Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake přichází se skříní s kompresorovým chlazením XPRESSAR RCS100

23.9.2008, Jan Vítek, aktualita
Thermaltake přichází se skříní s kompresorovým chlazením XPRESSAR RCS100
Společnost Thermaltake se nyní rozhodla přinést produkt, který využijí především ladiči PC systémů a zkrátka ti, jimž je každý MHz drahý. Jedná se o skříň XPRESSAR RCS100 se zabudovaným kompresorovým chlazením. To funguje jednoduše na principu...
Společnost Thermaltake se nyní rozhodla přinést produkt, který využijí především ladiči PC systémů a zkrátka ti, jimž je každý MHz drahý. Jedná se o skříň XPRESSAR RCS100 se zabudovaným kompresorovým chlazením. To funguje jednoduše na principu stlačování média, jež posléze putuje do výparníku sloužícího coby procesorový blok a ten je ochlazován na teploty výrazně nižší, než jsou ty okolní. Musí se pak samozřejmě poté myslet na kondenzaci vody na chladných částech, ale o to se postará izolace nebo vyhřívaný povrch.



Tento způsob není ani u chlazení PC žádná novinka (ať si Thermaltake prohlašuje, co chce) a vždy šlo také o nákladné systémy, jak z hlediska pořizovací ceny, tak z hlediska provozu - vzpomeňme třeba na Prometeia Mach II GT.



Thermaltake se však evidentně snažil vše co nejvíce minimalizovat, aby se systém pohodlně vešel do standardní skříně (Xaser VI, celková hmotnost 22,2 kg). Kondenzátor je zde celkem klasický s rozměry 134 x 120 x 47 mm a využívá 120mm ventilátor (1600 RPM). Mikrokompresor využívá 12V napájení, PWM modulaci a maximálně spotřebuje 50 W. Thermaltake následně pro toto řešení doporučuje napájecí zdroj, jenž má specifikace na "utáhnutí" nainstalované sestavy plus rezervu 100 W pro chlazení. Mezi specifikacemi pak naleznete seznam kompatibilních základních desek, kam patří pět modelů od MSI a po šesti modelech od ASUS a Gigabyte. Kompatibilitu jiných modelů si můžete ale sami ověřit díky zveřejněným náčrtům, kde jsou také informace o možných délkách grafických karet u různých slotů. Nikde jsem však nenašel podporované procesory (resp. maximální TDP), ale dá se předpokládat, že zde nebude velké omezení. Pouze je třeba využít modely do patic Intel LGA775/LGA1366.

Zdroj: TZ Thermaltake