Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Terrafugia: "bondovské" létající auto na trhu už od příštího roku

23.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Terrafugia: "bondovské" létající auto na trhu už od příštího roku
Létající automobily jsme mohli vidět už v řadě filmů a různé firmy nám nyní ukazují, že nešlo o nesplnitelnou vizi. Ba co víc, může jít o produkt, který snad bude možné zařadit do reálného ekonomického modelu a prodávat ve velkém.
Nedávno jsme se podívali na konkurenční BlackFly, který už může létat v USA, ovšem toto zařízení bychom označili spíše za drona. Dokáže se totiž zcela bez snahy pilota nehybně vznášet nad zemí, a tak je jeho ovládání velice snadné. Oproti tomu Terrafugia Transition je opravdu prostě jen automobil se skládacími křídly, takže jde o více konvenční přístup k věci. 
 
 
Však už dle prvního pohledu je to prostě malý letoun, jehož rozměry však byly přizpůsobeny pohybu na silnici. Není tak dlouhý a ani nemá moc široké rozpětí křídel. Na silnici pak bude připomínat hypermoderní Velorex. 
 
 
Od společnosti Terrafugia není Transition první podobný auto-letoun. Stačí si zadat její název do vyhledávače a objeví se mnoho studií či prototypů. Nyní tu ale máme slib, že první takové létající vozítko přijde na trh, a to snad již v příštím roce.  
 

Transition bude pro svůj pohon využívat benzinový motor i elektromotor s Lithium-železo-fosfátovým akumulátorem. Elektřina bude využívána pro pohyb po zemi, zatímco ve vzduchu nastoupí benzinový motor se spotřebou cca 19 litrů na hodinu. Ten bude pohánět tlačnou vrtuli umístěnou mezi dvěma ocasy. Baterie také dokáže posloužit pro rychlejší rozjezd letounu, což by mělo zajistit start z kratší plochy. 
 
Křídla mají dva klouby, takže mohou přilehnout těsně k trupu a díky tomu pak Transition svou velikostí odpovídá běžným vozům, či dejme tomu dodávce a dokáže se pohybovat v jízdních pruzích, aniž by někoho omezoval. Výrobce také tvrdí, že splňuje veškeré regulace NHTSA (americká National Highway Traffic Safety Administration). 
 
Co se týče letu, běžná cestovní rychlost je 160 km/h s doletem 640 km. Transition by tak pohodlně dokázal přeletět celou Českou republiku od Aše do Třince, a to ve výšce do 3 kilometrů. Benzinový motor je také vybaven turbo režimem, který dokáže dočasně zvýšit výkon a rychlost, což se může hodit při různých krizových situacích. Je však naprosto jasné, že pro řízení tohoto vehiklu budeme potřebovat pilotní licenci, protože ve vzduchu je to prostě letadlo. 
 
Cenu se zatím nedozvíme, ale pohybovat by se prý měla kolem 280.000 dolary. 
 
Zdroj: Extremetech