Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test ukazuje nízkou efektivitu Snapdragonu 8 Gen 3, výkon sice roste, ale spotřeba ještě víc

23.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Test ukazuje nízkou efektivitu Snapdragonu 8 Gen 3, výkon sice roste, ale spotřeba ještě víc
Qualcomm se svým Snapdragonem 8 Gen 3 překonal vícevláknový výkon Applu A17 Pro, nicméně se už v minulosti ukázalo, že nepatří zrovna k energeticky efektivním procesorům. Nový test to opět potvrzuje.
Výkon je sice důležitý, nicméně dnešní telefony ho mají možná až zbytečně moc, zatímco jde do pozadí pro ně ještě důležitější parametr, spotřeba. A tak se stalo, že Apple, který vždy s výkonem svých mobilních čipů vítězil, sice stále vládne jednovláknovému, ale už ne vícevláknovému nasazení. Výrobce zde upřednostnil spíše nižší teploty a delší výdrž, která je navzdory nejmenšímu akumulátoru v rámci své konkurence nejvyšší. Vyšší výkon lze očekávat od nového Qualcommu Snapdragon 8 Gen 3, který byl představen před měsícem, a MediaTeku Dimensity 9300. Jak ale ukázaly některé testy,  Oba tyto procesory sice překonávají Apple ve výkonu, cenou za to je ale zvýšená spotřeba. Zejména Snapdragon 8 Gen 3 (ale v podstatě i A17 Pro vzhledem ke svému nižšímu výkonu) v energetické efektivitě moc nezáří a nově publikované testy to potvrzují. Už v tom starším měl Snapdragon 8 Gen 3 spotřebu 2,44 W na výkonnostní bod, zatímco Snapdragon 8 Gen 2 jen 2,02 W na bod, což je o 17 % nižší efektivita.
 
 
Golden Reviewer na Twitteru publikoval výsledky svých testů v testu SPECint06 na nejvýkonnějším jádře. Jde o test pro Android, Apple tak chybí. A i zde se potvrzují dosavadní poznatky. Snapdragon 8 Gen 3 sice dosáhl zdaleka nejvyššího skóre 69,3 bodu, potřeboval na to ale téměř 6,3 W a jeho efektivita tak dosahovala 11,1 bodu na watt. Starší Snapdragon 8 Gen 2 sice dosáhl jen 57 bodů (o 18 % méně), ale jeho spotřeba činila pouze 3,6 W (to znamená o 43 % méně, resp. novinka brala o 75 % více!). Výsledkem je, že starší model dosáhl 15,9 bodu na watt, to je o 44 % lepší efektivita.
 
Že jsou vyšší takty pohromou pro spotřebu, velmi hezky ukazují i výsledky Snapdragonu 8 Gen 2+, který je technologicky tímtéž, akorát má takt zvýšený z 3,19 na 3,36 GHz (o cca 5 % více). To se dostáváme u 57 na 60,9 bodu (+7 %), nicméně spotřeba se dostala z oněch 3,6 už na 4,9 W (+37 %). To je obrovský nepoměr. Zatímco výkon nešel nahoru zdaleka ani o desetinu, spotřeba šla nahoru o více než třetinu. Efektivita tak spadla na pouhých 12,4 bodu na watt (-28 %). I tak je ale starší model 8 Gen 2+ efektivnější než nový 8 Gen 3. Více dat můžete vidět na tabulce.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.