Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.7.2001, Petr Klabazňa, článek
O propočet maximálního množství informací, které lze přenést přes optická vlákna, se zasloužili vědci v laboratořích Bell Labs společnosti Lucent Technologies. A výsledek? Dopracovali se až k číslu 100 terabitů...
Falla | 23.9.200420:56
Mno jeste bych se vratil k tem diskum. Nevim jaka je nynejsi technologie, ale znam technologii Hammer ktera dokaze ulozit 50TBitu dat na jednu plotnu pomoci laserove zamerovane zapisovaci hlavicky ­- toto je krajni predpokladana meze teto technologie, v soucasnosti podle me nebyla prekonana. Pokavad to dostaneme na jednu plotnu 3,5­" tak to neni zrovna malo ze?:D
Odpovědět0  0
Vratislav Boch | 30.7.200114:11

Signal se da zpozdit i mnohem jednodussi cestou. Nejde ani tak o kapacitu, ale spise o rychlost cteni. Kapacita a nakonec i rychlost, se da nahnat slucovanim. Kdyby byl zaznam proveden na supravodivy drat, ktery by byl dostatecne dlouhy, dalo by se zaznamenat napr cele radiove spektrum zachycene teleskopem a navic by mohol byt zaznam analogovy coz taky neni k zahozeni kdyz data neprojdou digitalizaci. To by znamenalo vyrazne snizeni nakladu.

Odpovědět0  0
Vratislav Boch | 30.7.20018:46

Upozornuji ze nerozumim optice ani fyzice! Berte tedy muj prispevek jen jako namet k zamysleni.

Pevne disky uz brzy narazi na hranice fyzikalnich moznosti kdy zvysovani kapacit uz nebude mozne nebo nestabilni. Po precteni clanku mne napadlo nasledujici. Co takhle opticke vlakno dlouhe 300.000 km uzavrene do smycky na jejichz koncich by byl vysilac a prijimac. Kdyby vysilac vyslal signal do kabelu a ten se siril rychlosti svetla pak prekonani delky kabelu by trvalo priblizne jednu sekundu. Po dobu kdy by signal prochazel vlaknem by byl vlastne ulozen do okamziku nez by dorazil k prijimaci. Ten by jej prijal a okamzite predal vysilaci. Toto by probihalo stale dokola. Tak by vlastne data na vlakne byla ulozena a bylo mozno je kdykoliv prenest ven rychlosti 100 Tb. Pristupova doba by pak byla cca 1S.
Napadaji mne nasledujici mozne problemy:
1) pri takove delce vlakna dojde k velkemu utlumu a signal asi ani nedorazi. Napada mne nekolik reseni. 1.1) Snizit delku vlakna na nejakou rozumnou mez cimz se sice snizi kapacita, ale paralelizaci se dosahne stejnych hodnot a navic vyssich rychlosti prenostu a pristupove doby. Dalo by se taky vyuzit zrcadla umisteneho napr. na mesici. Je dostatecne daleko aby informace byla chvili ulozena a soucasne dost blizko aby vybavovaci doba byla rozumna. Navic je zde vyhoda, ze by nedochazelo k utlumu vlivem necistot skla.
1.2) Zpomalit rychlost svetla ve vlakne (je to mozne - tim jsem si jist) a tudiz nevadi kratsi delka. Nejlepsi by bylo snizit rychlost svetla na 0m/s a snimat obsah vlakna jinym zpusobem nez prijmem na konci.
2) Pri nepatrnem vypadku napajeni dojde k ztrate vsech dat. (to se da osetrit paralelnim vysilanim na nekolika vlaknech s oddelenymi systemy vysilani a prijmu)
3) cena - ale to je relativni problem

(Tento system by se dal jednoduseji zkonstruovat na elektromagnetickem principu, kdy zaznamovym mediem by nebylo opticke vlakno ale supravodic. Kdyby se totiz do supravodive civky vyslal vhodne namodulovany signal pak by podle mych vedomosti o supravodivosti mel tento signal touto civkou stale probihat dokola a nemel by se utlimit (resp az po velmi dlouhe dobe). Jiz dnes existuji materialy, ktere si zachovavaji supravodive vlastnosti pri pokojove teplote (napr. vodik v kovovem stavu) Asi ale bude jednodussi zmrazit plotny HD a tim prekonat hranici kdy data budou nestabilni.

Tesim se na reakce

Vratislav Boch

Odpovědět0  0
kybos | 30.7.200110:21

Problém současnosti není ani tak "kde" data ukládat (kapacita disků atd.), ale "jak" je přenášet. Pokud chcete 100 Tb disk tak Vám stačí (nebo v blízké budoucnosti bude stači při hustotě zápisu 100 Gb/inch^2) plocha 1000 inch^2, což je (při dvoustraném zápisu) plotna o poloměru cca 32 cm, nebo 10 ploten o poloměru 10 cm, nebo 50 ploten o standarní velikosti HDD 3,5". Ve srovnání s optickým vláknem (8 * kolem zeměkoule) je co celkem malinkaté zařízení :-).

Odpovědět0  0
Štoček Jindřich | 15.7.20081:18
Velmi podnětný nápad, domnívám se že již dnes i v budoucnu se největších kapacit bude docilovat pomocí holografie. Existují materiáli mnohokrát citlivější nežli fotografický film do nichž je možné zaznamenávat ve třech rozměrech. Veškeré optoelektronické proncipi jsou známy přes padesát let a dnes již jen velké továrny na křemík brání rozvoji těchto technolodií. ­(musely by se bourat a stavět jiné)
Odpovědět0  0
Miroslav Kalina | 27.7.200112:25

Nevím, jestli autor má nějaké zkušenosti s přenosem jakékoliv informace, ale použitý pojem "Hluk" je dost krkolomně přeložený termín "Noise", což ve správném překladu znamená "Šum" !!!

Odpovědět0  0
PetrK | 27.7.200116:24

Ano mate v podstate pravdu, jen Vam musim pripomenout, ze je to tiskova zprava ....

PS
a bohužel ani termín šum zcela nevystihuje podstatu (osobne bych použil viceslovný termín)

Odpovědět0  0
PetrK | 27.7.200116:26

.. v textu je reserse samozrejme rozvinuta, po precteni zjistite, ze je to 100 Tb/s!

Odpovědět0  0
kybos | 30.7.20019:29

Šum je technický termín používaný v oblasti teorie informace a netřeba hledat jiný termín lépe vystihující "podstatu". Autor tohoto článku (který tiskovou zprávu patrně překládal a dokonce interpretoval !?!?!?) také nepřispívá do Světa železářství.

Odpovědět0  0
PetrK | 30.7.200112:36

.. velmi se omlouvam, ale opravdu jde o tiskovou zpravu, jak jsem jiz podotkl (a neslo o preklad, jen upozorneni na zajimavost)..

PS
ale samozrejme s Vami (obema) ohladne terminologie souhlasim...

Odpovědět0  0
PetrK | 1.8.200113:26

Jen malé doplnění, u takovéto vlnové délky bych přeci jen namísto pojmu "šum" hovořil o nežádoucích interferencích...

Odpovědět0  0
Rene | 12.4.200612:50
Proc nazyvat jednu vec dvema jmeny? Jeste se to pak vzije a pak tim jen trpi ti co se to musi ucit a ztezuje to komunikaci
Odpovědět0  0
Michal Talanda | 27.7.200111:34

"...přes jedno optické vlákno je teoreticky možné poslat najednou 100 terabitů informací..."

No kdyby to šlo opravdu NAJEDNOU bylo by to super, měli bychom nekonečně rychlý komunikační kanál :-))

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.