Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test Starship SN8 byl úspěšný, i když raketa při přistání explodovala

10.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Test Starship SN8 byl úspěšný, i když raketa při přistání explodovala
Elon Musk odhadoval, že existuje přibližně třetinová šance na to, že prototyp Starship SN8 dokáže v pořádku vylétnout do výšky přes 12 kilometrů a poté zase bezpečně přistát. Až na přistání šlo o dobře zvládnutý let. 
Starship SN8 po odkladech nakonec včera kolem půlnoci přeci jen odstartovala, jak ukazuje následující záznam živého streamu, který si můžete přetočit na čas 1:48:00 (nebo využijte tento odkaz). Odečet byl nejdříve zastaven, když zbývaly jen cca dvě minuty do startu, ale asi po hodině a půl byl obnoven a prototyp umístěný v Boca Chica odstartoval. 
 
​  
Cílem bylo pomocí třech motorů Raptor vyletět do výšky 12,5 kilometrů a vyzkoušet schopnost rakety manévrovat při následném sestupu pomocí křidélek, která má raketa nahoře i dole. Starship SN8 tak provedla tzv. belly flop a ve vzduchu se obrátila do polohy ležmo, díky čemuž může svůj pád efektivně brzdit pomocí odporu vzduchu, přičemž křidélka se starají o stabilitu při klesání. Takový způsob přistávání mají využívat právě i dokončené Starship v budoucnu. 
 
 
Následně prototyp rakety v čase 6:30 po startu opět zažehl své Raptory a začal se otáčet zpět do vzpřímené polohy, což byl pozoruhodně svižný manévr, nicméně motory nedokázaly včas zbrzdit sestup, takže raketa dopadla příliš prudce, zhroutila se a explodovala. Těsně před přistáním to vypadalo, že jeden z Raptorů selhal, ovšem dle vyjádření Elona Muska za to mohl příliš nízký tlak paliva v nádrži, kvůli čemuž byla přistávací rychlost moc vysoká. Nicméně firma SpaceX z tohoto testu získala všechna potřebná data, takže i přes závěrečnou rapidní demontáž rakety šlo o úspěch. 
 
 
SpaceX má nyní připraveny další dva prototypy, jež použije v nadcházejících testech.