Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake uvádí na trh novou sérii chladičů TMG - Thermal Maximum Grade

15.11.2006, Jan Vítek, aktualita
Thermaltake uvádí na trh novou sérii chladičů TMG - Thermal Maximum Grade
'Elegance Starts with Silence', to je nové heslo, které si zvolila firma Thermaltake. Ta si ve zprávě postěžovala na fakt, že s výkonnějšími komponenty se zvyšuje i výdej odpadního tepla, který je třeba lépe odvádět, což má za následek zvýšení...
'Elegance Starts with Silence', to je nové heslo, které si zvolila firma Thermaltake. Ta si ve zprávě postěžovala na fakt, že s výkonnějšími komponenty se zvyšuje i výdej odpadního tepla, který je třeba lépe odvádět, což má za následek zvýšení otáček a vyšší hluk. A tato 'revoluční' myšlenka je přivedla k výrobě nových chladičů grafických karet a procesorů, které lépe chladí, ale zachovávají si rozumnou hladinu hluku. A jak toho hodlá firma dosáhnout? Především pružinkami, které mají absorbovat vibrace vzniklé otáčením rotorů a bezrámečkovým designem ventilátorů. Dále by to měly být optimalizované tvary lopatek ventilátorů pro zlepšení průtoku vzduchu a jeho směřování na ta pravá místa pasivů.


TMG A1

Avšak geometrie lopatek se kvůli optimálnímu průtoku upravuje naprosto běžně a bezrámečkové ventilátory s pružným uchycením již před dlouhou dobou u chladičů procesorů představila firma Arctic Cooling. Spíše než o nové nápady tak zde půjde o kvalitu zpracování. Setkáme se s novými chladiči CPU, z nichž tři budou určeny pro procesory AMD. Jedná se o chladič TMG A1 - typ věž se čtyřmi (efektivně osmi) heatpipe, TMG A2 - s uspořádáním, kde čtyři heatpipe vedou teplo ze základny do žebroví a TMG A3, což je již zcela běžný extrudovaný hliníkový chladič bez heatpipe. Pro procesory Intel tu pak máme pouze upravené verze prvního a druhého chladiče, jež se přejmenovaly na TMG i1 a TMG i2.


TMG AT1

Následují chladiče grafických karet. Jejich design také nepřináší nic nového - jedná se o variaci na téma DHES (Direct Heat Exhaust System - také původně od Arctic Cooling) s turbínovým ventilátorem tlačícím vzduch přes žebra mimo skříň, popřípadě je tok vzduchu orientovaný opačným směrem dopředu skříně. Jmenovitě se jedná o chladiče TMG AT1, TMG AT2 pro ATi a TMG ND1, TMG ND2 pro nVidie. Ty doplní dva bloky (verze ATi/nVidia) pro vodní chlazení (zatím bez podpory GF8800GS/GTX) s názvy TMG ND3 a TMG AT3. Bloky jsou však doplněny o 60mm 1500RPM turbínový ventilátor, jenž má za úkol modře zářit a možná také chladit měniče napětí.


TMH ND3

Zcela poslední novinkou je pak dvojslotový ventilátor TMG SL1 nabírající vzduch z obou stran a posílající jej ven. O všech těchto výrobcích si můžete zjistit podrobnosti na speciálních stránkách, které Thermaltake k tomuto účelu vytvořil. Jen dodám, že ke všem produktům TMG Thermaltake nabízí šestiletou záruční lhůtu.


TMG SL1

Zdroj: Thermaltake