skoro ten istý prípad ako ťaženie ropných produktom v Afrike firmou SHELL. Zničili tam pôdu a iné biotopy na 150 rokov, ale stačilo podplatiť vládu a šup, zrazu to nikomu nevadilo. My tu síce nie sme krajiny tretieho sveta, ale bude to asi podobná záležitosť.
HOWGH
Odpovědět0  0
john.don | 2.11.200514:20
ÁÁÁÁÁÁ chytráci se ozvali.

No na ty jejich ,,pseudo­" chytrý ,,studie­" mám odpověď.
Myslíte si že DD a jeho manželka jsou odborníci?
A že sežrali Šalamounův exkrement?

Pokud nevěříte staroušovi Johnovi, dal bych sem originální anglické články.
Ale to by na Vás bylo asi zase moc co?
Odpovědět0  0
john.don | 2.11.200514:35
Jinak je dobře, že i ostatní výrobci udělali pokrok.

AMD dělá procíky už bez OLOVA. Intel také.

Dokonce i lowend výrobci desek jako ECS a MSI také začali dělat boardy bez olova.

Teď ještě ty ostatní věci.
Jako rtuť a zmíněné PCB.
Odpovědět0  0
Anonym Anonymovič Anonymovskij | 16.1.200610:16
MSI Low End výrobce desek ? Dávat MSI do jednoho pytle s ECS je docela silný kafe ...
Mám takový pocit že asi nemáš představu o tom co řikáš, respektive píšeš ...
Odpovědět0  0
avk | 2.11.200516:11
musim sa zasmiat takychto smrticich sprav tu uz bolo a stale sme tu ale prach ako vrah to tu este nebolo :D
Odpovědět0  0
john.don | 2.11.200516:41
Nejde o prach. A rozhodně ne smrtící. Hele ten prach obsahuje jedovaté látky.
Také to je prokázaný fakt. Je to prostě vědecky podložené.
ČR i EK to má v zákoně. Nejedná se o žádné ufo.
Že o něčem nevíš, neznamená to, že tě to nemůže zabít­/ublížit ti to.

A určitě tě to nezabije.
To že se načmucháš prachu z compu.
Ale může ti to uškodit.
To je vše.
Odpovědět0  0
avk | 2.11.200518:40
ale myslim si ze to tak strasne nebude pc uz mam nejaky ten piatok a stale mam 2ruky :D
Odpovědět0  0
john.don | 2.11.200520:06
A co mám říkat já?
V počítačích se hrabu 15 let od revoluce.
Předtím se člověk ,,dovnitř­" pc jen tak nedostal.

A toho prachu jsem se nadejchal až až.
No...doufám že v pětatřiceti nedostanu rakovinku :(
Odpovědět0  0
pilda | 4.3.200617:29
az budes mit tech 35 tak dej vedet jak to s tebou vypada :­-)
Odpovědět0  0
dd@dd.cz | 3.11.200511:21
Johne, je videt, ze poradne nectes. Ani muj prispevek ani ty tve odkazovane clanky.
Ja nemyslel, ze v domacnosti nebo kdekolik jinde neni svinstvo z umelych materialu, ken se mi nezdalo tve tvrzeni za pocitac ­(bez Asus desky­) je oproti jinym vyrobkum extra nebezpecny.

Treba v tvem clanku se pise, ze se to svinstvo uvolnuje z kavovaru, z pohovky, ­(obecne treba z molitanu­) a navic to neni PCB ale PBDE ­(ktery se pouziva jako zpomalovac horeni­).

Takze to obsahuje treba i tva zidle u pocitace­(pokud neni celodrevena, bez molitanu­) ­- ani Asus jeste zidli bez tech latek nevyrabi :­-)
Odpovědět0  0
john.don | 3.11.200512:40
Ježiš.
Z compů se uvolňuje PCB,olovo,rtuť a další svinstva.
Problém je v tom, že to větráky víří.

A je jedno jestli tam je ASUS deska nebo MSI.
ASUS podle pressu výrazně snížil obsah PCB a olova.

MSI a ostatní zatím jen to olovo. ­(nejsem si jistý Intelem ­- tam se prý taky konalo zmenšení PCB, od gigabyte jsem slyšel že na tom dělají a DFI taky.­)

Ale furt tu jsou ještě pevné disky, přídavné karty, větráky.
Z toho všeho se uvolňují jedovaté hnusy.

Problém u počítače není v jedovatosti, ale v prachu který v něm vzniká.
Ten se díky větrákům šíří do ovzduchu. Udělej si vodníka a počítač sice bude prášit dál, ale zůstane to v compu.

Nebo použij ty prachové filtry.

Howg. z el.součástek se uvolňují jedovaté látky. Větráky to víří.
Přidělej větrák dozadu na televizi a bude to ještě horší než nejhorší deska od neméně ekologického výrobce.

Z ostatních věcí se uvoňují PBDE, nojo. Ale to není údajně horší než když projdeš okolo auta a pořádně se nadejcháš tý nafty. Nebo když pojedeš pár minut za hajzlíkem co jezdí na ricinovej olej.
Odpovědět0  0
eraser (344) | 4.3.200619:47
Alebo nech si si každý ušetrí pár tisíc na čističku vzduchu s ionizátorom a potom uvidia na vlastné oči, jaké svinstvo sa usádza v ich pľúcach.


Prípadne je tu ešte jedna výborná možnosť, ktorá eliminuje hluk a jedovaté exhausty. Stačí comp vložiť do nejakej menšej miestnosti, do ktorej sa nevstupuje a periférie si pripojiť pomocou predlžovačiek a namiesto internej mechaniky používať externú, prípadne šuplík. Geniálne a cenovo výhodné. Horšie je to s tou voľnou izbou, že? ;o)
Odpovědět0  0
Golem | 3.11.200516:07
No člověče, částečně máš pravdu, ale nesmí se to přehánět. V minulosti se tyhle svinstva používali v nesrovnatelně větší míře než dnes. Velmi nebezpečné DDT se sypalo na pole po tunách a všichni to pak sežrali v jídle. A to vůbec nemluvím o Černobylu. Na druhou stranu tě dnes neozařuje LCD.
Odpovědět0  0
crasher.km | 24.11.200510:05
Ať žije vodník ty PCB
Odpovědět0  0
FilipZalud (101) | 19.1.200617:12
Ten prach co vzniká v bastlu má být jako rozpadající se části komponentů nebo co? To asi těžko. Pro tvou informaci prach je převážně ­(tedy v normální domácnosti­) odpadlá lidská kůže. Tedy v PC se žádný prach netvoří a ony vylepšení výroby jsou kůli likvidaci PC jako odpadu a né proto, že používání počítačů je jedovaté. To by v kancelářích, kde je spousta komplů byli místo lidí zombie :­-­) Například otravu Cadmiem poznáš docela spolehlivě a to i mírnou. A víš například, že většina cigaret obsahuje cadmium a další vysoce toxické látky? Rozhodně s tím nikdo nic nedělá.
Odpovědět0  0
Yozyfäg_AKA_Jq_C | 29.8.20062:45
Sto metrů za barákem mám hnědouhelnej důl ­- když na parapetu utřu prach a druhej den se na něj podívám, tak tam bude totálně černo...dejchat celej život tohle asi taky nejni zrovna zdravá věc...a mám kuli tomu snad celej život běhat s respirátorem na xichtě? ­- to asi ne :­-D....
Holt všechno okolo je asi tak trochu jedovatý ­- ale s tim nikdo nic neudělá.....a jak řiká optimista ­- bude hůř :­-D....a taky že bude ;­)...a stránka stylu ­"budoucnost bez jedů­" vám ekologům bo co ste to vlastně zač vůbec nepomůže :­-­)

"Hodně zábavy s rakovinou Vašeho tlustého střeva Vám přeje J.D.­" ­- tak trochu mi nedochází proč zrovna tlustý střevo a ne plíce když ten prach dejchám :­-D...ale to bude asi tim že ­"Johny­" je doktor, nebo aspoň ­"zdravotní bratr­", tak ví o čem je řeč a je prostě v tomhle oboru, narozdíl ode mě, určitě znalec ;­-­) ­- máš u mě bod :­-­)
Strašení že ňákej polychlorovanej bifenyl způsobí to že dětičky budou mít minimálně 8 ručiček­(v lepšim případě k tomu ještě 4nožičky a druhou hlavičku­) je asi trochu moc...ale pochybuju že tohle by vzdělanec jako johny myslel vážně ;­-­)....i tak vážná věc jako je ­"vraždící PCčko­" přece můžem brát trochu s humorem ne :­-­) ­- za tohle má u mě johny další bodík k dobru ;­-­)

Johny, Johny...připadá mi že ti počítač provedl něco strašnýho ­- nejspíš se ti vysypaly ­"WoknaXP­"...v horšim případě něco schořelo......a ty si prostě na chudinku křemíkovou dostal zlost :­-­) ­(a to se ti nedivim ­- taky by mě to naštvalo :­-D ­)....tak sis prostě našel na netu že je PCčko pěkná mrcha jedovatá a rozhodl sem mu tu drzost pěkně okořenit.
Teď se snažíš tady nám, milovníkům jedovatýho smradu a prachu kterej se šíří z našich elektrickejch drobečků, znepříjemnit ty krásný chvíle strávený za svitu monitoru­-kterej nám kazí zrak...a nejlíp v poloze skrčence na jedovatý židli ­- a z toho nás zase budou bolet záda.....a možná i hlava :­-D

Skóre po konci zápasu je 2:0 pro johnyho ­- je to prostě frajer ;­-­)....všem nám to tady natřel :­-D
.
.
.
A Johny ­- ještě něco: KDYŽ SE TI NELÍBÍ ŽE NÁS PCČKO JEDNOU VŠECHNY ZABIJE ­- TAK K NĚMU NELEZ!!!!!!!

bb by Jq_C....a respect za super diskuzi ;­-)
Odpovědět0  0
asasdasdasdasd | 17.7.200822:22
NEznate RoHS ? V GK HD4870 a GTX280 uz je !
Cimdal vice vyrobku ma RoHS !!! A porad jich pribiva !!!
zde info: http:­/­/www.rohs.cz/
Odpovědět0  0
Lockheart | 2.11.200511:36
Nepatřím mezi ­"bežné­" kritiky recenzí, ale musím říct, že se mi tento článek velice líbil a ze svého hlediska ho považuji za velmi zdařilý a podrobný.
GRATULUJI
Odpovědět0  0
minosk (18) | 2.11.20054:02
Rad bych doplnil autora v tom jak se vyhnout prachu ve skrini.
Ve skrini je jednoduse nevyhnutne zabezpecit pretlak. Potom vsechen vzduch pujde prez filtry na vstupnich ventilatorech a o zadne dalsi filtry se nemusime starat.

Toto je jediny spusob jak spolehlive odfiltrovat vsechen vstupujici vzduch. Samozrejme vyjma zalepeni vsech skar a spoju silikonem ;­).

Autorovi odporucuji to doplnit do clanku a tento komentar vymazat. Nutnost pretlakoveho vetrani se velmi zridka spomina a pak se lidi divi ze maji bordel ve skrini i kdyz ­"maji filtry­"...
Odpovědět0  0
supec | 2.11.20058:17
až na to, že ten přetlak vytváříš asi větrákem, který ti tam tak jako tak i přes filtr vhání jemný prach... nebo je ještě jiný způsob vytvoření přetlaku?
Odpovědět0  0
minosk (18) | 3.11.20054:10
Podivej, pokud nemas nejakou totalne pasivni bednu jako ta od Zalmanu tak proste nejak ten vzduch musi do case vnikat. Problem je jak zabezpecit, a by ten co vnika nebyl znecisten a to jde u beznych skrini nejlepe filtraci na vstupnich fanech v kombinaci s pretlakovym resenim.
Odpovědět0  0
boguš | 5.6.20060:24
... nápad s přetlakem je velice dobrý .. tím lze kraásně kontrolovat a omezit proudění prachu do skříně na jedno místo jeden zdroj. To je jasné .. jak však na ten jemný prach. V recenzi byli uvedené různé filtry, ale to pořád není ono. Siťka na prach ... :­) no .. mám takovou myšlenku .. zajděte si do kauflandu, do sekce nahradních sáčků pro vysavače a zaměřte se na sačky firmy Swril ... ovšem ne na ty papírové .. a podívejte se z druhé strany na krabici kde je uvedeno jak velké častečky je schopen zachytit .. budete se divit i já se divil ... Pak už není nic jednoduchšícho, než zakoupit nejlevněší balení takovýchto NEPAPÍROVÝCH sáčku, je to jedno protože i ty drahší zachcují stejné velikosti jako ty levné, a onen sáček nastřihat na požadovanou velikost a vložit před větráček zajištující přetlak ve skříni ... a když se nahodou zanese ... máte v krabici dalších x sačků na dalších x filtrů .... Na podobné materialu resp. skoro stejné funkují mikrofitry vysavaču Zelmer . Ne však H.E.P.A. to je něco jiného .... PS: většinou v kaufech jsou ty krabičky někdy rozdělané .. tak se mrkněte a pochopíte, že cestou sítěk na prach z počítačových obchodů cesta opravdu nevede ... a najde­-li někdo lepší a efektivnější způsob rád jej začnu používat ... nashle v Kaufu
Odpovědět0  0
kooi | 23.10.200710:57
Ale tie filtre su stavane pre prud vzduchu zo 400W a vykonnejsich motorov. Nehce sa mi verit, ze nejaky max 10W ventilator dokaze cez to pretlacit vzduch. Asi tahas vzduch z okolia a nie cez tie filtre. Overoval si si to nejak?
Odpovědět0  0
borg_ | 18.1.20080:41
No ty sáčky od vysavače nejsou úplně špatnej nápad. Ale dal bych JEDEN CELEJ sáček na jeden větrák. Rozhodně bych to nestříhal na menší části, protože odpor kladenej procházejícímu vzduchu klesá s plochou filtru. Ten sáček se dá případně trošku ­"zmáčknout­", aby nezabíral moc místa. Nejlepší je ale 2x ročně otevřít comp a celý ho důkladně vysát :­-)
Odpovědět0  0
insomnic | 4.11.201116:26
Můžu doporučit ozkoušené, jednoduché a levné řešení prachových filtrů. Používám nastříhané černé dámské punčochy. Sice asi nemají takovou účinnost, jako zmiňované sáčky do vysavače, ale bude to určitě mnohem levnější řešení a nemusíte je vyměňovat. Mám takhle vyřešenou skříň všude, kde nejsou originální molitanové filtry a funguje to skvěle. Navíc ani nemusíte filtry měnit, já jednou týdně, když se luxuje ­(samozřejmě při vypnutém PC­), filtry prostě zvenku vyluxuju a jsou jako nové.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 2.11.20058:54
Clankem tema nekonci, takze myslim, ze v diskusi je na to vic nez vhodne misto.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.