Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžaři Etherea prý za 1,5 roku utratili za grafické karty 15 mld. USD

20.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Těžaři Etherea prý za 1,5 roku utratili za grafické karty 15 mld. USD
Krize ohledně dostupnosti grafických karet se nyní vyčísluje a podle jedné ze studií těžaři kryptoměny Ethereum utratili za grafické karty do svých těžařských strojů 15 miliard USD. Kupodivu to ale nebyla většina celkového trhu.
Obrovskou nedostupnost grafických karet a neméně tak přemrštěné ceny si z minulých 2 let jistě dobře pamatujeme. Nyní se k tomu dozvídáme i další čísla, která vydala analytická společnost Bitpro Consulting. Ta se zabývala obdobím 1,5 roku od října 2020 do března 2022. Podle této zprávy těžaři nakoupili grafické karty v hodnotě 15 mld. USD (to nezahrnuje procesory, základní desky a další, jde jen o grafické karty) a celkově z trhu s grafickými kartami ubrali údajně jen 10 % GPU. Má jít jen o ta GPU, která byla využita výhradně k těžení, tedy zde nejsou hráči, kteří mimo to i těží. Toto procento nicméně poněkud nesedí s celkovým objemem trhu, který se odhaduje na 51,8 mld. USD za rok 2021 (tedy okolo 70-85 mld. za 1,5 roku, pozn. red.) podle Jon Peddie Research (JPR). Podle tohoto by to vycházelo na zhruba 20 %.
 
Ethereum
ilustrační obrázek, autor: Ivan Radic [CC BY 2.0], přes Flickr
 
Podle JPR se průměrná cena GPU v roce 2021 nakonec vyšplhala na 1056 USD, přičemž o 2 roky předtím to byla jen třetina. Otázkou nyní zůstává, zda na tom těžaři dokážou vydělat. Objevují se zprávy o těch, kteří do strojů investovali obrovské částky, pro ně bohužel ale do vlaku naskočili pozdě a nebyli prozatím schopni je vydělat zpět (jeden muž měl např. investovat 30 tisíc USD do těžařského HW a dosud vydělal jen 5 tisíc). S padající cenou kryptoměn to bude mít ještě těžší.
 
Připomeňme, že od listopadu 2021, kdy Ethereum dosáhlo svého maxima okolo 4900 USD, jeho cena převážně klesá a před dvěma dny se už dostala dokonce pod 900 USD. Nyní jsme sice na 1080 USD a dočkali jsme se cca 20% nárůstu hodnoty proti minimu před dvěma dny, otázkou ale je, jak dlouho to vydrží.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.