Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Téma května: Ať je na co koukat

7.5.2010, Jiří Černý, téma měsíce
Téma května: Ať je na co koukat
Tento měsíc se více zaměříme na zobrazovací technologie v podobě LCD monitorů, a to i se zaměřením na technologii Nvidia 3D Vision a monitory pro práci. Čekají vás teoretické články i recenze.
Květen na SHW patří širokoúhlým monitorům a souvisejícím záležitostem. Ještě před rokem byl žhavým hitem tzv. widescreen a my jsme kromě jiného prorokovali, že budoucnost jednoznačně patří poměru 16:9 (zejména z důvodu nižších výrobních nákladů). Jak moc jsme se tenkrát v odhadu (ne)nezmýlili? A na co se soustředíme letos?

Nejprve však dovolte, abych vám úvodem připomněl shrnující článek o historii monitorů i formátů obrazu. Braunova trubice, obrazovky typu Delta, Inline a Trinitron – to všechno stálo na samotném počátku dlouhého vývoje, který je završen současnými obrazovkami špičkové kvality.



Jednotlivé tématické aktuality/recenze vyjmenovávat raději nebudu, neboť jich není právě málo a během května k nim navíc určitě přibudou další.


Monitory pro práci


Pokud zapátráte na Internetu, poměrně rychle naleznete zajímavé diskuze a články na téma „monitor pro fotografa“, „monitor pro práci s CAD“, nebo „monitor pro grafika“. Jak už to tak bývá, skuteční profesionálové ve svých oborech mají často i velmi specifické požadavky. Fotografa kupříkladu zajímá, na jakém typu monitoru se mu budou nejlépe upravovat snímky (zde je extrémně důležitá věrnost barev), přičemž však často ani netuší, o které technické parametry by se vlastně měl při výběru zajímat. Nákup tak lehce může skončit zklamáním. Mimochodem – víte o tom, že existují i speciální ocenění udělovaná právě těm nejlepším monitorům pro fotografy?



Jelikož oblast profesionálních LCD monitorů je podle našeho názoru poněkud opomíjená, připravili jsme pro vás podrobné pojednání Obraz bez kompromisů: výrobci, technologie, nabídka. To obsahuje zmínky o "medical displays", "avionics displays", grafických LCD, kancelářských LCD etc. V samotném úvodu navíc najdete odkazy na 6 dalších souvisejících článků ze světa LCD – např. Výběr LCD monitoru aneb co je dobré vědět, Pečujeme o LCD panel, Technologie OLED a jiné.

A když už jednou zmiňuji OLED – aktuálně vaší pozornosti doporučuji také recenzi Sony XEL-1, jedné z vůbec prvních OLED televizí na světě.


Vícemonitorové konfigurace


O multimonitorových řešeních se na SHW hodně psalo už v roce 2006. Z tohoto období ostatně pochází i stejnojmenný článek a také příspěvek Když ani čtyři monitory nestačí. Přiznám se rovnou, že sám jsem větší počet monitorů nikdy nevlastnil, avšak evidentně nejsem jediný. Před rokem jsem totiž narazil na poměrně zajímavou polemiku o výhodách vícemonitorové konfigurace (k těm největším se počítá značný nárůst produktivity), která se primárně zabývala hledáním odpovědi na otázku: proč se tento trend stále nedaří prosadit.



Pravděpodobně jen velmi málo z nás si pořídí do pracovny/kanceláře 4-5 monitorů, avšak co alespoň dva? Namátkou společnost Dell tuto myšlenku podporuje už relativně dlouhou dobu. Osobně si myslím, že jde hlavně o sílu zvyku – a v neposlední řadě také o to, že běžný uživatel nemá moc možností, jak si podobně netradiční způsob práce nejprve vyzkoušet v praxi a přesvědčit se o jeho přínosech na vlastní oči. Minimálně podle výsledků naší ankety se však blýská na lepší časy. Více monitorů současně totiž používá cca 35 % respondentů z celkového množství 449 zúčastněných (byť 17 % z toho jen v případě potřeby) a dalších 31 % o totéž projevilo zájem.

Nesmím zapomenout zmínit ani článek, který se zabývá zprovozněním zapojení více monitorů na počítačích vybavených SLI nebo CrossFire konfigurací.


Virtuální monitory


Virtualizaci počítačů považuji celkově vzato za vysoce přitažlivé téma. Budeme-li vycházet z toho, že klasické počítače de facto odpovídají von Neumannově architektuře a skládají se z několika základních fyzických komponent (paměť, procesor a periferie jakožto nezbytná „kostra“), pak virtualizací rozumíme vytvoření abstraktních forem těchto komponent. Může se jednat buď o virtualizaci plnou, nebo tzv. paravirtualizaci.



Termín „virtuální monitor“ se hovorově používá ve více významech. Označuje se tak hypervisor (hostitelský software), samotné okno (reprezentující monitor virtuálního počítače) spuštěné ve vašem primárním systému aj.


3D Vision vás vtáhne do děje!


Informace o 3D Vision vám přinášíme už nějakou dobu, viz např. náš dvojdílný článek už z konce roku 2008 (část první + pozdější rozšíření) obsahující především základní technickou specifikaci.

Oficiálního představení se 3D Vision dočkal až na výstavě CES2009. Je investice do těchto brýlí rozumná, nebo jde spíš o vyhazování peněz? A co si o 3D Vision myslí skalní pařani?



Zrovna před pár dny jsem si pročítal aktualitu věnovanou 3DTV Play (aneb zajištění podpory HDMI 1.4 kompatibilních zařízení, 3D režimů 1080p24, 720p60, 720p50 etc.), který má přizpůsobit 3D Vision k provozu s brýlemi od jiných výrobců. Důvodem k tomuto kroku je prý standard Blu-ray 3-D. Jestli vás tedy 3D Vision alespoň trochu zajímá, nezapomeňte v nadcházejících týdnech sledovat náš web

.