Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tilera a 64jádrový procesor

21.8.2007, Pavel Boček, aktualita
Tilera a 64jádrový procesor
Společnost Tilera se rozhodla podobně jako Sun vytvořit vlastní vícejádrový procesor, vzala to však hopem a vytvořila rovnou čip se 64 jádry. Čip Tile64 má navíc jedinečnou architekturu založenou na RISC, kde každé jádro je vlastně samostatným...
Společnost Tilera se rozhodla podobně jako Sun vytvořit vlastní vícejádrový procesor, vzala to však hopem a vytvořila rovnou čip se 64 jádry. Čip Tile64 má navíc jedinečnou architekturu založenou na RISC, kde každé jádro je vlastně samostatným procesorem, neboť má svou cache první, druhé i třetí úrovně a je plně programovatelné. To v praxi znamená, že na každém jádře může běžet jiný operační systém.



Architektura také omezuje „dopravní zácpy,“ běžné u mnohojádrových čipů tím, že zde není jeden centrální bod přes který proudí data, ale každé jádro má svůj vlastní komunikační přepínač, přičemž ty jsou umístěny do tvaru mřížky. Toto uspořádání bylo nazváno iMesh. I díky vysoké propustnosti (až 30 Tbit/s) a nízkým latencím je procesor údajně až 10x výkonnější než Intel Xeon a 30x lepší v poměru výkonu na watt (spotřeba je dle frekvence 170 – 300 mW, dohromady tedy maximálně 19,2 W na celý procesor). Tile64 navíc nepotřebuje northbridge, všechny důležité prvky (čtyři řadiče pamětí DDR2, dva 10 Gb XAUI, dva 10 Gb PCIe, dva Gigabitové RGMII a I/O interface pro připojování disků a paměťových zařízení) již má v sobě.



Všechno to zní lákavě, ale procesor samozřejmě není určen jako konkurent oblud typu x86; primárně bude používán v oblasti sítí a telekomunikací či zpracování videa. Co se týče ceny tohoto drobečka, ta bude samozřejmě záležet na frekvenci (600 – 900 MHz; dle TG Daily až 1 GHz) a dalších parametrech, základní je však stanovena na 435 amerických dolarů za kus při odběru 10 000 kusů. V plánu jsou do budoucna i čipy se 36 a 120 jádry.

Zdroj: TMCnet, TG Daily