Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla Grid Controller s obnovitelnou energii pro Americkou Samou

6.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Tesla Grid Controller s obnovitelnou energii pro Americkou Samou
Už před dvěma lety měla Americká Samoa od Tesly solární elektrárnu i velký Powerpack. Nyní byl systém rozšířen o další elektrárnu, Powerpacku i Grid Controller, který řídí všechny zdroje obnovitelné energie na ostrově.
Americká Samoa je malý ostrůvek v Tichém oceánu, který chce využívat pouze obnovitelné zdroje energie. Dosud byl hodně závislý na naftových generátorech, a tedy i dodávkách nafty, které nemusely chodit vždy včas např. kvůli špatnému počasí. Proto se zde rozhodli přejít na obnovitelné zdroje energie, aby byli schopni si energii zajistit svépomocí. Už před dvěma lety tak zde Tesla vybudovala 1,4MW solární elektrárnu s 6MWh Powerpackem, který měl zajistit dostatek energie až na 3 dny nepříznivého počasí. Spolupráce se rozšířila a nyní Americká Samoa využívá i systém Grid Controller od Tesly, který pracuje s více druhy obnovitelné energie.
 
Tesla Grid Controller
 
Na ostrově jsou tak spojeny dvě solární elektrárny, jedna vodní a jedna větrná elektrárna do společné sítě, která už nyní obsahuje dva Powerpacky, které jsou schopny celkově pojmout 13,6 MWh energie. Grid Controller je pak softwarový systém, který řeší způsob nabíjení i vybíjení podle aktuálních podmínek tak, aby ostrov už nemusel používat dieselové agregáty a zajistil stabilitu sítě i tehdy, kdy bude rychlá změna v množství generované elektřiny ať už směrem nahoru nebo dolů (což je tradiční problém obnovitelných zdrojů např. když se objeví velký mrak nad sluneční elektrárnou). Nový systém je autonomní, takže nevyžaduje zásahy člověka a vše řídí sám.
 
 
Nyní je už elektrická síť Americké Samoe díky dvěma rozsáhlým bateriím s Powerpacky stabilní a umožňuje do sítě snadno přidávat další elektrárny. Americká Samoa plánuje, že obnovitelné zdroje by měly pokrýt 100 % všech energetických nároků do 7 let. Nyní se také pracuje na snížení nákladů na provoz.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.