Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test SpaceX Crew Dragon odložen na 2. března, co bude dál?

8.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Test SpaceX Crew Dragon odložen na 2. března, co bude dál?
Bylo celkem jasné, že první ostrý a zatím nepilotovaný test lodi Crew Dragon společnosti SpaceX neproběhne dle dříve stanoveného plánu. To kvůli shutdownu americké vlády, ovšem tři týdny není zas tak dlouhá doba.  
SpaceX Crew Dragon už má připravenou a otestovanou raketu Falcon 9, a to konkrétně tu, která jej vynese na cestu k ISS. Raketa byla otestována už minulý měsíc, respektive zkušebně zažehnuta na odpališti, což ukazuje následující fotografie. SpaceX tak už nemá velký náskok před Boeingem, jenž chce svůj Starliner stejným způsobem otestovat během dubna. 
 
 
Co se týče ruských služeb, pak NASA má nasmlouván poslední let Sojuzu na červenec, takže Boeing i SpaceX mohou poskytnout náhradu akorát včas, aby nevzniklo hluché místo. 
 
SpaceX chce poprvé vypustit loď Crew Dragon z historického odpaliště 39A v Kennedyho vesmírném centru. Loď se pak den poté automaticky připojí k Mezinárodní vesmírné stanici, a to ke speciálně modifikovanému portu v její přední části. O pět dní poté se Crew Dragon odpojí, sestoupí do atmosféry a dopadne do oceánu východně od Mysu Canaveral. 
 
Stejná loď pak bude po detailním prozkoumání připravena pro druhý test, který proběhne v červnu, ale ještě nepůjde o pilotovaný let, nýbrž o plánovaný test záchranného zařízení pro případ problémů při startu. Jde o záchranné rakety, které mají za úkol dostat loď co nejrychleji pryč od rakety a její "rapidní neplánované demontáže" či jiné katastrofy. Stojí za zmínku, že SpaceX už úspěšně provedla jeden takový test, ale to bylo nízko nad zemí bez ostrého startu rakety. 
 
Pokut to vše půjde dobře, během letošního léta už na palubě Crew Dragon poletí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley (oba z NASA) na ISS. Tento test byl původně plánován na polovinu června, ale to se pochopitelně změnilo a nyní platí přibližný termín v červenci. Ať se bude startovat kdykoliv, Behnken s Hurleym zůstanou na ISS přibližně jen týden, než se zase vrátí zpět, takže ti nemají za úkol někoho na stanici nahrazovat, a proto jde stále jen o test. 
 
 
Co se týče Boeingu, pak jeho CST-100 Starliner má tedy naplánovaný test na duben. Startovat bude z Cape Canaveral Air Force Station na palubě rakety ULA Atlas 5 a průběh bude pak stejný jako v případě SpaceX, čili automatické dokování k ISS a návrat o cca týden později. Starliner ale nedopadne do oceánu, ale na západě USA pomocí padáků a airbagů. V červnu bude rovněž následovat zkouška záchranného systému. A poté už budou moci startovat lidé, a a sice konkrétně bývalý velitel raketoplánu Chris Ferguson a pak astronauti NASA Mike Fincke a Nicole Mann, a to nejdříve koncem srpna.