Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TikTok je nejstahovanější aplikací na světě, překonal Facebook

10.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
TikTok je nejstahovanější aplikací na světě, překonal Facebook
Sociální síť TikTok slaví velké úspěchy. Dokonce až takové, že se stala nejstahovanější aplikací na světě a předstihla i aplikace společnosti Facebook. Ty mají nyní všechna umístění od druhého do pátého.
Na trhu sociálních sítí, aplikací k nim a komunikátorů dochází ke změnám. I když společnost Facebook doslova kraluje Top 5, kde má hned 4 své aplikace, první pozici už ztratila. Tu musela přepustit čínské sociální síti TikTok. Přitom je poměrně mladá, vznikla v roce 2016 a o rok později se podívala i za čínské hranice. Aplikace TikTok se pro rok 2020 stala celosvětově nejstahovanější aplikací a vyšvihla se ze 4. místa, které měla v roce 2019.
 
TikTok
 
Druhé místo si zachovala aplikace Facebook, třetí místo pak komunikátor WhatsApp. Na 4. místo se z 5. pozice vyšvihnul Instagram a obrovský propad zaznamenal Facebook Messenger. Ten šel z 1. místa až na 5. pozici. Dále tu máme Snapchat a Telegram, obě aplikace si polepšily o jednu pozici. Naopak o dvě pozice (z 6. na 8. pozici) se propadlo čínské Likee. Polepšil si Pinterest (z 11. na 9. místo) a o trochu klesl Twitter (z 9. na 10. místo).
 
TikTok je platformou, kam uživatelé nahrávají kráká videa (zpravidla okolo 10 až 15 sekund, max. limit byl nedávno posunut na 3 minuty), obvykle jde o krátké taneční sekvence. Velkou popularitu nabral zejména v období pandemie, kdy se vedle zábavy začalo objevovat i více krátkých vzdělávacích videí, "life hacků" a mnoho dalšího. Úspěch TikToku byl tak velký, že už jej kopírují i tradiční sociální sítě např. v podobě YouTube Shorts nebo Instagram Reels. Připomeňme ještě, že se služba TikTok potýkala s nařčením z nízké bezpečnosti a někdejší prezident USA Donald Trump ji považoval za bezpečnostní hrozbu, která vyústila v ban a TikTok Global.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.