Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake nabízí chladič pro karty nVidia GeForce 8800

18.4.2007, Jan Vítek, aktualita
Thermaltake nabízí chladič pro karty nVidia GeForce 8800
Společnost Thermaltake, o níž jsme se již dočkali nejednoho kvalitního produktu z oblasti chlazení, nabízí vlastní chladiče pro řadu grafických karet nVidia GeForce 8800 GTX/GTS. Jedná se o dalšího pokračovatele rodiny TMG s označením ND5...
Společnost Thermaltake, o níž jsme se již dočkali nejednoho kvalitního produktu z oblasti chlazení, nabízí vlastní chladiče pro řadu grafických karet nVidia GeForce 8800 GTX/GTS. Jedná se o dalšího pokračovatele rodiny TMG s označením ND5 (CL-G0099), který není nepodobný již delší dobu nabízeným verzím.



Jedná se o klasický koncept s radiálním ventilátorem vhánícím vzduch mezi uzavřená žebra, mezi něž rozvádí teplo čtveřice plochých heatpipe. Jako první s takovým návrhem však přišla společnost Arctic Cooling, která uvedla chladiče Accelero X1 a X2. Thermaltake pouze otočil směr proudění vzduchu o 90° doprava, takže teplý vzduch z chladičů TMG vane směrem dopředu skříně. To není zrovna šťastné řešení (stejně jako u AC Accelero), když si uvědomíme, že v té poloze se obvykle nachází pevné disky. Chladiče Accelero však byly vyvíjeny s ohledem na překonaný formát BTX, který systém přímého vyfukování vzduchu ze skříně nepovoloval, ale v době uvedení řady TMG již formátu BTX dávno zazvonila hrana.



Zpět ale k TMG ND5. Ty mají měděnou základnu, heatpipe a krytá hliníková žebra. Chladič oplývá rozměry 180 x 122 x 34 mm, hmotností 365 g a jeho 80mm a 1650RPM ventilátor má vydávat hluk pouze 16 dBA. Přes tyto specifikace však nejsem přesvědčen, že chladiče ND5 budou moci poměrně kvalitní originální řešení na kartách GeForce 8800 významně předčit. Minimálně zaostávají v jedné podstatné věci - originální chladiče vyfukují vzduch přímo ze skříně ven, což je u tak výkonných karet nezanedbatelná vlastnost a oproti tomu působí ND5 nepřesvědčivě, ledaže máte skříň uzpůsobenou pro vyfukování vzduchu předními otvory.

Zdroj: Thermaltake