Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžba kryptoměn v Číně je ohrožena, označena byla za zpátečnické plýtvání

10.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Těžba kryptoměn v Číně je ohrožena, označena byla za zpátečnické plýtvání
Obecně se ví, že těžba kryptoměn po celém světě už dávno dokázala dosáhnout úrovně, při níž spotřebovává srovnatelný objem energie jako celé státy. V Číně by i proto mohla být postavena mimo zákon, krom toho, že jde o "zpátečnickou" záležitost.
V ohrožení nyní není pouze těžba kryptoměn. Národní rozvojová a reformní komise (NDRC), která má na starost také ekonomické plánování, se chystá omezit či zakázat i jiné produkty či procesy a k tomuto balíčku je otevřena veřejná diskuze do 7. května. Je jisté, že takový zákaz by měl obrovský vliv na celý svět kryptoměn, neboť právě Čína je považována za největší trh pro hardware určený k těžbě. A pak ostatně bude jako vždy stačit, aby byl zasažen především Bitcoin a další měny se svezou s ním. Ten se přitom nedávno vyhoupl z hodnoty kolem 90 tisíc Kč na 120 tisíc. 
 
 
Dle čínských úřadů je těžba kryptoměn zralá na zákaz kvůli tomu, že plýtvá energií a má závažné dopady na životní prostředí. Vedle toho jsou tu také otázky kolem bezpečnosti a nezákonných machinací, takže si můžeme vybrat, co z toho je pro čínskou vládu zásadním důvodem pro zákaz těžby. NDRC také označila těžbu za zpátečnický proces, který využívá technologie, výbavu a produkty, jež nesplňují podmínky bezpečného provozu.  
 
Pokud se těžba kryptoměn v Číně zakáže, bude to efektivně znamenat, že budou znemožněny investice do daných technologií a také s nimi spojené půjčky. Ve hře je ovšem také (selektivní) zvýšení cen energií a právě to může být tou hlavní pákou, která těžbu v Číně zastaví, protože ta už pak jednoduše nebude výdělečná. 
 
Právě v Číně vyrostlo mnoho těžebních továren v různých technologických parcích nebo v horách Sečuánu, kde provozovatelé hledali právě levnou elektřinu. Ta může pocházet z vodních, ale i z uhelných elektráren. Navíc tu máme i firmy specializované na vývoj potřebných zařízení a za všechny lze jmenovat čínský Bitmain, který loni tak moc hrozil svým ASIC pro těžbu Etherea
 
Už v roce 2017 se přitom objevily známky toho, že těžba kryptoměn v Číně může být v dohledné době znemožněna. Právě i Bitmain se tak začal rozhlížet v zahraničí, kde by mohl zakotvit a k tomu si zatím vybral kanadský Quebec, region s levnou energií právě díky vodním elektrárnám.