Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake uvádí nový CPU chladič GunMet Orb

14.3.2008, Jan Vítek, aktualita
Thermaltake uvádí nový CPU chladič GunMet Orb
Společnost Thermaltake aktualizuje svou rodinu CPU chladičů o model GunMet Orb. Jeho název je evidentně odvozen od barvy, která se označuje jako gun metal, čili dělovina. Koncepce tohoto chladiče je však již zastaralá a dle mého názoru dávno...
Společnost Thermaltake aktualizuje svou rodinu CPU chladičů o model GunMet Orb. Jeho název je evidentně odvozen od barvy, která se označuje jako gun metal, čili dělovina. Koncepce tohoto chladiče je však již zastaralá a dle mého názoru dávno překonaná příchodem chladičů využívajících k rozvodu tepla heatpipe místo masivních žeber. U tohoto chladiče tedy heatpipe nehledejme, pouze masu hliníku i hliníkové jádro (pasiv je vyrobený extrudováním kovu), pokud tedy můžeme věřit specifikacím na stránkách firmy, které nesprávně uvádějí, že je zde využit 80mm ventilátor.


Ten je přitom 120mm a chladič má tak díky okolo hnaným žebrům celkový průměr 140 mm a výšku 73,3 mm a celková hmotnost činí 545 g. Další specifikace na stránkách hovoří o hlučnosti 17 dBA při 1800 RPM otáčkách, což bude s největší pravděpodobností také chyba, protože snad ani Thermaltake by nebyl tak drzý, aby uváděl tolik přehnané specifikace. Pravda ale je, že jeho příbuzný Ruby Orb (liší se dle všeho pouze podsvícením ventilátoru a barvou) má ve specifikacích otáčky 1700 RPM a přitom je udávána stejná hlučnost 17 dBA i průtok vzduchu 77,85 CFM. Kdo ví, třeba se za nějakou dobu dočkáme od této firmy zázračných 120mm ventilátorů, které budou mít při 3000 RPM také stále běžně uváděných 17 dBA.

GunMet Orb je aplikovatelný na procesory v socketech Intel LGA775 a AMD AM2/AM2+ a i starších pro procesory K8.

Zdroj: TZ Thermaltake