Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla zůstane na burze, Elon Musk se shodl s akcionáři

25.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Tesla zůstane na burze, Elon Musk se shodl s akcionáři
Automobilka Tesla nakonec zůstane veřejnou společností a bude nadále obchodovatelná na burze, přechod na soukromou společnost se tak ruší. Elon Musk to oznámil včera po dohodě s představenstvem společnosti.
Záměr přechodu automobilky Tesla na privátní společnost, který oznámil Elon Musk pomocí Twitteru, vyvolal obrovský šok. Už je kvůli tomu vyšetřován komisí a byla na něj podána i žaloba. Tyto soudní tahanice budou pokračovat dále, nicméně stažení Tesly z burzy už není na pořadu dne. Oznámení Elona Muska o záměru stáhnout Teslu z burzy totiž vyvolalo nevoli jak u shorterů (kde někteří na nárůstu cen akcií pořádně prodělali), tak i u investorů, kteří Tesle přejí a chtějí být součástí projektu. Tu by sice mohli podporovat i v privátní verzi, nicméně Muskovo nadšení v podstatě nikdo nesdílel včetně vedení firmy.
 
Tesla Model 3
 
Elon Musk si tak uvědomil, že bude lepší ponechat Teslu i nadále na burze jako veřejně obchodovatelnou společnost. Ve čtvrtek se tak s představenstvem společnosti dohodl, že záměr převést automobilku na soukromou společnost se ruší. Rozhodl se tak na základě odezvy investorů, kteří si přáli, aby Tesla zůstala veřejnou společností. Problémem byly i různé interní limity, které si mohli dovolit investovat do soukromých společností.
 
Dále řekl, že přechod na soukromou společnost se ukázal být o něco složitějším, než to původně vypadalo a nyní je důležité řešit rozjezd výroby Modelu 3 a ne řešit byrokratické záležitosti okolo přechodu. Vyžádalo by si to spoustu času, kterého Musk nemá nazbyt. Už nyní pracuje 120 hodin týdně a podepisuje se to i na jeho zdraví.
 
Hodnota akcií je nyní na $322, což je zhruba o $20 níž než před jeho slavným tweetem, kde oznámil záměr o přechodu na soukromou společnost. Naopak je to o zhruba $20 více než v minulém týdnu, kdy vyšlo najevo jak dlouho pracuje, a že má problémy se spaním.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.