reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Tesla otevírá Gigafactory v Texasu, chystá autonomní taxi a robota Optimus

10.4.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla otevírá Gigafactory v Texasu, chystá autonomní taxi a robota Optimus
Tesla během velmi krátké doby otevřela hned dvě nové Gigafactory. Před pár dny to byla ta v Texasu na akci Cyber Rodeo. Také se připomněla s dlouho připravovanými produkty, které oznámila už před několika lety a stále nejsou na trhu.
Společnost Tesla chystá obrovskou ofenzívu. Firma navzdory čipové krizi udržela produkci na podobných číslech jako v předchozím čtvrtletí a dodávky byly dokonce rekordní, nicméně hlavní je to, že během března a dubna se zvýšila teoretická výrobní kapacita na dvojnásobek. Ta nyní činí zhruba 2 miliony vozidel ročně, čímž se dostává na úroveň takových automobilek, jako jsou Mercedes-Benz nebo BMW. Pochopitelně, nájezd výroby bude v nových továrnách pozvolný, a tak letos můžeme očekávat asi něco okolo 1,5 milionu aut. Za tím by mělo stát nejen otevření berlínské továrny v březnu, ale také otevření další nové Gigafactory před pár dny v Austinu v Texasu, která vyšla na 1,1 mld. USD.
 
Elon Musk na Tesla Cyber Rodeo
 
To proběhlo na akci Cyber Rodeo, kde se Elon Musk ukázal v kovbojském klobouku a tmavých brýlích. Továrna by měla zaměstnávat 5000 lidí s průměrným platem přes 47 tisíc USD ročně (1,06 mil. Kč), přičemž nejnižší platy budou začínat na 35 tisících USD za rok (0,79 mil. Kč). Vyrábět se tu má 500 tisíc Modelů Y ročně a od příštího roku snad konečně i dlouho očekávaný Cybertruck. Připomeňme ještě, že Tesla má v USA mezi elektromobily 70% podíl, druhý je Nissan s 8,5 %, třetí Chevrolet se 7,2 %, Ford paběrkuje se 2,3 % a Volkswagen na páté pozici bere necelých 2,2 %. Jediným státem USA, kde Tesla nevítězí, je Aljaška. Tam je první Nissan se 40,2 %, Tesla má 33,6 %. Důvodem může být to, že zde Tesla ještě nemá žádné servisní centrum a má tu jen jeden Supercharger.
 
 
V zásadě jsme se ale na akci nedozvěděli nějak zásadní novinky. Opět bylo zmíněno autonomní taxi, které by mělo být modelem určeným výhradně pro toto použití (nebude k dispozici pro běžné zákazníky) a přinese velmi futuristický design. Za další bylo řečeno, že robot Tesla Bot mění svůj název na Optimus. První verze robota by se měla objevit v příštím roce (toto datum raději berme s rezervou) a robot má být určen pro ta nasazení, která lidé neradi dělají.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.