reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Tipy a Triky nejen pro začátečníky 1. - Jak uložit přílohu emailu na paměťovou kartu u PDA, která to neumožňují přímo?

2.9.2004, Petr Hájek, článek
Tipy a Triky nejen pro začátečníky 1. - Jak uložit přílohu emailu na paměťovou kartu u PDA, která to neumožňují přímo?
Pokud na Pocket PC otevřeme nastavení systémové aplikace "Inbox" sloužící ke standardní práci s emaily (Nástroje > Volby > Paměť), dozvíme se, kolik je volné hlavní paměti, kolik místa je na paměťové kartě a jaká je současná velikost příloh, které můžeme pro větší pohodlí uložit na paměťovou kartu. Problém ale je, že OS Pocket PC na některých přístrojích občas vidí jako paměťovou kartu pouze jednotku se jménem "Storage Card," což je v případě prakticky všech moderních Pocket PC nějaký interní flash disk velikosti řádově 2 - 32 MB. Co tedy dělat v situaci, kdy z nějakého důvodu nechcete ukládat přílohy emailů do vestavěné flash paměti, ale na paměťovou kartu? Poradíme Vám v dnešním návodu.
Ne snad, že by 2 - 32 MB bylo pro přílohy málo, jistě se ale najdou uživatelé vyžadující větší prostor a také pořádkumilovný Pockeťák jistě ocení možnost zvolit si, kam přílohy ukládat. Zdůrazňujeme, že tento trik funguje pouze na některých handheldech, novější modely to již mívají ošetřeno.

Screenshot vlevo jasně ukazuje, že jako paměťová karta se nám například na HP iPAQu H2210 hlásí iPAQ File Store kapacity necelé 4 MB, jenže mi chceme přílohy ukládat na skutečnou paměťovou kartu, co teď s tím?





1. Spustíme libovolný program pro editaci registrů Pocket PC (bohatě postačí například freewarový PHM Registry Editor).
2. Najdeme záložku HKEY_LOCAL_MACHINESystemStorageManagerProfiles.
3. A nyní pokud na přílohy chceme použít:
  • MMC kartu - v podsložce MMC změníme string položky "Folder" z "SD Card" na "Storage Card".
  • SD kartu - v podsložce SDMemory změníme string položky "Folder" z "SD Card" na "Storage Card".
  • CF kartu (platí i pro nejrůznější CF Microdrive jednotky) - v podsložce PCMCIA změníme string položky "Folder" z "CF Card" na "Storage Card".
4. Uložíme změnu a provedeme soft reset.
5. Spustíme Inbox a ...





Namísto 3 932 kB vestavěné iPAQ File Store máme k dispozici zbylé místo na externím paměťovém médiu - 14 816 kB. Pozor! Vzhledem k tomu, že jsme provedli změnu registru a vlastně "přehodili ukládací výhybku," všechny aplikace nainstalované na této paměťové kartě bude nutno přeinstalovat, protože jména a cesty k souborům zde již neplatí - systém tuto kartu nadále chápe jako jednotku s jiným jménem. Je proto velmi vhodné vyhradit si k odkládání příloh takovou kartu, kterou používáte spíše jako sklad dat, nežli instalační disk.

Pro navrácení do počátečního stavu lze použít buď zpětné nastavení původní hodnoty případně univerzální mast na všechny problémy - systémový hard reset.