Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Telefon s AI od IBM dokáže odhalovat falešné zboží

25.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Telefon s AI od IBM dokáže odhalovat falešné zboží
Odhalit falšované zboží jen tak někdo nedovede, zvláště když to může být vyrobeno téměř k nerozeznání od originálu. Zde by ale mohla pomoci umělá inteligence, což si uvědomili v IBM a jednu takovou vytvořili. 
Co kdyby nám tedy pravost zboží mohla určit pouhá aplikace, která se na ně podívá okem mobilního telefonu? Musela by používat velice dobře vytrénovanou umělou inteligenci, jejíž algoritmus strojového učení vytvořil neuronovou síť schopnou rozeznat pravé zboží od falešného na základě případných detailů, jež člověk nezná, nebo si jich neumí všimnout. IBM takovou má, a to prý se zabudovanou technologií blockchainu.
 
 
Problém s falšovaným zbožím stojí dle IBM celosvětovou ekonomiku ročně 1,2 bilionu dolarů a trápit může nejen firmy, jejichž zboží se falšuje, ale také zákazníky, kteří za takové produkty mnohdy platí plnou cenu. To ostatně postihuje i zboží, v jehož případě bychom si těžko dokázali představit, že by bylo zfalšovatelné, jako jsou například procesory x86
 
IBM mluví konkrétně o aplikaci Crypto Anchor Verifier, která může posloužit pro ověření všeho možného, a to jídla i diamantů. Navíc dokáže pracovat s pouhým chytrým telefonem a jeho fotoaparátem. IBM se tak na úvod spojilo s organizací Gemological Institute of America (GIA), společně s níž posuzuje a klasifikuje diamanty. 
 
Dle IBM má každý objekt charakteristické optické vzory a AI může být vytrénována tak, aby je využívala k určení toho, zda něco je nebo není autentické. Je to tedy něco podobného, jako když se trénuje člověk schopný posuzování stejné věci, takže si můžeme představit, že můžeme mít kdykoliv ve svém telefonu experta na cokoli. IBM přitom začalo svůj systém vyvíjet s využitím spektrofotometrů, ale ty jsou velké, drahé a náročné na obsluhu. Proto zkusilo AI využívající pouhý fotoaparát. 
 
A k čemu se zde využívá technologie blockchainu? Tu známe především ze světa kryptoměn, kde zajišťuje, aby byly veškeré transakce v historii dané měny bezpečně a především nezměnitelně zaznamenány do jednoho souboru, který je k dispozici všem zainteresovaným lidem. Jakákoliv zpětná změna by zneplatnila všechny operace jdoucí po ní a všichni by to ihned zjistili. V tomto případě daný blockchain neobsahuje transakce, ale informace o optických vlastnostech předmětů. Čili pokud by se někdo pokusil je upravit, dopadlo by to stejně jako v případě kryptoměn. Jde tedy o zajištění toho, aby nešlo zfalšovat samotný proces ověřování pravosti. 
 
Crypto Anchor Verifier může být použit pro ověření pravosti mnoha předmětů včetně papírové měny nebo léků. Může navíc analyzovat kvalitu vody nebo detekovat kontaminaci potravin třeba bakteriemi E. coli, ovšem pro tyto úkoly už budeme potřebovat poněkud odlišný hardware než telefon s fotoaparátem. Co na telefonu bude fungovat, o tom se IBM bohužel přesně nezmiňuje.