Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla už zvládla vyrobit pět tisíc Modelů 3 týdně

3.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Tesla už zvládla vyrobit pět tisíc Modelů 3 týdně
Tesla se velice dlouho potýkala s dosažením cíle vyrábět týdně alespoň 5000 nových elektrovozů Model 3 a Elon Musk to dle svého chování nenesl moc dobře. Nyní ale ohlásil, že se ve firmě za 7 dní vyrobilo 7000 aut.
Muskovi už pomalu praskaly nervy, jak poznali samotní investoři a analytikové, jimž se Elon odmítl věnovat poté, co mu kladli dle něj nepříjemné dotazy. Poté se rozhodl rozloučit se všemi dodavateli Tesly, pokud se za ně nebudou chtít zaručit samotní kmenoví zaměstnanci a pak byla zprovozněna poněkud provizorní pracovní linka pod hliníkovou konstrukcí. Lidé začali hromadně rušit své objednávky na vůz Tesla Model 3 a vypadalo to všelijak, ale nyní už je výroba na správné cestě, jak se zdá. 
 
 
Model 3 je první víceméně mainstreamové vozidlo firmy Tesla, které je s cenou 35.000 dolarů výrazně levnější než Model S a Model X za 80.000 a 60.000 dolarů. Ostatně má také menší baterii, jediný elektrický motor a také nedisponuje autopilotem, i když existuje také 4x4 verze se dvěma motory. A i když jde o relativně jednoduchý vůz, alespoň oproti těm starším, Tesla zoufale bojovala s tím, aby najela na potřebnou kapacitu výroby.
 
To bylo jistě frustrující zvláště z toho ohledu, že poptávka po Modelu 3 je velice vysoká a značně překračuje možnosti Tesly. Čerství zájemci se na začátku tohoto roku museli připravit, že si počkají ještě alespoň rok a půl na svůj vůz a v tu dobu se zvládlo vyrobit pouze 2000 kusů týdně. 
 
 
Nyní už je Elon Musk s výkonem Tesly spokojen, neboť ohlásil, že se za posledních sedm dní vyrobilo 7000 vozů, takže to znamená, že bylo dosaženo cíle 5000 vozů v pracovním týdnu. Konkrétně to bylo 5031 automobilů Model 3 vyrobených v posledním týdnu druhého kvartálu, takže prostě 25. až 29. června. 
 
V souvislosti s tím začala Tesla nabízet i více nabídek pro rezervaci vozů Model 3 a pokud se toto tempo podaří udržet nebo dokonce navýšit, společnost by měla dle Muska být finančně soběstačná, čili nezávislá na injekcích od investorů. Dle aktuálních předpokladů tak budou příští kvartály už ziskové, což bude jistě velice vítaná změna. Však v celé historii firmy byly zatím ziskové pouze dva kvartály, a to byla založena v roce 2003. 
 
A konečně, Tesla nyní mohla i změnit předpoklad lhůty dodání vozu po provedení objednávky. Pokud někdo složí zálohu 1000 dolarů, může se těšit, že svou standardní verzi vozu dostane do 6 až 9 měsíců. Nestandardní, jako třeba ona 4x4 verze, však nebudou dodány později, ale naopak dříve během 2 až 5 měsíců.