Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla loni dodala přes 1,3 milionu vozů a střihla si další rekordní čtvrtletí

3.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Tesla loni dodala přes 1,3 milionu vozů a střihla si další rekordní čtvrtletí
Elektromobilka Tesla zakončila rok 2022 zajímavými výsledky. Výroba i dodávky byly rekordní, a to s opravdu výrazným nárůstem. Na druhou stranu se tento nárůst meziročně zpomaluje a rozdíl mezi výrobou a dodávkami může vznášet otázky.
Před pár dny skončilo poslední čtvrtletí roku 2022 a automobilka Tesla už zveřejnila čísla výroby a dodávek svých elektromobilů. Otázkou nyní je, jak zveřejněná data vlastně interpretovat. V posledních týdnech se totiž hodně mluvilo o tom, že o Tesly klesá zájem, což mělo vyplynout ze zmenšujícího se počtu nedodaných vozů a velkých slev, které měly přimět zákazníky k urychlenému nákupu. Jak jsme si ale vysvětlili, takové vysvětlení může být zavádějící, může pramenit z jiných důvodů a s dalšími indiciemi to spíše nasvědčovalo, že další čtvrtletí bude stále dost slušné. A nová čísla to potvrzují.
 
Tesla Model 3
 
Tesla totiž dodala 17.147 vozů Model S/X a 388.131 vozů Model 3/Y. To dělá celkem 405.278 aut, což je rekordní počet a předchozí čtvrtletí to překonává o téměř 18 %. Pokud bychom to ale srovnali meziročně proti Q4/21, šlo by o 31 %, což by sice bylo snem nejedné zavedené automobilky, ale na Teslu je to poněkud málo. Problémem je tu také velký rozdíl mezi dodávkami a výrobou. Tesla totiž vyrobila 439.701 aut (20.613 Modelů S/X a 419.088 Modelů 3/Y), což znamená 34,5 tisíce vozů, které byly vyrobeny, ale prozatím nebyly nedodány.
 
Pokud jde o dodávky za celý rok 2022, zde to bylo 66.705 Modelů S/X a 1.247.146 Modelů 3/Y. Celkem to dělá 1,314 mil. dodaných aut. Pokud jde o výrobu, tak tam to bylo dokonce 1,37 milionu vozů. Ve výsledku to znamená, že proti roku 2021 Tesla vyrobila o 47 % více aut, dodala pak o 40 % více. Zde ale připomeňme, že toto číslo u Tesly obvykle přesahuje 50% hranici, takže se nárůst trochu zpomaluje. Vzhledem k nepříznivé hospodářské situaci je to ale pro Teslu stále významný úspěch.
 
Čísla za rok 2022 od ostatních výrobců nemáme, nicméně Tesla tak loni dodala o 50 % více vozů než Škoda v roce 2021. Překonala také Mazdu o více než pětinu a postupně dotírá na další zavedené výrobce. Nyní je v hledáčku Mercedes-Benz, který za rok 2021 prodal necelého 2,1 mil. vozů. Pokud si Tesla zachová 40% nárůst dodávek, dalo by se za rok 2023 očekávat asi 1,85 mil. vozů. Polynomiální a exponenciální extrapolace z posledních 4 let by pak mířila s odhady dokonce až někam k 1,95 mil. vozů. Začíná sice produkce Semi (otázkou je, zda bude příště v přehledu), letos by se ke konci roku měla rozběhnout i výroba Cybertrucku, ale jestli to bude stačit k dosažení těchto čísel, to zdaleka není jisté. Spíše se dá očekávat méně.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.