Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Threadripper vznikly mimo hlavní strategii jako iniciativa malého týmu

7.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Threadripper vznikly mimo hlavní strategii jako iniciativa malého týmu
Na povrch se dostaly informace o tom, že vývojářský tým procesorů Ryzen Threadripper, s nimiž AMD nyní útočí na lukrativní HEDT trh, byl překvapivě malý. Tyto procesory tak stály mimo hlavní strategii firmy, která s nimi původně vůbec nepočítala. 
Provedení procesorů Threadripper a vůbec první generace Zen ostatně do takového schematu zapadá. Na začátku máme Zeppelin, samostatné osmijádrové čipy tvořící desktopové procesory Ryzen i serverové EPYC. Ty jsou na procesorech EPYC umístěny ve čtyřech kusech, což platí i pro Threadripper (dva jsou ale v jejich případě nefunkční) a tyto procesory navíc využívají i zcela stejná pouzdra, a tedy i patici, jako EPYC. 
 
 
Pak už stačilo, aby někoho napadlo, že by se díky tomu mohla vytvořit další procesorová rodina, jež by vyplnila prostor mezi desktopy a servery. Stačí namísto čtyř čipů Zeppelin využít dva plus dvě atrapy či nefunkční jádra fungující jen jako výplň pod heatspreaderem a s naprosto minimálními náklady tu máme další procesory, jež mohou zaútočit na HEDT procesory firmy Intel.
 
Intel přitom své Core i9 musí složitě vyvíjet jako monolitické procesory a dnes už víme, že pro nové Core-X Series využívá přinejmenším tři různé čipy - jeden pro Kaby Lake-X, jeden pro Skylake-X do 10 jader a poslední pro 12 až 18jádrové Skylake-X. Oproti tomu AMD využívá jeden a ten samý čip pro desktopové, HEDT i serverové procesory, díky čemuž ušetřilo na vývoji i výrobě. 
 
Vývoj procesorů Threadripper byl tak označen jako "skunk works" čili práce malého oddělení, typicky pod minimálním dohledem vyšších míst. Někdo tak v AMD evidentně přišel se zajímavým nápadem, pro jehož realizaci získal několik dalších lidí a volnou ruku. Když to vyjde, dobře a když ne, nic tak hrozného se nestalo. A jak to vypadá, ono to vyšlo. 
 
Sarah Youngbauer z AMD prozradila, že projekt Threadripper vznikl z iniciativy samotných zaměstnanců, kteří na něm pracovali ve volném čase ještě asi rok před tím, než s ním oslovili své nadřízené. V tomto týmu figuroval především James Prior, který si s ostatními už před několika lety všiml mezery mezi Ryzen a EPYC, a tak se prostě dala dohromady skupina lidí složená z inženýrů, procesorových architektů, obchodníků i marketingových pracovníků a ti po nějaké době oslovili svého šéfa, Jima Andersona (GM a Senior Vice President), a to neformálně v taxíku v době Computexu 2016. 
 
Anderson byl dle svých slov z tohoto projektu nadšen, a tak svým lidem umožnil, aby jej mohli uspíšit. Původně totiž bylo v jejich možnostech přinést výsledek na trh až někdy v roce 2018. Vypadá to přitom, že Threadripper bude velice úspěšný projekt, a tak by všichni, kteří si dobrovolně ukracovali čas jeho vývojem, jistě zasloužili přinejmenším pořádné prémie. 
 
Zdroj: KitGuru