Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Texas Instruments bude vyrábět procesory pro Palmy

24.12.2001, Jakub Marek, článek
Texas Instruments bude vyrábět procesory pro Palmy
O přechodu platformy Palm na nový operační systém se hovoří již dlouho. Ačkoli se o novém systému zatím mnoho neví, některé údaje jsou už přeci jen známy, kromě jiného i to, že systém, označovaný jako Palm OS 5, poběží na procesorech ARM. Nyní už známe i výrobce budoucích procesorů pro Palmy - je jím společnost Texas Instruments.
Společnosti Palm a Texas Instruments (dále jen TI) podepsaly smlouvu o vzájemné spolupráci, na jejímž základě, kromě jiného, Palm vybral procesorovou platformu OMAP společnosti TI pro použití v další generaci svých handheldů, které budou postaveny na procesorech ARM. Dalším předmětem smlouvy je předpokládaná implementace bezdrátových technologií GSM / GPRS společnosti TI do příští generace Palmů. Tato smlouva však není exkluzivní, takže záleží na Palmu, čí technologii se rozhodne použít.

Uzavřením smlouvy s TI Palm výrazně pokročil v procesu opouštění od procesorů DragonBall a přesunutí se k rychlejším a výkonnějším procesorům založeným na technologii ARM, jakož i v implementaci bezdrátových technologií do svých zařízení. Během tiskové konference se obě společnosti zdráhaly prozradit bližší specifikace budoucích produktů, nicméně oznámily, že první zařízení s procesory OMAP plánují představit přibližně na konci roku 2002.

Palm a TI shodně přikládají velkou důležitost implementaci GSM a GPRS. Z tiskové konference vyplynulo, že handheldy s integrovanou technologií GPRS by se mohly objevit již v polovině roku 2002, avšak zatím není jasné, zda budou založeny na procesorech DragonBall nebo ARM. Vzhledem k tomu, že smlouva mezi Palm a TI není exkluzivní, mohl by Palm zvolit jiného výrobce procesorů ARM, prostě proto, aby měl zařízení s procesorem ARM na trhu dřív než na konci roku 2002. To však není příliš pravděpodobné, protože by tak vyvstaly zbytečné komplikace, které by se vzhledem k brzkému uvedení produktů s procesory OMAP nevyplatily.

Vnější vzhled operačního systému, jak jej znají koncoví uživatelé, se podle Palmu v první fázi přechodu na procesory OMAP nezmění, nicméně další verze systému by mohly vypadat trochu jinak. Kromě toho, ačkoli nová generace přístrojů poběží na úplně odlišných procesorech, Palm prohlásil, že stávající aplikace budou kompatibilní s novou platformou - což znamená přítomnost emulační vrstvy v novém systému, která umožní běh aplikací, přeložených pro starší procesory DragonBall. Emulační vrstva bude mít však jistá omezení a například aplikace, které nepoužívají standardní API Palmu, nebudou na nových zařízeních fungovat.

Navzdory komplikacím, doprovázejícím jakožto nevyhnutelný důsledek přechod z jedné platformy na druhou, se můžeme těšit na mnoho výhod z tohoto přechodu plynoucích, jako je zvýšení výkonu, vyšší životnost baterií, multimediální možnosti, lepší zabezpečení (například pomocí otisků prstů) či třeba snadná dostupnost internetových stránek s bohatým multimediálním obsahem.


Zdroj: Palm