Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thajsko zakázalo meme coiny, NFT i některé další tokeny

20.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Thajsko zakázalo meme coiny, NFT i některé další tokeny
Zatímco některé země se ke kryptoměnám staví pozitivně, to není případ Thajska. To naopak spoustu z nich postavilo mimo zákon, což se týká i různých dalších tokenů včetně stále populárnějších NFT.
Kryptoměny a různé token založené na technologii blockchainu jsou pro některé požehnáním, pro jiné trnem v oku. Zatímco Salvádor nedávno přijal Bitcoin jako svou druhou oficiální měnu, Thajsko se ke kryptoměnám staví podstatně opatrněji. Koncem minulého týdne totiž spoustu spekulativních věcí založených na blockchainu postavilo mimo zákon. Od 11. června se tak v zemi nesmí obchodovat s meme coiny, fan tokeny, burzovními tokeny a dokonce byly zakázány i NFT.
 
Thajsko Dogecoin
 
Klasickým představitelem meme coinů je Dogecoin a thajská SEC tuto kategorii popisuje jako kryptoměny, které nemají jasný cíl, a jejichž cena je založena na trendech ze sociálních sítí (což ale více či méně platí pro většinu kryptoměn). Fan tokeny jsou spíše fanouškovskou podporou, ze kterou dostanou virtuální "předmět", což jsou v zásadě i NFT. V tomto případě jde o vlastnictví digitálních prací, které při každém následném prodeji generují zisk pro původního autora (provize). Zakázány jsou i burzovní tokeny jako BNB od Binance, Uniswap nebo FTX. Burzy a směnárny tak musí v Thajsku stáhnout všechny zakázané tokeny z nabídky do 30 dní.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.