Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tekkeon myPowerALL – univerzální zdroj energie

1.8.2005, Pavel Bureš, aktualita
Tekkeon myPowerALL – univerzální zdroj energie
S rostoucím výkonem mobilních zařízení stoupají nároky na zdroj energie. Notebooky, které dříve vydržely 2 hodiny, můžete nyní používat 4 hodiny, což je vzhledem k ohromnému nárůstu výkonu a schopnostem malý rozdíl (sice je to dvojnásobek,...
S rostoucím výkonem mobilních zařízení stoupají nároky na zdroj energie. Notebooky, které dříve vydržely 2 hodiny, můžete nyní používat 4 hodiny, což je vzhledem k ohromnému nárůstu výkonu a schopnostem malý rozdíl (sice je to dvojnásobek, ale výdrž stále nepostačuje). U kapesních počítačů je situace poněkud jiná – s nástupem barevných displejů výdrž klesla, chvílemi to vypadalo, že doba provozu na baterie je u výrobců až na konci seznamu funkcí, kterým by se inženýři měli při vývoji věnovat.
V posledních měsících se však situace změnily, zejména Palmy si co do výdrže polepšily (viz. Treo 650, Tungsten E2 atp.). Stále ale existuje mnoho uživatelů, kterým výdrž nestačí. Výdrž Palmů lze zvýšit např. díky Power To Go či pomocí více či méně spolehlivě vypadajících bateriových nabíječek. Pokud však vlastníte více přenosných zařízení s akumulátorem, můžete využít služeb některé z univerzálních nabíječek, které dodají energii PDA, notebooku či přenosnému DVD přehrávači. Dnes se podíváme na relativně levný Tekkeon myPowerALL.

Zařízení váží 330 gramů, tedy přibližně jaké dva kapesní počítače. Baterie je typu Li-Pol, takže si nemusíte dělat starost se správným nabíjením, jen je třeba akumulátor úplně nevybít. Další výhodou Li-Pol článku je, že ho lze vyrobit dostatečně tenký (což se při nošení vždy hodí) a je možné lépe využít místa v přístroji.

Protože se jedná o univerzální nabíječku, můžete si vybrat z těchto napětí: 3, 4.5, 5, 6, 7.5, 9, 12, 14V. myPower ALL poskytuje 36 W a max. 4A proudu.

Informace o výdrži jednotlivých dobíjených zařízení jsou zajímavé, recenze je vesměs potvrzují:
Přehrávač DVD – 5 hodin
Notebook – 3 hodiny
Digitální fotoaparát – pořízení 4 000 snímků



Užitečný je zámek napětí, takže např. děti nemohou při nabíjení PDA zvýšit napětí a počítač (nebo baterii v něm) zničit.

Nyní se dostáváme k důležité vlastnosti univerzální nabíječky, kterou je počet redukcí. V balení jich najdete 9, další lze dokoupit. Ačkoliv se může zdát 9 převodníků málo, nabijete jimi velké množství přístrojů, jak se můžete dočíst na webu výrobce.

Cena je velmi zajímavých 119,95 USD, v Čechách se však nabíječka zatím neprodává. Doporučuji si přečíst recenzi na The Gadgeeter, obsahuje mj. informace o potížích při nabíjení HP iPAQu 4700.